3 Nisan 2010 Cumartesi

2 BİN 830 MAYININ ALTINDAN ANTİK BİR KENT DOĞACAK

Suriye sınırındaki Karkamış Antik Kenti’nde mayın temizleme çalışmaları başladı. 670 dönümlük alanda yapılacak temizlik çalışması 10 ay sürecek. Mayın temizleme işinde 25 kişilik ekip görev yapacak. Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan haritalara göre bölgeye 2 bin 830 civarında mayın yerleştirilmişti. Ancak doğal afetlerde bunların büyük bir bölümünün  tahrip olduğu, geride 1000 civarında patlama riski olan mayın kaldığı sanılıyor. Mayın temizleme çalışmasının ardından antik kent, turizm ve kazıya açılacak.

TÜBİTAK SESSİZ SEDASIZ HİBRİT OTOBÜS GELİŞTİRDİ

TÜBİTAK MAM, Ulaştırma Bakanlığı’nın müşterisi olduğu ‘Ulaştırma Sektöründe Sera Gazı Azaltımı’ projesi kapsamında hibrit elektrikli otobüs geliştirdi.

Aynı tür konvansiyonel araca göre çok daha hızlı kalkış yapabilen otobüs, saatte 100 kilometre hıza ulaşabiliyor, lityum bataryaları sayesinde 40 kilometre yol gidebiliyor. Otobüsün bataryaları şebekeden altı-yedi saatte şarj edilebiliyor. Şarj süresi özel şarj sistemleriyle 30 dakikaya indirilebiliyor. TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü uzman araştırmacılarından Murat Demirci’nin verdiği bilgiye göre Otokar firmasının Sultan 160S şase üzerinde geliştirilen otobüs, pildeki enerji bittiğinde jeneratör yardımıyla ilerlerken bir yandan da bataryaları şarj ederek hibrit çalışma moduna geçiyor. Bu sırada da emisyon ve yakıt gideri yüzde 20 daha az.

RADİKAL – AA

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

Sinemaseverleri 15 gün boyunca yeni yapımların yanı sıra unutulmaz klasikler ve usta yönetmenlerin başyapıtlarıyla buluşturacak 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali başladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 6. kez Akbank sponsorluğunda düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından desteklenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 18 Nisan'a kadar 22 bölümde 57 ülkeden 243 yönetmenin 200'ün üzerinde filmiyle buluşturacak.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN 'GÖREN GÖZ'

Ulaştırma Bakanlığı, ''Gören Göz-Karanlığa Bir Yol Feneri'' adını taşıyan bir projeyi hayata geçiriyor. Bakanlık, bu ay içinde, görme engellilerin GPS alıcısına gelen koordinat bilgileri sayesinde yardım almaksızın istediklere yere ulaşmasını sağlayacak cihaz alımı için ihaleye çıkacak.

İSTANBUL'DA YENİDEN LALE DÖNEMİ!

5. İstanbul Uluslararası Lale Festivali İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımıyla Emirgan Korusu'nda başladı. Festivalde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İstanbul lalesiyle buluştu" dedi.