15 Mart 2010 Pazartesi

OSMANLI'DAN KALMA ESERLER RESTORE EDİLECEK

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika'dan Balkanlara uzanan coğrafyada başlattığı projeyle Osmanlı zamanında yapılan vakıf eserlerine sahip çıkacak

Eserlerin tespit ve teciline başlayan Genel Müdürlük, vakıf akarlarından elde edilen gelirlerle ecdat yadigarlarını restore ederek, ihtişamlı günlerine kavuşturacak.

GDO'LU ÜRÜNLER MECLİS GÜNDEMİNDE

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta, kamuoyunda Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) ve ürünlerine ilişkin tartışmalara neden olan Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı ele alınacak.

ALICE SARA OTT, İSTANBUL'A GELİYOR

Genç kuşağın önemli virtüözlerinden Japon asıllı Alman piyanist Alice Sara Ott, 17 Mart'ta İstanbul'da konser verecek.

İSTANBUL’U ALMANYA’YA DİNLETTİ

Fazıl Say, Avrupa’nın Kültür Başkenti İstanbul’un senfonisinin dünya prömiyerini, Almanya’nın Dortmund kentinde yaptı.

İstanbul’un yedi tepesinden esinlenip yedi bölümden oluşan senfoniyi, 2 bine yakın izleyici tam 16 dakika ayakta alkışlandı. Say 5 kez sahneye çağırıldı.

RAKİBİNİN CANINI KURTARDI

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Vakfı ve Garanti Bankası işbirliğiyle organize edilen Garanti Bilim Olimpiyatları etkinlikleri kapsamında, CÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) tarafından üniversitenin yarı olimpik yüzme havuzunda öğrenciler arasında yapılan yüzme yarışı yapıldı.

100 metre serbest erkekler kategorisi yarışında, yüzücü Ayhan Tuzlalı, bacağına kramp giren arkadaşı Osman Yaraş'ın boğulma tehlikesi geçirdiğini görünce yarışı bırakarak yan kulvardaki rakibini kurtardı.

KANSEROJEN MADDEYE KARŞI ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eser Bayramoğlu üzüm çekirdeği ve çay tozundan yararlanarak deri sanayinde kanserojen etkiyi yok edecek ürünler geliştirdi. Doç. Dr. Bayramoğlu bu çalışmasıyla EBİLTEM'den bir de ödül aldı.

KALP KAPAĞI SORUNUNA AMELİYATSIZ TEDAVİ

Endovascular Valve Edge-to-Edge Repair Study(EVEREST II) adlı araştırma, kalpte bulunan 4 kapaktan biri olan mitral kapağındaki bir rahatsızlığın MitraClip adı verilen pens sayesinde tedavi edilebildiğini gösteriyor.

ABD ve Kanada'da 279 hasta üzerinde denenen ve ABD'nin Georgia eyaletindeki Atlanta kentinde Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin 59'uncu yıllık konferansında açıklanan klinik deneyin neticelerine göre, çamaşır mandalına benzeyen MitraClip, kateterle, bacakları besleyen femoral damara sokuluyor ve tam kapanmayan Mitral kapağını yerinde tutuyor.