17 Şubat 2010 Çarşamba

BRİT ÖDÜLLERİNE LADY GAGA DAMGASINI VURDU

İngiltere'de müzik dünyasının en önemli ve prestijli müzik ödülleri olarak kabul edilen Brit ödülleri sahiplerini buldu.

Geceye, en iyi uluslararası kadın sanatçı, en iyi uluslararası çıkış yapan sanatçı ve en iyi uluslararası albüm kategorisinde aldığı üç daldaki ödüllerle Lady Gaga damgasını vurdu. Lady Gaga aday olduğu tüm dallarda aldığı ödüllerin yanı sıra, ilginç kıyafetiyle de dikkati çekti.

2010 Brit ödüllerinin kategorileri ve sahipleri ise şöyle:

En İyi Erkek Solo Sanatçısı: Dizzee Rascal
En İyi Kadın Solo Sanatçısı: Lily Allen
En İyi Çıkış Yapan: JLS grubu En İyi Grup: Kasabian
En İyi Albüm: Florence and The Machine-Lungs
En İyi Single: JLS-Beat Again
30 Yılın En iyi performansı: Spice Girls- Wannabe-Who Do You Think You Are (1997) 30
Yılın En iyi albümü: Oasis- (What's the Story), Morning Glory
En İyi Uluslararası Erkek Solo Sanatçısı: Jay-Z
En İyi Uluslararası Kadın Solo Sanatçısı: Lady Gaga
En İyi Uluslararası Çıkış Yapan: Lady Gaga
En İyi Uluslararası Albüm: Lady Gaga- The Fame
En İyi İngiliz Müzik Yapımcısı: Paul Epworth

Gecede ayrıca Robbie Williams'a müziğe yaptığı katkıdan dolayı ödül verilirken, Prens Harry'nin de Brit ödüllerinin İngiltere için önemini anlattığı kısa mesajı yayımlandı.

İngiltere'nin Grammy'si olarak kabul edilen BRIT ödülleri 1977 yılından beri veriliyor.

RADİKAL

İYİ Kİ DOĞDUN PİYANONUN ŞAİRİ

Oyuncu Memet Ali Alabora ve piyanist Emir Gamsızoğlu, klasik müziğin unutulmaz bestecisi Chopin’in 200. doğum gününü, müziği gibi sade ve samimi bir konserle kutlayacaklar.

İlk bestesini 7 yaşında yapan Chopin, Emir Gamsızoğlu’nun 20 yaşında piyanoya başlamasında ve Memet Ali Alabora’yla arkadaş olmalarında en büyük etkenlerden biri. İkili, konser salonunun sahnesini evin salonuna, seyircileri de onlara katılmaya gelmiş misafirlere dönüştürmeye çalışacakları konserde, Chopin’in hayatlarına nasıl girdiğini, ne gibi değişiklikler yarattığını, yaklaşık 200 yıldır kendileri gibi birçok insanın da neden en yakın, en içten dostlarından birisi olabildiğini anlatacaklar.

Alabora ve Gamsızoğlu konserde, Chopin hakkında en çok kullanılan “büyük eserlerde küçük, küçük eserlerde büyük” sözünden, “piyanonun şairi" tabirine, verem hastalığının müziğine etkisinden, büyük aşkı George Sand’ın hayatındaki yerine, vatan hasretiyle yanıp tutuşan güçlü ruhundan, İstanbul’da ölen şair dostu Adam Mickiewicz’e kadar ünlü besteciyle ilgili her konuya değinecekler.

Kayıtlar, fotoğraflar ve müziği eşliğinde, Chopin’in yaşıtları Liszt ve Schumann’dan, müzikte yaptığı devrimlerden ve 20 - 21. yüzyıldaki büyük Chopin yorumcularından da bahsedilecek olan bu sohbeti, doğum günü kutlaması takip edecek.

Memet Ali Alabora ve Emir Gamsızoğlu’nun, vaftiz kağıdına göre, Chopin’in 200. doğum günü olan 22 Şubat Pazartesi günü, saat 20.00’de CRR’de gerçekleşecek konserde arkadaşlarının Chopin’e hitap şekliyle 'İyi ki doğdun Fryc!' diyecekler.

NTVMSNBC

BAĞDAT DEMİRYOLU YENİDEN AÇILDI

Türkiye'yi Suriye üzerinden Irak'a bağlayan tarihi demiryolu 20 yılı aşkın aradan sonra ilk kez yeniden açıldı ve Musul'dan Gaziantep'e ilk tren hareket etti.

Almanlar, bundan yüz yıl kadar önce Türkiye'yi Basra Körfezi'ne bağlamak maksadıyla Bağdat Demiryolu'nun inşaatını başlatmıştı.

Demiryolunun üç ayrı ülkedeki bölümlerinin tamamlanabilmesi otuz yıl aldı.

Fakat, Irak'ın son otuz yıldır yaşadığı savaşların, bu ülkedeki demiryollarına maliyeti çok ağır olmuştu.

1980'li yıllardan bu yana Irak'dan komşusu Suriye ve Türkiye'ye düzenli tren seferleri yapılamıyor.

Fakat, bugün Musul'dan hareket eden ilk trenle bu durumun değişmesi bekleniyor.

Tren Suriye üzerinden geçeren beşyüz kilometrelik bir yolu yavaş yavaş katedecek ve iki sınır kapısı geçtikten sonra Gaziantep'e yaklaşık 18 saat sonra ulaşacak.

Oldukça ağır bir tren yolculuğu denilebilir ama üç ülke arasında gelişen ilişkiler açısından büyük bir sembolik önemi var.

BBC TÜRKÇE

"İKLİM DOSTU" ÜRETİM

Atlas Copco Grubu üyeleri İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısında grubun enerji geri dönüşümü konusunda çalışmaları, Türkiye pazarına bakışı ve hedeflerini anlattılar.

Atlas Copco Kompresör Grubu Başkanı Stephan Khun, Endüstriyel Hava Bölümü Başkanı Ray Löfgren, Kompresör Tekniği Servis Bölümü Başkanı Nico Delvaux ve Atlas Copco Türkiye Genel Müdürü Jean-Yves Frin’in katıldığı toplantıda; sanayide kullanılan enerjinin tamamının geri dönüşümünü sağlayan ve çevreye sıfır karbon salınımı yapan ürünlerin kullanımının önemine değinildi.

İstanbul’da faaliyet gösteren büyük bir grubun fabrikasında enerji geri dönüşüm teknolojisine sahip ürünlerini kullandıklarını ve bu kurumun Türkiye’de ilk olarak “yeşil bina” altın ödülünü aldığına dikkat çeken Atlas Copco Kompresör Grubu Başkanı Stephan Khun: “%100 enerji geri dönüşümü sağlayan ve sıfır karbon salınımı yapan kompresör grubu ürünlerimizle sanayiye güç verirken çevre unsurunu da göz önünde bulunduruyoruz” dedi.

Stephan Khun, yaptığı konuşmada; Atlas Copco’nun 1950 yılından beri Türkiye’de otomotiv, tekstil, gıda, metal, plastik, kimya, ilaç, sağlık, inşaat ve maden gibi pek çok sektöre hizmet verdiğini belirtti. Türkiye’nin global açıdan gittikçe artan önemine dikkat çeken ve ekonomisinin gelecekte daha büyüyeceğine inandıklarının altını çizen Khun, Grubun Rusya, Avrupa ülkeleri, Amerika, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösterdiğini belirtti.

NTVMSNBC

ATATÜRK KÖŞKÜ YENİLENİYOR

Yalova'nın Termal ilçesinde bulunan Yalova Atatürk Köşkü'nde, geçen ay başlayan restorasyon çalışması bir yıl boyunca devam edecek.

Restorasyon çalışmasıyla binanın yapı elemanlarının güçlendirilmesi ve Köşkte yer alan tarihi objelerin dönemsel bakımlarının gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Müze olarak hizmet veren Köşk, yapılacak restorasyon çalışmaları nedeniyle bir yıl boyunca ziyarete kapalı olacak.

Yalova'nın temiz havası ve termal suyunun Atatürk'ün sağlığına iyi geleceği düşüncesiyle 1929 yılında inşa edilen Köşkü, Atatürk yaşamının son döneminde kısa bir dönem için kullanmıştı.

NTVMSNBC