18 Haziran 2014 Çarşamba

FATİH'LE EVLERE ÜCRETSİZ İNTERNET



Yaklaşık 11 milyon öğrenciyi kapsayan Fatih Projesi kapsamında, dağıtılacak tablet bilgisayarlar üzerinden evlerde internet erişimi sağlanması için yeni bir düzenleme geliyor. Buna göre tabletlerden ailelerin de yararlanması için kota dahilinde evden internet imkanı sunulacak. İnternet bağlantısı olmayan evlerde ise sabit ya da mobil genişbant erişim imkanı sağlanacak. 2014-2018 dönemini kapsayan Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı taslağına göre bu uygulama, halihazırda internet bağlantısı olan hanelerde kota ölçüsünde faturaya indirim olarak yansıtılacak. Proje kapsamında ilgili tarafların katılımıyla bir bant genişliği, kota ve maliyet çalışması yapılacak.

KANSER TEDAVİSİNDE YENİ UMUT IŞIĞI: ANNE SÜTÜ



Anne sütü kanser tedavisinde umut ışığı oldu. Anne sütündeki "alfalak" adlı maddenin, kanserli hücreleri parçaladığı ve başta beyin tümörleri, akciğer kanseri olmak üzere, bağırsak, mesane ve prostatta habis tümörlerini küçülttüğü ortaya çıktı. Kanser tedavisinde kullanılmak üzere şimdi Avrupa'da anne sütü bankaları kuruluyor.

ÇAĞDAŞ SANAT BÜYÜK KENTLERİN DIŞINA TAŞTI



2003 yılında Hülya Özdemir ve Ferhat Kamil Satıcı'nın oluşturduğu, İstanbul merkezli bir sanat kolektifi olan Videoist, kurulduğu tarihten itibaren yurtiçi ve yurtdışından çeşitli sanatçıların katılımıyla farklı mekânlarda etkinlikler gerçekleştirdi.

BÜYÜK ÖDÜL TÜRK ÇİZERE



Bu yıl 31’incisi düzenlenen Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Katılımcı 2 bin 556 eser arasından jürinin seçim yapmakta zorlandığı yarışmada birinciliği Antalyalı karikatürist Kürşat Zaman (40) kazandı. İranlı karikatürist Mojtaba Heidarpanah ikinci, Polonya'dan Krzysztof Grzondziel ise üçüncü oldu. 

DOMATESLE KANSERE KARŞI MÜCADELE



ABD'deki Emory Üniversitesi Medikal Onkoloji ve Hematoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Küçük, içerisinde likopen maddesi içeren domatesin daha önce prostat kanserini önleyici etkisi olduğunu ortaya koyduklarını, son dönemde hayvanlar üzerinde, ekibiyle yaptıkları araştırmalar sonucunda ise domatesin hemen hemen tüm kanserleri azaltıcı ve önleyici etkisi olduğunu belirlediklerini dile getirdi.

ESNEK PİL SAYESİNDE ŞARJ ÖMRÜ ARTACAK!



Akıllı saatlerin en büyük sorunlarından biri, kuşkusuz kısa pil ömürleri. Ancak ilk kez Computex 2014'te gördüğümüz ve şimdi seri üretimine başlandığı duyurulan "esnek lityum seramik batarya" bu sorunu çözmek için büyük bir adım olarak nitelendirilebilir.

FABLAB İSTANBUL, HAYALLERİ SOMUTA ÇEVİRECEK!



Türkiye’nin ilk ve tek FabLab’i “FabLab Istanbul” Kadir Has Üniversitesi’nde, Cibali Kampüsü’nde kuruldu.