4 Ocak 2011 Salı

DAHA AZ TAŞIT VERGİSİ ÖDEMEK MÜMKÜN!

Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot, Motorlu Taşıt Vergisi'ni daha az ödemenin yolunu bugün köşesinde okurlarıyla paylaştı. İşte Kızılot'un kaleminden indirimli vergi ödemenin yolu:

Yaklaşık 14 milyon taşıt sahibini ilgilendiren "2011 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tarifesi" belli oldu.

2011 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi, bir önceki yıl vergisinin "yeniden değerleme oranına göre" yüzde 7.7 oranında yükseltilmesi suretiyle belirlendi. Başka bir anlatımla, 2011 yılıda Motorlu Taşıtlar Vergisi yüzde 7.7 zamlandı.

- Otomobil, cip ve motosikletler ile minibüslerin vergisi, taşıtın yaşı ve motor silindir hacmine bakılarak hesaplanıyor.
- Otomobi ve ciplerin 2011 yılı vergisi en düşük 48 TL, en yüksek 15 bin 820 TL olarak belirlendi.
- Kamyon ve kamyonetlerin vergisi, taşıtların ağırlığı ve yaşına göre belirleniyor. Bu taşıtların 2011 yılı vergisi, en düşük 155 TL, en yüksek 2 bin 369 TL.
- Otobüslerin vergisi ise oturma yeri sayısına ve yaşına göre belirleniyor. Otobüslerin 2011 yılı vergisi en düşük 346 TL, en yüksek 2 bin 105 TL.

2011 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin birinci taksidi, Ocak ayı sonuna kadar ödenecek. Verginizi ödemeden önce, "daha az vergi ödeme" avantajını bilmenizde fayda var.

Kısaca özetleyelim
1- Otomobil ya da cipinizin, kasko değerinin yüzde 5'ini hesaplıyorsunuz.
2- Tablodaki sütunda gözüken, vergi ile kıyaslıyorsunuz.
3- Tarifedeki MTV, kasko değerinin yüzde 5'inin altında ise, yapacağımız birşey yok. Tarifeye göre MTV'yi ödeyeceksiniz.
4- MTV tutarı, kasko değerinin yüzde 5'inden fazla ise, bir alt kademedeki vergiyi ödüyorsunuz. (Bir alt kademede vergi de kasko değerinin yüzde 5'inden fazla ise ikinci alt kademeye inebiliyorsunuz).

-2011 yılında indirimli MTV tarifesinden yararlanabilmek için, yetkili sigorta acenteleri tarafından düzenlenen 'bildirim formu' ile vergi dairesine başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuruda bulunmayanlar, bu avantajdan yararlanamıyorlar.
-Araçlarını, kasko sigortası yaptırmayanlar da 'MTV indirimi' uygulamasından yararlanamıyorlar

NTVMSNBC

KIRMIZI ET UCUZLADI

Büyükbaş karkas kesim kilogram fiyatı 18,5 liradan 16 liraya, kuzu karkas ise 24 liradan 20 liraya geriledi. Yeni fiyatlar pastırma ve sucuğa da yansıdı. Birinci kalite pastırmanın kilosu 55 liradan 45 liraya, sucuğun kilosu ise 22 liraya kadar düştü.         

DÜŞLER ATÖLYESİ YENİDEN...

Nokia, Eğitim Gönüllüleri ve Uluslararası Gençlik Vakfı tarafından 7 yıldır yürütülmekte olan Düşler Atölyesi Projesi’nde üçüncü faza giriliyor. 17 ilde 21 etkinlik noktasında gerçekleştirilecek yerel sergiler, 3-15 Ocak 2011 tarihleri arasında gezilebilecek.

BOĞAZİÇİ'NDE 'EN İYİ KISALAR' SEÇİLİYOR

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından gerçekleştirilen Hisar Kısa Film Seçkisi başvuruları 21 Ocak 2011'e kadar devam ediyor.

KANSER AVCISI TEST

Kanser tedavisini ‘büyük ölçüde imkânsızlaştıran’ serseri kanser hücrelerine karşı, bugüne kadarki en hassas test geliştirildi. Milyarlarca hücre arasında kanserli tek hücreyi dahi bulabilecek hassasiyetteki test sayesinde, özellikle göğüs, prostat, kolon ve akciğer gibi kanser tipleriyle mücadelede çığır açılacak.

DİSNEY KARAKTERLERİ SÖMESTR TATİLİNDE İSTANBUL'DA

Sevilen Disney kahramanları Mickey Mouse ve arkadaşları, İspanya'da yapılan dünya prömiyerinin ardından ''Disney Live! Mickey'nin Müzik Festivali'' gösterisiyle ilk kez Türkiye'de minik izleyicileriyle buluşacak.