9 Haziran 2010 Çarşamba

5. SAKIP SABANCI ULUSLARARASI ARAŞTIRMA ÖDÜLLERİ

Sabancı Üniversitesince bu yıl 5'incisi düzenlenen ''Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri'', Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki törenle sahiplerini buldu. Törende konuşan Güler Sabancı, ödülün 5. yılında, hem Türkiye'de hem de uluslararası platformda entelektüel merak uyandırdığını belirterek, çoğulcu topluma doğru değişimin Türkiye için bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

200 YILLIK BİLMECE ÇÖZÜLDÜ

Ludwig van Beethoven'ın (1770-1827) 1811 yılında yazdığı op. 113 Atina Harabeleri (Die Ruinen von Athen) adlı sahne musikisi içinde yer alan Derviş Korosu'nu bestelerken dügah makamında bir Mevlevi Ayini'nden esinlendiği ortaya çıktı.

Prof. Dr. Feza Tansuğ’a göre, Beethoven hayatı boyunca hiç izleme olanağı bulamadığı halde Fransız tüccar ve seyyah Jean Antoine du Loir’ın İstanbul’da dinleyip 1654 yılında Paris’te yayımladığı Mevlevi Ayini notasından yararlandı.

Yeditepe Üniversitesi’nde etnomüzikoloji profesörü ve Antropoloji Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Feza Tansuğ, “Beethoven’ın bu ünlü eserini yazarken faydalandığı kaynak, şarkiyatçılığın musikideki öncülerinden ünlü besteci Camille Saint-Saëns da dahil olmak üzere on dokuzuncu yüzyıldan beri uzmanlar için merak konusu olup çözülmeye çalışılan bir bilmeceydi” dedi.

Derviş Korosu’nun bestelenişinden 200 yıl sonra bu bilmecenin böylece çözülmüş olduğunu belirten Tansuğ şunları söyledi:

“Yeditepe Üniversitesi’nde iki yıldan fazla süregelen araştırmalarımız sonucunda bulgu ve kanıtlara ulaşabildik. Tüm bulgular, Beethoven’ın Türk musikisi hakkında genelde varsayılandan çok daha fazla bilgisi olduğunu gösteriyor. Son dönem eserlerinde mehter musikisi etkilerine sıkca rastlanan besteci, August von Kotzebue’nün bir tiyatro oyunu için yazdığı bu sahne musikisinin Türk Marşı bölümünde mehter musikisini, Derviş Korosu’nda ise Du Loir’ın notaya aldığı ilahiyi kullanmıştı.”

Eserdeki Derviş Korosu’nun, uluslararası sanat musikisinde varlığını sürdüren Mevlevi musikisi etkilerinin ilk örneği olduğuna dikkat çeken Tansuğ, Derviş Korosu’nun bestelendiği tarihten 200 yıl sonra Türkiye’de ilk kez İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında seslendirileceğini açıkladı.

CUMHURİYET

YASAK, KALP KRİZLERİNİ AZALTTI

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, 1 Temmuz 2007'de yürürlüğe giren sigara yasağı kalp krizi vakalarının yüzde 2,4 azalmasını sağladı.

MÜZİK FESTİVALİNDE TARİHİ GECE

Aya İrini Müzesi önceki akşam tarihi bir olaya daha tanıklık etti. İstanbul için de çok önemliydi, yaşayan en önemli bestecilerden Arvo Part’in ‘Âdem’in Yakarışı’ adlı yeni eserinin dünya prömiyerinin bu kentte yapılmış olması. İstanbul, uluslararası sanat müziği alanında, tarihinde herhalde ilk kez bu kadar prestijli bir sanat olayına ev sahipliği yaptı.

ATLAS TARİH PİYASADA

Bünyesinde Atlas Tatil, Yeşil Atlas, Foto Atlas, Arkeo Atlas ve Atlas İstanbul dergilerini bulunduran Atlas, tarihe de el attı ve “Atlas Tarih”i çıkardı.

EFSANE GÖSTERİ TROYA ANKARA’DA

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu’nun yeni gösterisi Troya, İzmir’den başlayan Türkiye Turnesi kapsamında, Ankara’da sahne alıyor. Anadolu Ateşi’nin dev kadrosuyla sergilediği yeni gösterisi Troya, yoğun istek üzerine 12-13 Haziran’da yeniden Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor.

ECZACIBAŞI, ENERJİYİ KISTI, SALDIĞI KARBONU YÜZDE 9.1 DÜŞÜRDÜ

Dünya Sürdürülebilir İş Konseyi’nin (WBCSD) Türkiye’den ilk üyesi olan Eczacıbaşı Topluluğu, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla Türkiye’deki üretim tesislerinin konsolide enerji tüketimini, 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9.8 azaltılarak 1 milyon 59 bin 836 megavata düşürdü.

KADINLAR VE GENÇLERE İSTİHDAMDA ÖNCELİK

Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) taslağına göre, kadınlar, gençler ve özürlü istihdamı artırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan taslağa göre, kadınların işgücüne katılımı, 2009’daki yüzde 26 düzeyinden 2023’te yüzde 35’e çıkartılacak. Genç işsizlik oranı, genel işsizlik oranına yaklaştırılacak.