18 Şubat 2010 Perşembe

SGK İLE ECZACILAR UZLAŞTI, İLAÇ KRİZİ AŞILDI












SGK ile Eczacılar Birliği arasında bir ayı aşkın süredir devam eden görüşmelerden uzlaşma çıktı.

Serbest eczaneler, Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında serbest eczanelerden ilaç alımında geçerli olan ve daha önce imzalanan protokol çerçevesinde bu ay itibarıyla sözleşme yenileyecek. Bu çerçevede, eczaneler her yıl olduğu gibi TEB tarafından bastırılan sözleşmeyi imzalayacak.

TEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, SGK ile yürütülen görüşmeler çerçevesinde TEB ile kurum arasında daha önce imzalanan protokol geçerliliğini koruyacak. Anlaşmayla birlikte önümüzdeki dönemde vatandaş ilaçları alırken sıkıntı çekmeyecek.

SGK'nın dün TEB'e gönderdiği yazıda, 19 Ocak 2009 tarihinde imzalanan protokole göre, kurumun serbest eczanelerle sözleşme yapması gerektiği hatırlatıldı.

Buna göre, eczanelerin TEB tarafından bastırılmış bu protokole uygun ''tip sözleşmeleri'' kullanacağı belirtilen yazıda, bu sözleşmenin basım ve dağıtımının da yine Birlik tarafından yapılacağı bildirildi.

Sözleşmelerin her yıl şubat ayında yenilenmesi gerektiği kaydedilen yazıda, sözleşme yenilenmesine ilişkin işlemlerin SGK il müdürlüklerince yürütüleceği belirtildi.

Açıklamaya göre, indirim oranları şöyle olacak: 350 bin TL'ye kadar satış hasılatı olan eczaneler tarafından yüzde 0, 350 bin - 600 bin TL arasında satış hasılatı olan eczaneler tarafından yüzde 1, 600 bin - 900 bin TL arasında satış hasılatı olanlar tarafından yüzde 1.5, 900 bin TL üzerindeki satış hasılatı olanlar tarafından yüzde 2,5. Eczane indirimleri, imalatçı ve ithalatçı indirimi yapılarak depocuya satış fiyatı üzerinden depocu ve eczacı kar oranları uygulandıktan sonra ulaşılan fiyattan yapılacak. Duyuruda, sözleşmelerin 1 Mart'a kadar yenilenmesi gerektiği de belirtildi.

NTVMSNBC

OBAMA'DAN SURİYE'YE ZEYTİN DALI

ABD Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz yaz Suriye'nin başkenti Şam'a büyükelçi atayacağını açıklamıştı. Obama, bugün diplomat Robert Ford'un adını onay amacıyla Senato'ya gönderdi.

Washington, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri'nin suikaste kurban gitmesinden Suriye'yi sorumlu tutmuş ve 2005 yılında Şam büyükelçisini çekmişti. Suriye yönetimi ise suikast iddialarını reddediyor.

Ford'un Şam büyükelçiliğine atandığı haberi, Amerikan dışişleri bakan yardımcısı William Burns'ün bugün Şam'da yapacağı temasların öncesinde geldi.

Obama tarafından aday gösterilen Robert Ford, daha önce ABD'nin Cezayir büyükelçiliğini yapmıştı. Ford, son olarak da ABD'nin Irak'taki büyükelçi yardımcılığı görevini yürütüyordu.

BBC'nin Şam'daki Muhabiri Lina Sinjab, Washington'un attığı bu adımın uzun süredir sorunlu olan iki ülke ilişkilerinin tamir edilmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada da, "Ford'un atanması, Başkan Obama'nın Suriye yönetimi ve halkıyla iletişim kurarak ABD'nin çıkarlarını geliştirmek için diyalog yolunu kullanma taahhüdünü temsil ediyor" denildi.

NTVMSNBC – BBC TÜRKÇE

BEYAZPERDEYE KADIN COŞKUSU GELİYOR!

8. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, İstanbul, Kars ve Sinop’ta 12 Mart-18 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü, İstanbul Modern salonlarında düzenlenecek.

Festival, 10-11 Nisanda Kars’a, 17-18 Nisanda Sinop’a gidecek. Festival, ayrıca bu yıl Creteil Kadın Filmleri Festivali (Festival De Films De Femmes) ortaklığıyla 31 Mart-6 Nisan tarihleri arasında Türkiye’den kadınların filmleriyle Fransa’da olacak.

Filmler, "Marleen Gorris Toplu Gösterimi", "Carole Roussopoulos Anısına", "Ermenistan KIN (Kadın) Filmleri Festivali Seçkisi", "Jin Jiyan Azadi", "Cins Cinsiyet Cinsiyetler", "30 Yıl Sonra 12 Eylül", "Sinemada Kadınlar: Melek ya da Şeytan, Masum ya da Fettan ya da Hiç Kimse" bölümleri altında izleyici ile buluşacak.

8. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin kapanışında, Türk sinemasındaki cinsiyetçiliğe dikkati çekmek amacıyla düzenlenen "Altın Bamya" ödülleri verilecek.

MİLLİYET

10. YÜZYILDAN KALMA ARAPÇA YAZIT BULUNDU

İsrailli arkeologların Eski Kent'te bulduğu yazıtın mermer bir levhaya kazınmış olduğu, 910 yılına ait yazıtın İslam'ın ilk yüzyıllarındaki Arapça'nın özelliklerini taşıdığını belirtti.

Yazıtın, Kudüs Üniversitesinden Profesör Moşe Şaron'un ve ekibinin Eski Kent'in Yahudi mahallesinde yaptığı kazılarda bulunduğu kaydedildi.

Kazılarda üzerinde Arapça yazıların bulunduğu gaz lambalarının dışında, sikkeler ve Roma dönemine ait camdan bazı eşyalar da bulundu.

NTVMSNBC – AA