30 Nisan 2013 Salı

YER GÖK CAZ!



Bugün 30 Nisan, yani Uluslararası Caz Günü! Geçen yıldan beri tüm dünyada kutlanmaya başlanan bu özel günün bu seneki etkinlik merkezi ise İstanbul. Tüm gün boyunca şehirde ücretsiz ve herkesin katılımına açık etkinlikler var. Ve tabii cazın dünyaca ünlü yıldızları sizi bekliyor.

UNESCO ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü tarafından geçen yıl tüm dünyada düzenlenmeye başlanan Uluslararası Caz Günü, bu yıl Türkiye Cumhuriyeti işbirliği ve İstanbul Caz Festivali’nin yerel ortaklığı ile bugün İstanbul’da kutlanacak. Gün boyu devam edecek ücretsiz etkinlikler dün gerçekleştirilen toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantı UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock ve Uluslararası Caz Günü Konseri’nin müzik direktörü John Beasley’nin yanı sıra konsere katılacak sanatçılardan Terence Blanchard, Robert Glasper, Al Jarreau, John McLaughlin, Marcus Miller, Lee Ritenour ve Wayne Shorter’ın katılımıyla gerçekleşti. Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında, bugün boyunca İstanbul’un farklı mekânlarına yayılan konserler, konferanslar, paneller, ustalık dersleri, caz atölyeleri, film gösterimleri ve sergiler düzenlenecek.
Etkinlikler, sabah 09.30’da Galatasaray Lisesi’nde UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock’un katılımıyla gerçekleştirilecek açılış konuşmasıyla başlayacak. Ardından Theolonious Monk Institute of Jazz’ın ustalık sınıfı öğrencileri ve Herbie Hancock, Wayne Shorter ve Lisa Henry cazın çeşitli dönemlerinden caz standartlarını çalacakları bir konser gerçekleştirecek. ‘Melis Sökmen’le Gençlere Vokal Atölyesi’ Beyoğlu Belesiyesi Gençlik Merkezi’nde 13.00-14.00, ‘T.S. Monk ile Benim Caz Hayatım’ Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde 16.00-17.00, ‘Charlie J. Gans’dan Sunum: ‘Dave Brubeck ve Diplomasi’ Borusan Müzik Evi’nde 16.30-17.00, ‘Bora Çeliker Trio Konseri’ Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi Amfi tiyatro’da 17.00-18.00, ‘Okay Temiz ve Genç Perküsyon Öğrencileri Konseri’ Belediyesi Gençlik Merkezi Amfi tiyatro’da 18.30-19.30, ‘Ayşegül ve Nezih Yeşilnil Quartet Konseri’ ise Martı Istanbul Hotel Brass Restaurant ve Bar’da 19.00-20.00 saatleri arasında düzenlenecek. Martı Istanbul Hotel Brass’taki ‘Caz Resimleri’ sergisi 5 Mayıs’a kadar izlenebilecekken,  Galata Okay Temiz Atölyesi’nde her yaş ve meslekten katılımcıya 15.00-17.00 saatleri arasında ritim eğitimi verilecek. Ayrıca Akbank Sanat, Garanti Caz Yeşili Konserleri, Alt Caz Kulübü, Bahçeşehir Üniversitesi, Babajım Istanbul Studios&Mastering ve Kanyon bünyesinde yan etkinlikler de düzenlenecek. Gün boyu ücretsiz ve herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirilecek etkinliklerin programı “caz.iksv.org/cazgunu” adresinde. Etkinliklere katılım için; “rezervasyon@iksv.org”
Uluslararası Caz Günü etkinlikleri bu akşam Aya İrini Müzesi’nde dünyaca ünlü müzisyenlerin katılımıyla saat 21.00’de gerçekleştirilecek konser son bulacak. Müzik direktörlüğünü Jonnh Beasley’nin üstlendiği özel konserde dünyaca ünlü piyanist Herbie Hancock, Wayne Shorter, Diane Reeves, Marcus Miller, Al Jarreau, Joss Stone, Terri Lyne Carrington ve Hugh Masekela gibi dünyaca ünlü birçok müzisyen sahnede olacak. Konser, www.jazzday.com adresi ile UNESCO (www.unesco.org), ABD Dışişleri Bakanlığı ve Thelonious Monk Caz Ensitüsü (www.monkinstitute.org) internet sitelerinden tüm dünyada canlı olarak izlenebilecek. Bilet satışının olmayacağı konser ayrıca Caddebostan Parkı ve Tepebaşı Meydanı’na kurulacak dev ekranlardan da canlı olarak yayımlanacak.

0 yorum:

Yorum Gönder