8 Şubat 2012 Çarşamba

ATATÜRK'ÜN EN NET SES KAYDI



Atatürk'ün şimdiye kadar duyulan en net ses kaydı Amerikan Ulusal Arşivleri’nde bulundu. 1958 yılında ABD tarafından hazırlanan ‘Muhteşem Türk’ isimli belgeselde yer alan kayıtta Atatürk’ün sesinin Nutuk konuşmasındakinden çok daha tok olduğu duyuluyor.


YAZICIYLA ALT ÇENE ÜRETTİLER

Hollanda’da Haziran’da yapılan türünün ilk örneği yapay alt-çene nakil ameliyatının ayrıntıları, kamuoyuyla ilk kez paylaşıldı.

İSTANBUL'DA TOPLU ULAŞIMA NAVİGASYON GELİYOR

Vatandaş, gitmek istediği noktaya hangi ulaşım aracıyla en kısa sürede varabileceğini, aktarma noktalarını, alternatif yolları, ödeyeceği ücreti yola çıkmadan mobil toplu ulaşım navigasyonuyla öğrenebilecek.

MADONNA İSTANBUL'A GELİYOR

Pop yıldızı Madonna, 32 ülkeyi kapsayan ve 29 Mayıs'ta İsrail'den başlayacak dünya turu kapsamında 7 Haziran'da İstanbul'da hayranlarıyla buluşacak.

TÜRK DOKTORLARDAN HAYAT KURTARAN BULUŞ

Philadelphia Drexel Üniversitesi Optik Beyin Görüntüleme Laboratuvarı'nda çalışan Türk bilim insanları tıpta devrim niteliğinde bir buluşa imza attı. Beyin kanamasını anında tespit eden mobil cihazın mucitleri Dr. Hasan Ayaz ve Dr. Kurtuluş İzzetoğlu, ürettikleri cihazın çok yakın bir gelecekte dünyanın her köşesinde bütün ambulanslarda bulunacağını söylediler. Türk bilim insanları bu sayede, hastanın sabit tomografi aleti bulunduran bir hastaneye nakledilmesine gerek kalmadan, kaza anında beyin kanaması olup olmadığının olay yerinde kolaylıkla tespit edileceğini açıkladılar.

NAZIM'IN PİRAYE'YE MEKTUPLARINA ÖZEL BASKI

Memet Fuat'ın hazırladığı ve Yapı Kredi Yayınları tarafından özel bir baskıyla basılan kitap, Nazım Hikmet'in eşi Piraye Hanım'a gönderdiği 581 mektuptan oluşuyor. Bu kitabın yanında ayrıca hepsi tıpkıbasım olan 26 mektubun bulunduğu bir kutu da yer alıyor.

CRR ŞUBATTA USTALARI AĞIRLIYOR

Cemal Reşit Rey, şubat ayının son haftası dünyaca ünlü isimleri ağırlıyor. Doğaçlamalarıyla ünlü Venezüellalı piyanist Gabriela Montero, 20 Şubat’ta bir resital için CRR sahnesinde olacak. Bach ve Chopin doğaçlamalarıyla dikkat çeken piyanist aynı zamanda konserlerinde seyirciden aldığı herhangi bir ses tınısının üzerine yaptığı doğaçlamalarla da tanınıyor.

DANIŞTAY'DAN GDO'YA 'İSPAT' BALANSI

Danıştay, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili sürece “dur” dedi. Şirketlerin zararsız olduğuna dair somut veri getirmesi gerektiğini söyleyen Danıştay “Avrupa Birliği’nde serbest olması yeterli bir açıklama değil” dedi. Hukukçulara göre karar GDO’ya izin veren idareye de cezai sorumluluk getirir.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN TEKERLEKLİ SANDALYE

Güneş enerjisiyle çalışan otomobilden sonra, engelliler için aynı teknolojiyle çalışan tekerlekli sandalye üreten üniversite öğrencileri bir ilke imza attı. Güneş enerjisiyle çalışan otomobil üreterek TÜBİTAK Formula G yarışlarına katılan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, aynı sistemi engelliler için geliştirerek, güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye üretti.