4 Şubat 2013 Pazartesi

TONLARCA ZEHİRDEN KURTULDULAR



WWF-Türkiye 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Eğirdir Gölü’nde gerçekleştirdiği örnek uygulamaların sonuçlarına dikkat çekiyor. Siemens Ev Aletleri ile işbirliği içerisinde Eğirdir Gölü çevresinde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve Göl’ün su kalitesinin iyileştirilmesi için devam eden pilot çalışmaların sonuçları umut verici.

TÜRKİYE SİNEMASININ USTALARI CAVA’DA!



CerModern ve Yapım-eki iş birlikteliğinde bir sanat inisiyatifi olarak temellenen CAVA (Cinema and Audio Visual Arts), 80 katılımcıyla ve Türkiye Sineması'ndan birçok usta ismin sunumlarıyla ilk dönemini geride bıraktı.

21'İNCİ YÜZYILIN PROJESİNDE 2 TÜRK KADIN



Avrupa Birliği Komisyonu tarafından oluşturulan Gelecek ve Yükselen Teknolojiler Fonu’nun sahipleri belli oldu. Grafen Amiral Gemisi Projesi ve İnsan Beyni Projesi, 10 yıl boyunca 1’er milyar Euro ödenek alacak. Projelerin her biri en az 15 AB ülkesinden 200 araştırma kurumunu biraraya getirecek. Her iki projede de Türkiye ’den sadece Sabancı Üniversitesi yer alıyor. 21’nci yüzyılın mucize malzemesi sayılan grafenle ilgili çalışmada iki Türk kadının araştırmacının da imzası olacak.

'YOKSUL SANAT' İSTANBUL'DA



İtalya’dan dünyaya yayılan bir modern sanat akımı olan ‘Yoksul Sanat’ın (Arte Povera) yaratıcılarından ve yaşayan en önemli temsilcilerinden olan Jannis Kounellis, İstanbul Gaeri Artist’te değersiz malzemeler kullanarak gerçekleştirdiği eserlerden oluşan bir sergi açtı.

DGA ÖDÜLLERİ, SAHİPLERİNİ BULDU



Bu yıl 65'incisi düzenlenen DGA ödül töreninde en büyük ödülü, Ben Affleck'in İran'daki 6 Amerikan vatandaşını kurtarmak için CIA'in düzenlediği operasyonu konu alan "Argo" filmi aldı.

TİTREŞİMLE VARİS TEDAVİSİ



Toplardamar yetmezliğinin neden olduğu varis hastalığının tedavisine cerrahi ve lazerden sonra 'titreşimle tedavi' yöntemi eklendi.

YUNUS EMRE'NİN HAYATI TİYATRODA



Ankara’nın manevi mimarı Hacı Bayram Veli’nin hayatını anlatan “O nefeste gizli her şey” oyunuyla izleyiciden tam not alan Başkent Tiyatrosu oyuncuları şimdi de Yunus Emre’nin hayatının anlatıldığı “Aşkın Pazarı’nda” ile seyircinin karşısına çıkıyor.

İSTANBUL "EN İYİ SANAT KENTLERİ" ARASINDA



Bu yıl Avrupa'da en iyi sanat etkinliklerini gerçekleştirecek kentler arasında İstanbul da sayıldı. İngiliz Guardian gazetesi "Avrupa'nın 2013 yılında en iyi sanat etkinlikleri rehberi" başlığıyla verdiği geniş haberinde İstanbul'da düzenlenecek Uluslararası Film Festivali ve İstanbul Bienali'ne yer verdi.

HURDA OTOMOBİLLERLE BUZDAN SANAT YAPTILAR



Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü Erzurum'da, dondurucu hava, su ve hurda otomobillerin 'buluşması' sıra dışı bir sanat eserine dönüştü.

PANKREAS KANSERİNDE DEVRİM



15 yaşındaki Jack Andraka pankreas kanserinin seyrini değiştirecek devrimsel bir buluşa imza attı.