23 Temmuz 2013 Salı

HIZLI + UCUZ + ZARARSIZ



Bugün Türkiye’nin makro ekonomik olarak en büyük maliyeti enerji. Doğalgaz başta, enerjide dışa bağımlıyız. Güneş enerjisi verimli olarak kullanılırsa hem cari açığın, hem de dışa bağımlılığın azaltılmasına ciddi bir katkı sağlar. GES yatırımları tarıma elverişli olmayan kayalık, kıraç arazilere kuruluyor. Dolayısıyla hem en çevreci metot hem de kaynak tüketmiyor.

ABD'DEN TÜRKİYELİ FOTOĞRAFÇILARA ÖDÜL



New York’ta 1949 yılında kurulan Amerikan Türk Cemiyeti’nin sanat/kültür programı Moon and Stars Project tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Genç Fotoğrafçılar Ödülü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Osman Demir’e verildi. Mansiyon ödülleri ise Akdeniz Üniversitesi’nden Çağın Coşkunırmak ve Kocaeli Üniversitesi’nden Melih Cevdet Teksen’in oldu.

‘KÖK’TEN RETİNA IŞIĞI



Tıbbın geleceğini belirleyen kök hücre teknolojisinde yeni ‘mucize’ umudu… İngiltere’de Moorfields Göz Hastanesi ve University London College’den doktorlar, kök hücre nakliyle retinayı büyütmeyi ve kaybolan hücreleri yenilemeyi başardı. Laboratuvar ortamında embriyonik kök hücreleri farelerin gözüne transfer eden bilim adamları, dört ayda retinayı büyütmeyi başardı. Çalışmanın yaşa bağlı hastalıklarda da çok faydalı olması bekleniyor. 

MARKASIZ PAKETLER 'SİGARAYI BIRAKMAYA TEŞVİK EDİYOR'



Yapılan bir araştırma, sigaraların markasız paketlerde satılmasının, tütün ürünlerini daha az cazip hale getirdiğini ve sigara içen kişileri sigarayı bırakmaya yönelttiğini ortaya çıkardı. Araştırma, markasız paket uygulamasını ilk başlatan ülke Avustralya'da yapıldı.

BİLGİSAYARDA 'DOKUNMADAN İŞLEM' DEVRİ



Bilgisayarda, dokunmadan, el ve parmak hareketleriyle işlem yapma devrini başlatacağı belirtilen cihaz bu hafta piyasaya çıkıyor.

BAYRAM BOYUNCA KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÜCRETSİZ



Bayram boyunca otoyollar ve köprülerde geçişler ücretsiz olacak. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bayram süresince otoyollar ve köprülerde geçişler ücretsiz olacak." dedi.

İSTANBUL TARİHİ İÇİN YENİ BİR SAYFA



Küçükçekmece Gölü Havzası’nda Avcılar ilçe sınırı içinde yürütülen ‘Bathonea Kazıları’nda ele geçen mimari yapılar ve buluntular İstanbul tarihine yeni bir sayfa açıyor.