13 Şubat 2010 Cumartesi

CEPTEN KONUŞMAK UCUZLUYOR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Nisan’dan itibaren uygulanmak üzere arabağlantı ücretlerinde yaklaşık yüzde 50 oranında indirim yapmasının, cepten görüşmeleri ucuzlatması bekleniyor.

Geçen yıl mayıs ayında yapılan yüzde 30’luk indirimin ardından, bu indirimin de faturalara büyük ölçüde yansıması bekleniyor. İki farklı operatör arasında yapılan görüşmelerde uygulanan ücrete arabağlantı ücreti deniyor.

Bu ücret tarifeleri abone sayısı, mobil hizmet maliyeti, karşılıklı trafik ve pazara giriş sırasına göre BTK tarafından belirleniyor.

Hürriyet gazetesinin haberine göre BTK’nın internet sitesinde duyurduğu tarifeyle yeni arabağlantı ücretleri belirlendi. Yeni düzenlemedeki indirimin, daha önceki indirimde olduğu gibi Turkcell, Avea ve Vodafone tarafından faturalara yansıtılması bekleniyor.

BTK, 3G ve ondan önceki teknoloji olan 2G için sesli konuşmada aynı arabağlantı ücretlerini belirlerken görüntülü konuşmada daha yüksek fiyat belirledi. Turkcell, yeni arabağlantı ücret tarifelerine göre kendileri için daha önce 0.0655 TL olan GSM şebekelerinde çağrı sonlandırma ücretinin 0.0313 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Turkcell’den yapılan açıklamada, “Kurul kararında belirtilen arabağlantı ücretlerindeki düşüş sektör beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Bu indirim sonrasında arabağlantı ücretleri mobil pazarda Avrupa Birliği ortalamalarının yedi kat altına indi” denildi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Finansal anlamda etkileri olabilecek bu kararın, sektörde şartları değiştirdiği için fırsatlar barındıracağını düşünüyorum” dedi.

YENİ ÜCRETLER
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 1 dakikalık görüşme ücreti için belirlediği yeni tarifeler:

Turkcell 3,13 (6,55 kuruştan indirim)
Vodafone 3,23 (6,75 kuruştan indirim)
Avea 3,7 (7,75 kuruştan indirim)
Türk Telekom şehiriçi 1,71
Türk Telekom alan içi 1,39
Türk Telekom şehirlerarası 2,24

NTVMSNBC

KANSERE KARŞI DOĞAL MUCİZE

Doğal besinlerin çeşitli hastalık ve sağlık sorunlarına karşı etkisi yüzyıllardır bilinen bir gerçek. Son araştırmalar ise bazı yiyeceklerin kanserle aktif bir şekilde savaşarak kanser hücrelerini yok ettiğini gösteriyor.

Amerikalı bilim insanları, çeşitli yiyeceklerin kansere karşı etkisini mercek altına aldı. Massachusetts merkezli Angiogenesis Vakfı'nın araştırmasında özellikle kırmızı şarap ve bitter çikolatanın kanser hücreleri ile aktif bir şekilde savaştığı ve hücrelerin çoğalmasını engellediği belirtiliyor. Araştırmaya göre kırmızı üzüm, bitter çikolata, yaban mersini, sarımsak, soya ve çeşitli çaylar vücudu beslemekle kalmıyor, aynı zamanda kanser hücrelerinin mukavemetini kırabiliyor.

Angiogenesis Vakfı Başkanı araştırmacı William Li besin maddelerini kanserle mücadeledeki etkilerine göre sınıflandırdıklarını belirterek, belirli kimyasal maddeleri içeren besinlerin, tümörlere kan akışını keserek yok olmasına yol açtığını kaydetti. “Yediklerimiz günde üç öğün kemoterapi anlamına geliyor” diyen Li, Harvard Tıp Fakültesi'nin yaptığı bir araştırmaya da atıfta bulundu. Bu araştırma, haftada birkaç kez pişmiş domates yiyen erkeklerde prostat kanserine yakalanma riskinin yüzde 30 ila 50 oranında azaldığını ortaya koyuyordu. William Li, “Etrafımızda sürekli bir tıbbî devrim yaşanıyor. Eğer bulgularımızda haklıysak bunun tüketici bilincinde, gıda üretimi, halk sağlığı ve hatta sigorta sisteminde etkileri olabilir” diye konuştu.

Kanser hücrelerine kan akışının kesilmesi temeline dayalı olarak piyasada on kadar ilaç bulunuyor. Yapılan araştırmada piyasada ruhsatlı ilaçlarla, maydanoz, şaraplık üzüm, üzümsü taneli meyveler ve diğer besin maddelerinin etkisi karşılaştırıldı. Araştırmacılar besin maddelerinin kansere karşı en az ilaçlar kadar etkili olduğu bulgusuna ulaştı. Besin maddelerinin birlikte alınması durumunda etkinin daha da güçlendiği görüldü. William Li, herkesin pahalı kanser ilaçlarını alacak parası olmadığına dikkat çekerek, beslenmeye dayalı tedavinin pek çok insan için tek çözüm yolu olabileceğini vurguladı.

Araştırmaya göre kanserle savaşan besinlerin bir başka özelliği daha var: Vücuttaki yağı eritmeleri. Yağ tabakası, var olabilmek için kan akışına muhtaç olduğundan sözkonusu besinlerin içerdiği kan akışını etkileyen maddeler yağın erimesine yol açıyor. Yapılan testler, genetik olarak tombul farelerin normal fare boyutuna inebildiğini gösteriyor.


DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE