15 Şubat 2010 Pazartesi

TÜRK DÜNYASI SİNEMA GÜNLERİ BAŞLIYOR

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Avrasya Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hayati Tüfekçioğlu, İstanbul'un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olması ve çağdaş Türk halklarının sinema yoluyla İstanbul'da tanıtılmasının kültür ve sanat hayatına renk katacağını söyledi.

''4. Türk Dünyası Sinema Günleri'' hakkında bilgi veren Tüfekçioğlu, İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsünün üstlendiği organizasyonun, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı desteğinde düzenlendiğini söyledi.

Tüfekçioğlu, Türk Dünyası Sinema Günleri'nde yer alan filmlerin, organizasyona katılan ülkelerde düzenlenen festivallerde yer almış, birçoğu ödüllü filmlerden oluştuğunu vurgulayarak, organizasyona, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Başkurdistan ve Tataristan Özerk cumhuriyetlerinin katılacağını bildirdi.

Hayati Tüfekçioğlu, 4 gün sürecek organizasyonun amacının, ''katılımcı ülkeleri ortak kültürel değerler etrafında buluşturmak, kaynaştırmak, hızla gelişen dünyada ortak tarih ve kültürel değerler ışığında gelecek vizyonu oluşturmak ve Avrasya coğrafyasına yayılmış çağdaş Türk ülkelerinin kültürel değerlerinin sinema yoluyla paylaşılmasını sağlamak olduğunu'' kaydetti.

Organizasyonun ana mekanlarının Beyoğlu Muammer Karaca Tiyatrosu, Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi, İstanbul ve Aydın üniversiteleri olacağını kaydeden Tüfekçioğlu, organizasyonun içinde yer alan ''Ustalara Saygı'' etkiliğinde Cengiz Aytmatov, Halit Refiğ, Zeki Ökten ve Yücel Çakmaklı'nın, Alima Okeyeva, İrfan Çiftçi, Mesut Uçakan ve Kamil Engin tarafından gençlere anlatılacağını belirtti.

Tüfekçioğlu, Türk dünyası sinemacılarını öğrencilerle buluşturan organizasyonun, 15 Şubat’ta başlayacağını ve 18 Şubat Perşembe gününe kadar devam edeceğini, tüm etkinliklerin ücretsiz takip edilebileceğini sözlerine ekledi.

STAR

HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ 21'E İNDİRİLSİN ÇAĞRISI

İngiltere merkezli bir düşünce üretme kuruluşu ekonomiyi canlandırmak ve yaşam kalitesini artırmak için haftalık çalışma saatlerinin 21'e indirilmesi gerektiğini ileri sürdü.

New Economics Foundation (Yeni Ekonomi Vakfı) tarafından hazırlanan raporda çalışma saatlerinin indirilmesinin hem işsizliğe hem de aşırı çalışma sorunlarına çare olacağı dile getiriliyor.

Raporda günümüz İngiltere'sinde, 2 buçuk milyon kişinin işsiz olmasına karşın, çalışma saatlerinin 30 yıl öncesinden daha uzun olduğu belirtiliyor. Vakfın raporunda, iş saatlerinin azaltılmasının çalışanların daha az para kazanması anlamına geleceğini ancak böylece diğer anlamlı etkinliklere ayıracak zaman bulunabileceği kaydediliyor. Raporda, böylece çocuklar, yaşlılar ve aile içinde yardıma ihtiyaç duyanların bakımı için daha fazla zaman bulunabileceği gibi vatandaşlık görevlerinin yerine getirilmesi içinde de ekstra zaman olacağı dile getiriliyor.

Raporu hazırlayanlardan Anna Coote, "Böylece daha iyi ana-babalar, daha iyi vatandaşlar, daha iyi komşular haline gelebileceğimiz gibi, daha az stresli ve daha mutlu olacağımız için işimizde de daha üretken insanlar haline gelebiliriz" diyor. Raporu hazırlayan vakfın yöneticilerinden Andrew Simms de, "Böylesi bir kültür değişimi karşımıza halletmemiz gereken ciddi sorunlar çıkaracaktır ama bunun gerek ekonomiye, gerekse yaşam kalitemiz ve gezegenimize çok büyük katkıları olacaktır" diyor.

BBC TÜRKÇE