10 Şubat 2014 Pazartesi

OTİZMDE ERKEN TEDAVİ UMUDU



Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nden bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, otizmin erken tedavisi açısından umut veriyor.

ALBERT LONG HALL İLKBAHAR KONSERLERİ BAŞLIYOR



Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall(ALH) konserleri ilkbahar dönemi 19 Şubat’ta Kremlin Balesi baş danscılarıyla görkemli bir başlangıç yapıyor. Dönem, 07 Mayıs Çarşamba akşamı usta yorumcular, Dmitri Demiashkin(piyano), Daniel Dodds(keman), Dominik Fischer(viyola) ve Alexander Kionke(viyolonsel) dörtlüsünün merakla beklenen konseriyle sona erecek.

ODTÜ TEKNOLOJİ GELİŞTİRMEDE BİRİNCİ OLDU



Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bakanlıkça ikinci kez yapılan üniversitelerin 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2012 Performans Endeksi Sonuçları’nı açıkladı. Endekse göre; Ortadoğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi üniversiteler arasında 60, 45 puanla birinci oldu.
Işık, TOBB Üniversitesi Konferans Salonu’nda Kamu Sanayi işbirli Final Çalıştayı’nda 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2012 Performans Endeksi Sonuçları’nı duyurdu.

BİN YILLIK AĞAÇLARIN TOHUMLARINDAN YENİ ORMAN KURULDU



Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, merkezde bulunan 1025 yaşındaki 5 kestane ağacından alınan tohumlarla 'kestane ormanı' kurdu. Yaklaşık 23'er metre boy, 7'şer metre çevre genişliği ve 2,2'şer metre çapa sahip olan ağaçlarden oluşturulan yeni orman, Kütahya'yı sellerden koruyacak.

KANAMALARI SÜNGER GİBİ EMEN ŞIRINGA



ABD'li bir şirket tarafından üretilen ve silahlı yaralanmalarda açılan büyük yaraları sadece 15 dakikada adeta 'mühürleyen' "XStat" şırınga kanamalı vakalar için umut oldu. Şırınga, içine konan hap büyüklüğündeki sünger sayesinde yarayı kapatıp kanamayı çok kısa bir sürede durdurabiliyor. Tasarım ekibi üyesi John Steinbaugh Popüler Bilim dergisine verdiği röportajda, "İlacı yaranın içine sıkıyorsunuz, genişliyor, yarayı kapatıyor ve kanamayı durduruyor" diyerek sistemin nasıl çalıştığını anlattı.

İZNİK'TE BULUNAN YILAN FİGÜRLÜ MOZAİKLER



İznik'te peşpeşe çıkan tarihi eserlerin çıkmasıyla bölge arkeolojik alan ilan edildi. İznik gölünde sular altında bir kilise kalıntısının ardından kanalizasyon çalışmalarında ortaya çıkan insan yüzü figürlü mozaiğin alanı İznik Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

NEJAT UYGUR ÖLÜMSÜZLEŞİYOR



Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Tepecik Nejat Uygur Eğitim ve Kültür Merkezi’nin önümüzdeki günlerde hizmete gireceğinin müjdesini verdi.