20 Şubat 2010 Cumartesi

KANSER TEDAVİSİNDE KAN TESTİ DEVRİMİ

Kanla yapılan DNA testi, tümörün tedaviye ne ölçüde cevap verdiğini tespit edebilecek. Böylece hastaların gereksiz yere kemoterapi görmesi engelleneceği gibi mikroskobik tümörler bile tespit edilebilecek

Amerikalı bilim insanlarının geliştirdiği, kanla yapılan bir DNA testi, tümör gelişimini ve tümörün tedaviye ne ölçüde cevap verdiğini tespit edebiliyor. Kanser tedavisinde devrim yapacağı düşünülen buluş, herhangi bir tümör tipinde hastaların durumunun kesin olarak belirlenip, tedavinin doğru şekilde yapılmasını sağlayacak.

YÜZ YILLIK FOTOĞRAF MAKİNELERİ SERGİSİ

Koleksiyoner Hilmi Nakipoğlu'nun 1970'li yıllardan itibaren topladığı yüzlerce eski fotoğraf makinesi ve fotoğrafçılıkla ilgili malzemelerin yer aldığı sergi, Airport Outlet Center ve Camera Museum ve Collection Clubün iş birliğiyle düzenlendi.

Sergide izlenime sunulan eserler arasında, 1900'lü yıllara ait el yapımı fotoğraf makinelerinin yanı sıra, farklı marka ve modellerdeki fotoğraf makineleri de bulunuyor.

Taşınabilen ve taşınamayan stüdyo tipi fotoğraf makinelerine de yer verilen sergide, çift objektifli makineler, casus makineleri, mini makineler, Leica filmle kullanılan makineler, polaroid filmle kullanılan makineler de görülebilecek.

Sergide, fotoğraf sanatı için önemli bir yere sahip olan başta Roll filmi olmak üzere çeşitli filmler ve aksesuarlar da bulunuyor. Airport Outlet Center'deki sergi, 28 Şubata kadar gezilebilecek.

TNN – AA

İSTANBUL'DAN 12 ŞEHRE CANLI YAYIN

!f istanbul 9. AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali bu yıl dünya çapında bir ilk’e imza atıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti desteğiyle yapılan '!f²: İstanbul’dan Canlı' projesiyle festivalin en gözde 5 filmi Istanbul ile aynı anda Diyarbakır, Batman, Çanakkale, Samsun ve Mersin gibi 12 şehrin yanı sıra, Ramallah (Filistin), Gümrü (Ermenistan) ve Tanger (Fas) şehirlerinde farklı noktalardaki izleyicilerce de izlenecek.

Projeyi mümkün kılan yeni dijital teknoloji, altyapısı Amerika’nın saygın sinema sitelerinden biri olan The Auteurs tarafından sağlanıyor. Bu sayede taşıması masraflı, ağır ve pahalı 35mm film ruloları yerine filmler dijital olarak internet üzerinden bu şehirlerdeki merkezlere gönderiliyor olacak.

Filmler bu şehirlerde çoğu sinema olmayan, farklı toplu mekanlarda izlenecek. Kimse evinde, tek başına izliyor olmayacak bu filmleri.

Gösterilecek filmler Oscar’a koşan 'Yeraltı Peygamberi/ A Prophet', İran’da yasaklı yönetmen Bahman Ghobadi’den 'Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok', 'Aptallar Çağı', 'Bawke & Kış Ülkesi' ve 'O, Bir Çinli'.

!f² izleme noktaları: Ayvalık Santimetre, Eskişehir Sinema Anadolu; Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Antakya Saklı Ev Kültür Cafe, Mersin Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Uğur Oral Konferans Salonu, Van Eğitim Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen); Van Kadın Derneği, Muğla Gümüşlük Akademisi Lokali, Diyarbakır Diyarbakır Sanat Merkezi Avrupa Sineması, Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; Batman Kültür ve Sanat Derneği, Çanakkale Yalı Hanı İstasyon Sanat Merkezi; ÇABİSAK, Samsun Atakum Belediyesi Eğitim ve Eğlence Merkezi Sinema Salonu; Toplum Gönüllüleri Vakfı İğne Deliği Gençlik Merkezi, Lefkoşa Sidestreets Educational and Cultural Initiatives, Alanya, Alanya Sinematek Derneği, Gümrü, Ermenistan City Research Center, Ramallah, Filistin Al Kuds University, Tanca, Fas Cinematheque De Tanger

NTVMSNBC

S&P TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU ARTIRDI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu BB'ye yükseltti.

Standard and Poor's'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise BB+'ya yükseltti.

Kredi notunun görünümünü "pozitif" olarak belirleyen S&P, hükümetin ekonomi ve mali yönetimi konusunda başarılı geçmiş performansının kredi notunu desteklediğini, ancak Türkiye'nin büyük dış finansman ihtiyacının kredi notu üzerinde ana risk unsuru olduğu kaydetti.

Açıklamada mali planın gerçekçi ve ihtiyatlı olduğu ve kamu maliyesi üzerindeki riskleri hafiflettiği kaydedildi.

Türkiye'de finans sektörünün, yurtdışındaki olumsuz koşullara rağmen düzenleme kuruluşlarının da çabalarıyla istikrarını koruduğu kaydedilen açıklamada, "Gelişimini sürdüren yerel sermaye piyasaları hükümetin lira cinsinden 10 yıl vadeli borçlanma yapabilmesine imkan tanıdı" denildi.

S&P ayrıca durağandan pozitife çevrilen not görünümünün gelecek 12 ile 24 ay arasında bir not artırımı getirebileceğini kaydetti. Açıklamada, "finans ve sermaye piyasalarında istikrarın güçlenmesi ve ülkenin global ekonomideki krizi atlatmadaki başarısı ile birlikte eskisine benzer oranlarda fakat daha az dış finansman ihtiyacı duyan bir büyüme gerçekleşirse" kredi notunun tekrar yükselebileceği ifade edildi.

NTVMSNBC