21 Temmuz 2014 Pazartesi

FIRTINA VADİSİ’NDE ‘GERİ DÖNÜŞÜM VE ÇÖP’ TEMALI FESTİVAL



GOLA Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği tarafından düzenlenen Yeşil Yayla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali bu sene 9’uncu kez Doğu Karadeniz’de düzenlenecek. Bu yıl “Geri dönüşüm ve çöp” temasını işleyecek olan festival, işlediği temalarla bölgenin yerel değerlerini tanıtmayı amaçlıyor. Festivalde daha önce sırasıyla; Eko-Kültürel Turizme Giriş, Kırsal Mimari, Dereler, Taşlar, Şifalı Bitkiler, İnekler, Geleneksel Meyveler, Arılar ve Geleneksel Arıcılık temaları işlenmişti.

ECE AYHAN’IN HİÇ YAYIMLANMAMIŞ ŞİİRLERİ KİTAPLAŞTI



Türk şiirinin usta şairi Ece Ayhan’ın daha önce bilinmeyen ve hiçbir yerde yayımlanmamış şiirleri kitaplaştırıldı. Araştırmacı ve çevirmen Tunç Tayanç’ın hazırladığı “Adım Ece Ayhan Çağlar”, Ece Ayhan’ın ‘yokum’ dediği bir dönemin verimlerini ortaya seriyor.

LEBER KÖRLÜĞÜNDE YENİ TEDAVİ BULUNDU



Kanada'nın McGill Üniversitesi bilimadamlarından Robert Koenekoop ve ekibi, doğuştan Leber amarozu olan bir hastayı, geliştirdikleri hapla tedavi ederek, görmesini sağladılar. Robert Koenekoop'un liderliğini yaptığı bilimadamı grubunun, kısmi körlüğe sebep olan, genç yaşta renk körlüğü, harfler ve simaları görmeyi kısıtlayan leber konjenital amarozisi için geliştirdikleri hap, Nathalie Fex isimli hastalarının ışıkla buluşmasını sağladı.