8 Şubat 2010 Pazartesi

SITMANIN TEDAVİSİNDE YENİ BİR UMUT

Avustralya’daki Walter and Eliza Hall Institute araştırmacıları, kırmızı kan hücrelerinin değişmesine yol açarak sıtma parazitinin yaşamasını sağlayan temel proteini belirledi. Araştırmacılar, bu keşif sayesinde, paraziti yok etmek üzere sıtma tedavisinde kullanılacak yeni bir ilaç sınıfı geliştirmede açık bir hedef elde etti.

Başta çocuklar olmak üzere, yılda 1 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan hastalığın en ölümcül biçimi, kırmızı kan hücrelerini ele geçirip onları değiştiren Plasmodium falciparum adlı parazit.

Enstitünün Enfeksiyon ve Bağışıklık Bölümü Başkanı Profesör Alan Cowman: “Bazı önemli proteinler parazitin insan vücudunda hayatta kalmasını ve bağışıklık sisteminden saklanmasını sağlıyor. Bu ‘etkili’ proteinlerin açığa çıkmasını sağlayan bir mekanizma olmalıydı, ancak bugüne kadar bunun ne olduğu bilinmiyordu” dedi.

Enstitü içinden ve dışından araştırmacılar, etkili proteinin kırmızı kan hücrelerine işlemesinde önemli rol oynayan Plasmepsin V adlı bir protein belirledi. Profesor Cowman: “Plasmepsin V, yüzlerce etkili proteinin kana karışmasından sorumlu. Eğer Plasmepsin V proteini durduracak ilaçlar bulabilirsek, sıtma paraziti de ölecektir” dedi.

www.wehi.edu.au

ZİRAAT’TEN TAVUKÇULUĞA DESTEK

Ziraat Bankası, yumurta ve et tavukçuluğundaki kredilerde 250 bin lira olan limiti 1.5 milyon liraya, kanatlı sektörüne yönelik biyo-güvenlikteki kredilerde ise 1.5 milyon lira olan limiti 7.5 milyon liraya yükseltti.

Ziraat, tavukçuluk sektöründe son dönemde yakalanan ihracat ivmesinin desteklenmesi ve Rusya’nın vermiş olduğu kotanın tam olarak karşılanması için yumurta ve et tavukçuluğu konusunda faaliyet gösteren üreticilere işletme sermayesi ihtiyaçları için 24 aya kadar kredi kullandıracak.

MİLLİYET

STERİL SU DOĞUM SANCISINI HAFİFLETİYOR

Bel bölgesine enjekte edilen çok az miktarda steril suyun doğum sancılarını hafifletmeye yardımcı olduğu bildirildi.

Avustralya'da Mater Mothers Hastanesi'nde ilk bebeğinin doğumunda ağrılara dayanamayan 17 yaşındaki anne adayına, ebeler steril su enjeksiyonunu önerdiler. Ağrıların çok kötü olduğunu söyleyen anne, iğneden sonra tüm ağrısının tamamen kesildiğini kaydetti.

Courier Mail gazetesinde yaptıkları açıklamada doğumlarda steril suyun geçtiğimiz yıldan beri hastanelerinde kullanıldığını belirten enstitü yetkilileri, doğumda en etkili tekniği araştırmak için çalışma başlattıklarını söylediler.

Hastanenin araştırma merkezinde görevli ebeler, yenilikçi tedaviyi şöyle açıkladı: "Cilt altına uygulanan 1 ml’den daha az steril su, kadınların yüzde 85'inde sırt ağrısında hızlı bir rahatlama sağlıyor. Enjeksiyon, sinir transmitterlerini harekete geçirerek, beyne gönderilen ağrı sinyallerini engelliyor".

ZAMAN ONLİNE

SANAYİDE ÇARKLAR DÖNMEYE BAŞLADI

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Aralık ayında yüzde 25.2 artış gösterdi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi Aralık ayında moral verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Aralık'ta yüzde 25.2 oranında arttı. CNBC-e anketinde yüzde 15.7 arttığı tahmin ediliyordu.

NTVMSNBC