30 Nisan 2013 Salı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ'NDE AFRİKA RÜZGARI



Selçuk Üniversitesi (SÜ) Türk Devlet ve Akraba Toplulukları Öğrenci Merkezi Koordinatörlüğü tarafından desteklenen ve Türkiye’de eğitimlerini sürdüren Afrikalı öğrenciler tarafından hazırlanan “Afrika’dan Sevgi Dolu” isimli kültür ve tanıtım programı düzenlendi.

Başta Konya olmak üzere Kayseri, Ankara ve İstanbul gibi Türkiye’nin çeşitli illerinde eğitimlerini sürdüren Afrikalı öğrencileri bir araya getiren etkinlik, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Türk Devlet ve Akraba Toplulukları Öğrenci Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Recep Akcan ile çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Konya’da ilk kez düzenlenen organizasyona Kenya, Tanzanya, Nijerya, Somali, Uganda, Zambiya gibi Afrika ülkelerinden Türkiye’ye gelen ve burada eğitimlerine devam eden öğrenciler katıldı. Programda öğrencilere ülkelerinin kısa bir barkovizyon gösterisi de izletildi. Kendi kültürlerini tiyatro, dans, müzik ve şiirlerle anlatan öğrenciler hem eğlendi hem de eğlendirdi.
Afrikalı öğrencilerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Üniversitemizde bugün 67 ülkeden 900’e yakın yabancı öğrenci eğitimlerini sürdürmektedir. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki bizler toplum olarak insanın etten ve kemikten olduğuna inanırız ve insanlara bu anlayışla kucak açarız. Güçlüden çok güçsüz olanın yanında yer alırız. Böyle bir anlayışla da Afrika ülkeleriyle Türkiye arasında her zaman güçlü bağlar olmuştur. İnanıyorum ki sizler bu bağların pekişmesine katkıda bulunacaksınız. Hepiniz bizim baş tacımızsınız” diye konuştu.
Türk Devlet ve Akraba Toplulukları Öğrenci Merkez Koordinatörü Prof. Dr. Recep Akcan ise Afrika gibi yurt dışından eğitim görmek için gelen öğrencilerimizin kendilerini evlerinde hissetmeleri için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirterek, Afrika ülkelerinden Konya’ya gelen öğrenci sayısını arttırmaya hedeflediklerini dile getirdi.
Konya’nın yanı sıra çevre illerde eğitimlerini sürdüren Afrikalı 100’e yakın öğrencinin katıldığı etkinlikler kapsamında, yöresel kıyafetleri ile sahne alan öğrenciler, kendi ülkelerinin kültürlerini yansıtan dans ve müzik gösterisi yaptı. Afrika dansları katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Yöresel halk dansları figürleri Konya’da Afrika havası yaşattı. Ayrıca Kenya, Tanzanya, Nijerya ve Ugandalı öğrencilerin şiirleri salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Son olarak sahne alan Afrikalı öğrencilerin tiyatro oyunu büyük alkış aldı.

0 yorum:

Yorum Gönder