11 Mart 2010 Perşembe

TOPKAPI SARAYI’NDA DERİN KEŞİF

Arkeolog, mimar ve su altı fotoğrafçılarından oluşan bir ekip bir süredir Topkapı Sarayı’nda hummalı bir çalışma yürütüyor. Topkapı Sarayı ve Ayasofya’nın altındaki su kanalları ile sarnıçlar araştırılıyor.

Tarihi yarımadanın altındaki su yollarının haritası çıkarılıyor. Su yollarının uzunluğu 3 kilometreyi buluyor. Hırka-i Saadet Dairesi’nin önünde içi su dolu sarnıç, haç motifleri taşıyor.

ÇOK YAKINDA 200 FİLM BİRDEN

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV), Akbank ana sponsorluğunda düzenlediği 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 3-18 Nisan'da gerçekleşecek. 57 ülkeden 243 yönetmenin 200'den fazla filmi Beyoğlu'nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları; Kadıköy'de Kadıköy sineması ve Nişantaşı'nda City's sinemasında izleyiciyle buluşacak. Biletlerde düşük fiyat uygulaması bu yıl da sürüyor: Tam 10 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 TL, hafta içi gündüz seans 3.50 TL, Akbank galaları 15 TL, Türk Sineması filmlerinin biletleri ise 3,50 TL'den satılacak. Biletler 20 Mart'ta satışa çıkacak.

''UMUT KADINLARDA!''

''8. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali''nin, 14-20 Mart tarihlerinde yapılacağı bildirildi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Modern Sinemanın, bu yıl 8'incisi düzenlenen Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'ne ev sahipliği yapacağı belirtildi.

4 BİN YILLIK BEYİNLERİ BOR MADENİ KORUMUŞ

Kütahya Seyitömer Höyüğü'nde bulunan ve yaklaşık 4 bin yıllık oldukları belirlenen insan beyinlerinin bor madeni sayesinde günümüze kadar bozulmadan kaldığı saptandı.

YURTTAŞA İYİ HABER

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sebze ve meyve ticaretini düzenleyen tasarının, ürünlerin kayıt altına alınmasını ve malların tüketici birlikleriyle pazarlara ulaşabilmesine imkan verdiğini belirterek, bu nedenle fiyatlarda ucuzlama olabileceğini söyledi.

OTOMOTİVDE ÜRETİM ARTIŞI 90’A VURDU

2009 yılında ÖTV indiriminin de desteğine rağmen üretim ve ihracatta önemli kayıplar yaşayan Türk otomotiv endüstrisi, 2010 yılına hızlı girdi.

Yılın ilk iki ayında hem ihracatta hem de iç pazarda yaşanan canlılıkla birlikte toplam otomotiv üretimi yüzde 90’lık artış kaydetti. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) raporuna göre 2010 yılı ocak-şubat döneminde toplam üretim yüzde 90 artışla 159 bin adede yükselirken, otomobil üretimi ise yüzde 73 artışla 93 bin adet olarak gerçekleşti.

110 MİLYON LİRAYA, 2 HİPER, 100 SÜPERMARKET AÇACAK, 1000 KİŞİYE YENİ İŞ KAPISI OLACAK

Carrefoursa’nın 2010 yılı için iddialı planları bulunduğunu açıklayan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, toplam 110 milyon liralık yatırımla 2 hipermarket ve 100 süpermarket açacaklarını belirtti.

ATATÜRK'ÜN ASKERİ İDADİDEN MEZUNİYETİ İÇİN MAKEDONYA'DA İLK ANMA

Atatürk'ün Manastır Askerî İdadisi'nden mezuniyetinin 111'inci yıldönümü dolayısıyla Makedonya'daki Manastır kentinde bu yıl ilk kez Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de katıldığı bir tören düzenlenecek.

KANSER HASTASI ÇOCUKLARIN YÜZÜ GÜLDÜ

Güneydoğu'da çocuk onkoloji uzmanlarının olmaması nedeniyle yıllardır çocuk hastalar, batı illerine sevk edilirken, maddi durumları elvermeyen aileler ise çocuklarını eve götürüp çaresiz bir bekleyişe giriyordu.

Diyarbakır'da 5 ay önce göreve başlayan Çocuk Onkologu Dr. Serhan Küpeli öncülüğünde kurulan Çocuk Onkoloji Servisi, kanserli çocuklar için tedavi hizmetlerine başladı.