10 Ekim 2014 Cuma

LEGO'NUN OYUNCAK PROTESTOCULARI KAZANDI



Danimarkalı oyuncak devi Lego, "Kuzey Kutbu’nda petrol çıkarma planları nedeniyle Greenpeace’in protestolarının hedefinde olan Shell firması ile işbirliğini sona erdireceğini" açıkladı.

KURU GÖZE NANOTEKNOLOJİ



Kanadalı araştırmacıların, milimetrenin milyonda biri boyuttaki nano parçacıklarla göze ilaç iletimini sağlayan buluşu, tüm dünyadaki milyonlarca kuru göz sendromu hastasının hayatını kolaylaştıracak.

EDEBİYATIN BELLEK USTASINA BÜYÜK ÖDÜL



Nobel Edebiyat Ödülü Fransız yazar Patrick Modiano’ya verildi. Yapıtlarında sık sık Fransa’daki Nazi işgalinde yaşananları işleyen Modiano’nun başlıca temaları bellek, kimlik ve zaman. Medya önüne çıkmayı sevmeyen ve pek az söyleşi vermesiyle tanınan Modiano’nun Türkçeye çevrilmiş 6 kitabı bulunuyor.

MOULIN ROUGE 125 YAŞINDA



Paris’in efsanevi kabaresi Moulin Rouge, kuruluşunun 125. yılını kutluyor.

DARÜŞŞAFAKA YARARINA İZMİR'DE SÜRPRİZ BULUŞMA!



1863 yılından bu yana "eğitimde fırsat eşitliği" misyonuyla babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli öğrencileri ortaokul 1. sınıftan liseden mezun oluncaya kadar tam burslu, yatılı, kolej eğitimiyle geleceğe hazırlayan Darüşşafaka'nın yararına 17 Ekim Cuma günü saat 21.30'da mor ve ötesi ile Şebnem Ferah, İzmir Arena'da sürpriz bir buluşma gerçekleştiriyor.

''AB EDEBİYAT ÖDÜLÜ''NÜN KAZANANI BELLİ OLDU



AB Edebiyat Ödülü (EUPL – European Union Prize for Literature) 2014 sonuçları Frankfurt Kitap Fuarı açılışında açıklandı: Türkiye’den “Hah” adlı öykü kitabıyla (Metis 2012) Birgül Oğuz seçildi.

RUSYA'DA BİOPRİNTİNG YOLUYLA BÖBREK GELİŞTİRİLECEK



Rusya’da 3 boyutlu ilk bioprinteri geliştirmiş uzmanlar, gelecek yıl 3 boyutlu bioprinterden çalışan organın çıkacağını belirtiyorlar. Kalkanbezidir bu organ. Bilimciler, Rusya’da geliştirilmiş bioprinterin dünyada en yetkin olduğunu savunuyorlar.

AİLE HEKİMLERİNDE RAPOR ÜCRETİ ALINMAYACAK



Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlara alınacak öğrenci, subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş ile sözleşmeli er/erbaş adaylarına sağlık raporları da hastanelerden ücretsiz verilecek. Sağlık Bakanlığı, çeşitli nedenlerle düzenlenen sağlık raporlarının verilmesindeki belirsizliklere genelgeyle açıklık getirdi. Müsteşar Eyüp Gümüş imzasıyla yayımlanan genelgede, sağlık kurulu raporu, istirahat raporu ve birinci basamak sağlık hizmet sunucularınca düzenlenecek tek hekim raporlarının bundan böyle belirlenen formatta düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

BU SEBZE HER DERDE ÇARE



Yurt dışında isminin cehennem topuzu olarak geçtiğini belirten alabaş üreticisi Hüseyin Kumru, Cehennem Topuzu'nun Türkiye'de Alabaş olarak bilindiğini belirterek Alabaş'ın 15 tür yemeğinin yapıldığını dedi. Alabaş'ın bilhassa akciğer ve kalın bağırsak kanserlerine önleyici sıfatı olduğunu söyleyen müstahsil Hüseyin Kumru zayıflamak isteyenlerin de Alabaş'ı tercih ettiğini ancak birçok vatandaşın Alabaş sebzesini bilmediğini dedi.Yıllar evvel Bozdağ'da ilk brokoli sebzesini yetiştirenin kendisi olduğunu kaydeden Hüseyin Kumru yaklaşık 7 yıldır Alabaş ürettiğini belirtti.

TOKAT’TA BİLİM SOKAĞI



Tokat Belediyesi ve Bilim Merkezi Derneği tarafından oluşturulan ’Bilim Sokağı’ düzenlenen tören ile açıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda oluşturulan ’Bilim Sokağı’nın açılışına Tokat Valisi Cevdet Can, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, AK Parti Milletvekili Zeyid Aslan ile birlikte kent protokolü ve öğrenciler katıldı.