29 Mart 2011 Salı

TÜRKİYE'NİN "ENERJİ HAFTASI"


Avrupa Birliği Sürdürülebilir Enerji Haftası'na Türkiye, 11 – 17 Nisan tarihleri arasında santralistanbul tarafından organize edilen “santralistanbul Enerji Haftası” ile katılıyor...


FESTİVALİN EN İYİSİ 'GÖLGELER VE SURETLER'




Halkbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 22. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmaları ödülleri MEB Şura Salonu’nda gerçekleşen törende verildi.


4. YEŞİLÇAM ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU




TÜRSAK Vakfı ve Beyoğlu Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “4. Yeşilçam Ödülleri” Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Toplam 13 kategoride dağıtılan ödül töreni öncesi davete katılan ünlü isimler adeta Oscar törenini andırırcasına giydikleri elbiseleri ile göz kamaştırdılar.




KREDİ AL EMEKLİ OL


Borcunun ödemeyen 310 bine yakın Bağ-Kur’lu yüzde 0.79 faizli Ziraat kredisiyle emekli olabilecek. Yaşı geldiği halde emekli olamayan esnaf, krediyle borcunu kapatıp hemen maaş almaya başlayacak. Kredi bankaya 5 yılda taksitle ödenebilecek.

MARKETE GİREN İLK ÜNİVERSİTE


Bugüne kadar pek çok üniversite ilaç sanayi, tıp, nanoteknoloji, yazılım ve donanım ürünleri geliştirip firmaların piyasaya sunacağı ürünlere katkı sağladı. Ama hiçbiri son tüketiciye direkt ulaşan ürünler olmadı. Ta ki Sabancı Üniversitesi'nin son Ar- Ge (Araştırma- Geliştirme) projesine kadar. Türkiye'de ilk kez bir üniversite kendi ürettiği ürünü bir internet ve pazarlama şirketi aracılığıyla market rafına sokmaya hazırlanıyor.


CEVİZ EN SAĞLIKLI KABUKLU YEMİŞ


Pennsylvania'daki Scranton Üniversitesi'nden araştırmacılar, kabuklu yemişler arasında en çok antioksidanın cevizde bulunduğunu açıkladı.


İKİ DAKİKADA ŞARJ OLAN PİL





University Illinois Urbana-Champaign'den üç araştırmacı, lityum iyon pillerin 6 saat yerine iki dakikada dolmasını sağlayacak bir nano-yapı üzerinde çalışıyorlar.





Araştırmacılar, yaklaşımlarında bir kondansatörden faydalanıyorlar. Kondansatörler, yüksek miktarda elektrikle hızlı bir şekilde şarj olabiliyorlar. Piller ise içlerindeki kütle nedeniyle şarjı kısmen tutuyor, ancak yavaş şarj oluyor.






Araştırmacılar, üç boyutlu bir kafesi, çok ince film tabakalarına sığdırmayı başaran bir yol geliştirmiş. Teknik, mümkün olduğu kadar çok küçük boyuttaki küreyi belirli bir alana sığdırmaktan geçiyor.






Materyal bilimi ve mühendisliği profesörü Paul Braun tarafından öncülüğü yapılan grup, sonuçlarını Nature Nanotechnology'nin 20 Mart çevrim içi sayısında yayınlamış. Bu teknolojinin ne zaman kullanıma geçeceği hakkında ise şu an bir bilgi mevcut değil.






HÜRRİYET