1 Nisan 2010 Perşembe

HAİTİ'YE YARDIM SÖZÜ, HEDEFLERİ AŞTI

New York'taki uluslararası bağışçılar konferansında bir araya gelen ülkeler, Haiti'nin yeniden yapılanması için on milyar dolara yakın miktarda yardım sözü verdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ulaşılan rakamın hedeflerinin de üzerinde olduğunu açıkladı. Örgüt, önümüzdeki iki yıl için 3,8 milyar dolar yardım toplanmasını hedeflemişti. Konferansta, gelecek iki yıl için verilen yardım sözü 5 milyar doları aştı.

SALİF KEİTA İSTANBUL'A GELİYOR

Batı Afrika'nın geleneksel şarkılarını 70'li yıllarda efsane haline gelen Rail Band ve Ambassadeurs gruplarıyla tüm dünyaya sevdiren, 1987 yılında yayınladığı ilk solo albümü "Soro" ile ülkesi Mali'nin ve Afrika'nın sesi olan Salif Keita bir konser vermek üzere 3 Nisan'da İstanbul'a geliyor.

Yeni albümü 'La Difference' ile yine sosyal konuları işleyen, şarkılarının sözleri ile tüm dünyaya umut ve yaşama sevinci mesajları veren sanatçı olarak kabul edilen Keita eski ve yeni şarkılarını Cemal Reşit Rey(CRR) konser salonunda müzikseverler için seslendirecek. Saat 20.00'de başlayacak konserin biletleri 36 ve 32 TL olarak açıklandı.

CUMHURİYET

KITALAR KANSERE KARŞI İSTANBUL'DA BULUŞUYOR

5. APOCP Kongresi (Asian Pacific Organization for Cancer Prevention – Asya Pasifik Kanser Önleme Organizasyonu), 3–7 Nisan tarihlerindeki Ulusal Kanser Haftası'nda, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

Tüm kanser olgularının yüzde 60’tan fazlasının görüldüğü Asya Pasifik bölgesindeki kanser vakalarını kontrol altına alabilmek amacıyla gerçekleştirilen kongre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayesinde düzenlenecek. Kongrenin açılışına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katılması bekleniyor. Kongreye Kral Hüseyin Kanser Vakfı (KHCF) Başkanı Ürdün Prensesi Ghida Talal ile Kral Hüseyin Kanser Vakfı Direktörü Ürdün Prensesi Dina Mired de katılacak.

YENİ BİR SİNEMA HAREKETİ BAŞLIYOR

Sinemada alanında üreten, düşünen yönetmen ve yapımcıları bir araya getiren Yeni Sinema Hareketi, Türkiye'nin ödüllü sinemacıların sorunlarını çözmeyi amaçlıyor.

Yapımcı Yamaç Okur, yönetmenler Hüseyin Karabey, İnan Temelkuran ve Özcan Alper'in katıldığı basın toplantısında Yeni Sinema Hareketi üyeleri ortak sorunlar etrafında bir araya geldiklerini belirttiler ve sorunlardan bazılarını sıraladılar: ''Sinema eserlerinin dağıtımı, RTÜK’ün uygulamaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinemayı destekleme sistemindeki yanlışlar, bir sinema merkezinin eksikliği, yeni bir sinema yasasının hazırlanması”.

BÜYÜK OYUN'A EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ

Yönetmenliğini Atıl İnaç'ın yaptığı "Büyük Oyun", San Fransisco Tiburon Film Festivali'nde "En İyi Film" ödülüne layık görüldü.

Warner Bros Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, Suzan Genç, Selen Uçer, Serdal Genç, Serkan Genç, Rana Cabbar, Haktan Pak, Selim Bayraktar, Nalan Koruçim'in rol aldığı, yönetmenliğini Atıl İnaç'ın yaptığı filmin senaryosunu Avni Özgürel kaleme aldı.

CERN YENİ BİR ÇAĞ BAŞLATTI

Yüzyılın deneyi olarak nitelenen ve kimi bilim insanlarının da “Oluşturacağı kara delikle dünyanın sonunu getirecek” teorileriyle mahkeme kararıyla durdurmaya çalıştığı ‘büyük patlama’, dün İsviçre’deki bilim merkezi CERN’de başarıyla gerçekleştirildi. Yerin 100 metre altında 27 kilometrelik oval tünelde, iki proton ışını, ışık hızına yaklaşan rekor hıza ulaştırılarak çarpıştırılınca bugüne kadarki en büyük enerji olan 3.5 tera elekton volt enerji açığa çıktı. Çarpışma sonrasında ortaya çıkan, fizik modellerinin temelini oluşturan ve maddeye kütle özelliğini veren ‘Higgs’ parçacığını gözlemleyecek olan bilim insanlarının, fizik kuramlarını değiştirebilecek atom, molekül ve canlı yapısının nasıl oluştuğuna dair yeni sonuçlar elde etmesi bekleniyor.