Amasya'da ev kadınları, soda şişesi gibi atık camları 820 dereceye varan fırınlarda erittikten sonra üzerine kentle özdeşleşmiş elma, kiraz, Kral Kaya Mezarları gibi birçok motifi işleyerek hediyelik eşya yapıyor.
31 Temmuz 2012 Salı
ESKİ ŞİŞELERE YENİ HAYAT
Etiketler:
Amasya,
cam,
çevre,
el sanatları,
ev kadını,
geri dönüşüm,
hediye
LOPEZ DE İSTANBUL'A GELİYOR
Madonna'nın ardından bir başka dünya yıldızı Jennifer Lopez de konser vermek için İstanbul'a geliyor.
ÇAĞDAŞ SANAT TERASA ÇIKTI
Proje 4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, “Teras Sergileri<40” ile 40 yaş altı 23 heykeltıraşın çalışmalarını yeni açılan 1500 metrekarelik açık hava alanında sergiliyor. 18 Ağustos’a kadar sürecek sergide Ayla Turan, Bahadır Çolak, Baran Cağinli, Caner Şengünalp, Çayan Yılmaz, Derya Özparlak, Evren Erol, Ferit Yazıcı, Gülen Eren, Hakan Bakır, Hakan Çınar, Işık Özçelik, Kıymet Daştan, Malik Bulut, Mehmet Ayanoğlu, Meliha Sözeri, Nuray Sevindik, Serkan Yüksel, Sesil Beatris Kalayciyan, Tanzer Arığ, Tuğberk Selçuk, Tuğçe Yücetürk ve Y. Bahadır Yıldız’ın işleri yer alıyor.
Etiketler:
güzel sanatlar,
heykel,
popüler kültür,
sanat,
sergi,
teras
DEVLET TİYATROLARI'NA MAKEDONYA'DAN İKİ ÖDÜL
DT'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Devlet Tiyatrosu, yazar Sabahattin Ali'nin Türkçe'ye çevirdiği, uyarlamasını ve yönetmenliğini Kenan Işık'ın yaptığı ''Antigone'' oyununu Makedonya'da sahneledi.
HATAY'A TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ARKEOLOJİ MÜZESİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatay'da Türkiye'nin en büyük müzesinin yapıldığını belirterek, "Hatay'dan Van'a kadar olan bölgeyi müzeler bölgesi yapmayı arzuluyoruz" diye konuştu. Bakan Günay, önceki gün Küçükdalyan beldesinde inşaat çalışmaları devam eden Hatay Arkeoloji Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesini Hatay'da yaptıklarını söyleyen Günay, 32 bin 750 metrekare kapalı alanı ve teşhir mekânı 11 bin metrekare olan bir müze inşaatının devam ettiğini vurgulayarak, bu kadar büyük bir alanın bir günde gezilmesinin mümkün olmadığını, burada günlerce gezilen bir arkeoloji müzesi yapmaya çalıştıklarını ve bunun da Türkiye'ye çok yakışacağını belirtti.
İNTERNETTEN EMEKLİLİK BAŞLIYOR
Emeklilik işlemlerinin hızlandırılması ve aylık bağlama sürelerinin kısaltılması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) SMS’li emeklilik sistemini başlattı. SGK’nın uygulamaya soktuğu yeni sistemle, SSK ve Bağ-Kur’lular artık internetten emeklilik başvurusu yapabilecek. Başvurunun sağlıklı bir şekilde sisteme girmesiyle SGK, sigortalıya ‘Başvurunuz kabul edildi’ diye SMS gönderecek. Böylece işlemler resmi olarak hemen başlamış olacak. Yeni sistemle yılda ortalama 606 bin yazılı belgeli işlemin ortadan kalkacağı hesaplanıyor. SGK Başkanlığı, yeni sistemi 25 Temmuz tarihinde resmi olarak başlattı. Kamuoyuna da bu hafta açıklayacak.
ELEKTRİKTE YÜZDE 7 İNDİRİM
Mahkeme, yıllardır kaçak elektrik kullanan konut ve işyerlerinin tüketim bedelinin faturalı abonelere ödettirilmesinin haksız olduğuna hükmetti. Böylece, Türkiye'de yıllık 13 milyar TL'yi bulan kaçak elektrik bedelinin, 2 milyar lirasını ödeyen dürüst tüketici rahat bir nefes aldı. Bu kararla abonelerin elektrik faturasının yüzde 7 oranında düşmesi söz konusu olacak.
30 Temmuz 2012 Pazartesi
KUZEY KUTBU'NA BEATLES DESTEĞİ
Etiketler:
çevre,
destek,
Greenpeace,
kampanya,
kuzey kutbu,
Paul McCartney
STEVIE WONDER VE FEIST MAÇKA'DA
İKSV’nin 40. yıl sürprizleri, yılın ikinci yarısında da devam edecek. 25 Ağustos’ta Miller eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek Feist konserinin ardından, “Garanti Caz Yeşili” etkinlikleri kapsamında 14 Eylül’de gerçekleştirilecek Stevie Wonder konserleri, yılın en çok ses getirecek konserleri olmaya şimdiden aday.
750 YILLIK EV GÖRKEMİNE KAVUŞTU
İngiltere’nin Cornwall kentinde 1250'de inşa edilen 'Boconnoc' evi, restorasyon çalışması ile tarihin yükünü üzerinde atarak görkemli günlerine geri döndü.
CARETTA CARETTALAR İÇİN SAHİL TEMİZLİĞİ
Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü sahilinde yapılan çalışmada, 2013 Akdeniz Oyunları'nda görev yapacak koordinatör ekip, yavru caretta carettaların yumurtalarından çıkıp rahatça denize ulaşmalarının sağlanması amacıyla çevre temizliği yaptı.
Etiketler:
caretta caretta,
çevre,
deniz kaplumbağası,
doğa,
Mersin,
plaj,
temizlik
KADIKÖY'E GÜZEL SANATLAR LİSESİ GELİYOR
2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda Kadıköy yeni bir güzel sanatlar lisesine kavuşuyor. Adını cumhuriyet döneminin ünlü bestecisi Cemal Reşit Rey'den alan, Özel Cemal Reşit Rey Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi 17 Eylül'de kapılarını eğitime açıyor.
GÖZLE YAZI YAZIMANIN YOLU BULUNDU!
Fransa’da Pierre ve Marie Curie Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmada optik illüzyonları araştıran bilim insanları göz kaslarını kullanarak yazmanın yolunu keşfettiler.
SABUNTAŞINDAN GÖZLERİ VAR
Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Demirköprü Köyü yakınlarındaki Tel Tayinat höyüğünde bulunan Hitit Kralı II. Şuppiluliuma’ya ait heykel arkeologları heyecanlandırdı. Bugüne kadar Hitit kral mezarına Anadolu’da hiç rastlanmadı. Tel Tayinat Höyüğü’nde 1.5 metre yüksekliğindeki kral II.Şuppiluliuma’nın heykeli mezarı da burada mı sorusunu akıllara getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yılın buluşu olarak değerlendirdiği heykel için “İlk defa bu gözlere sahip Anadolu’da bir heykele sahip olduk’’ dedi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü de, “Gözler genelde farklı malzemeden yapıldığı için düşüyordu ama bu heykelde sağlam çıktı’’ dedi.
SUYLA GELEN KARPUZ BEREKETİ
GAP çiftçisi, topraklarından yıllarca kazanamadığı parayı, sulamadan sonra almaya başladı. Yıllarca suya hasret kalmış ovaların suya kavuşmasıyla; tarla, bahçe ve sebze çeşitleri rekolte rekorlarını kırıyor. En çarpıcı örnek karpuzda yaşanıyor. Daha önce Çukurova'da yetiştirilip tüketiciye sunulan karpuzun yerini, GAP karpuzu aldı. GAP’ın suya açılan bölgelerinde ekolojik olarak yetişen GAP karpuzu Ortadoğu pazarlarına gönderilmeye başlandı.
27 Temmuz 2012 Cuma
KÖRLÜĞE KARŞI YENİ UMUT
Nöron dergisinde çıkan rapora göre, tavuk karası ve makula dejenerasyonu gibi körlüğün en fazla görülen türlerine karşı yeni bir umut ışığı doğdu. Berkeley California Üniversitesi Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Nörobiyologu ve projenin baş araştırmacısı Prof. Richard Kramer, AAQ adındaki kimyasal maddenin, retina çevresindeki hücreleri tekrar ışığa duyarlı hale getirdiğini ve vücuda enjekte edildiği için mikroçip implantasyonu veya kök hücre nakli gibi ameliyat yöntemleri gerektirmediğini bildirdi.
17 YAŞINDA KANSER TEŞHİSİ YAPAN YAZILIM ÜRETTİ
ABD’li 17 yaşındaki lise öğrencisi Brittany Wenger, meme kanserini yüzde 99 doğrulukla tespit eden yapay sinir sistemi geliştirdi. Wenger, büyük başarısıyla Google Bilim Fuarı’nda birincilik kazandı.
'ARAF' VENEDİK FİLM FESTİVALİ'NDE
Yeşim Ustaoğlu'nun senaryosunu yazıp yönettiği ARAF filmi 69. Uluslararası Venedik Film Festivali'nde “ Mostra Internazionale d'Arte Cinematografice Orizzonti (Ufuklar)” resmi yarışma bölümüne davet edildi.
GÖLE MAYA ÇALMA PROJESİ TUTTU!
Drenaj sorunları sebebiyle kurutulan Akgöl, ‘Sulak Alanlar ve İklim Değişikliği Projesi’ kapsamında hayat buldu. Pilot uygulama olarak başlatılan projeyle Konya’nın Yunak ve Çeltik ilçeleri sınırında yer alan Akgöl’de tutulan su miktarı maksimum seviyeye ulaştı.
TÜRK MATBAACILIK TARİHİ KİTAP OLDU
Tarih Vakfı, BASEV (Basım Sanayii Eğitim Vakfı) ve Yapı Kredi Yayınları işbirliğiyle matbaacılık tarihi kitap oldu. Gökhan Akçura'nın kaleme aldığı Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi (CDTMT) kitabı piyasaya çıktı.
5 BİN YILLIK FİRAVUN TEKNESİ BULUNDU
Fransız arkeologlar, Mısır'ın Ebu Rawash kentinde yaptıkları kazı çalışmasında, yaklaşık 5 bin yaşında olduğunu tahmin ettikleri firavun güneş teknesi buldu.
2012'DEKİ İLK OLİMPİYAT MADALYAMIZ!
New York'ta düzenlenen dünyanın en önemli bilim olimpiyatlarından biri olan Genius Olimpiyatları'na Fen Bilimleri (Science) dalında katılan Ulus Özel Musevi Lisesi 11. sınıf öğrencileri Rakel Dilşen ve Delya Tavaşi birinci oldu. 51 ülkenin katılımıyla düzenlenen yarışmada Türkiye'ye dünya birinciliği kazandıran öğrenciler; "Adamızın okunmasından sonra Türkiye anonsunu duyunca çığlıklar atarak Türk bayraklarıyla sahneye fırladık" diye konuştu.
'CEP'LERE YENİ AYAR!
Mobil ve sabit telefonlarda çağrı yönlendirmeleri bundan böyle ücretsiz ve basit bir yöntemle yapılabilecek. BTK Başkanı Tayfun Acarer abonelerin yakınmalarına sebep olan otomatik çağrı yönlendirmesi konusunda yeni bir düzenleme yapıldığını söyledi.
Etiketler:
cep telefonu,
iletişim,
Mobil,
telefon,
telekomünikasyon,
yönlendirme
25 Temmuz 2012 Çarşamba
TÜBİTAK BİLİM, ÖZEL VE TEŞVİK ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI
TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülleri sahipleri belli oldu. TÜBİTAK Bilim Kurulu'nca bu yıl 3 bilim ödülü, 1 özel ödül ve 11 teşvik ödülü verildi.
MALATYA FİLM FESTİVALİ'NDE KISA FİLM HEYECANI!
Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından bu yıl 9-15 Kasım 2012 tarihleri arasında üçüncü kez düzenlenecek olan Malatya Uluslararası Film Festivali'nde kısa film heyecanı başlıyor!
Tüm amatör ve profesyonel kısa filmcilerin katılabileceği Ulusal Kısa Film Yarışması'nın son başvuru tarihi 16 Eylül 2012.
DENİZ KAPLUMBAĞALARININ YUVA SAYISI SEVİNDİRDİ
Türkiye'nin, 21 deniz kaplumbağaları yuvalama alanı bulunurken, bu alanların bulunduğu sahillerde gerçekleştirilen 2012 yılı yuva sayımlarında, 2 bin 400 civarında deniz kaplumbağası yuvası tespit edildi.
''KÜTAHYA'NIN KAPADOKYA'SI'' TURİZME KAZANDIRILIYOR
Simav ilçesinde, Kapadokya'daki peri bacası oluşumlarına benzer doğal yapılar bulunan ''Periler Vadisi''nin turizme kazandırılması amacıyla 2,6 kilometre uzunluğunda yol açılarak, halkın hizmetine sunuldu.
"YÜZDE YÜZ YERLİ" YAPAY DİŞ KÖKÜ
İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Katiboğlu tarafından tasarlanan yeni yerli "implant" (yapay diş kökü) yüzde 99'u yabancı olan diş "implantı" pazarına bir alternatif olarak girmeye hazırlanıyor.
YAŞAR KEMAL'İN YENİ ROMANI ÇIKIYOR!
Yaşar Kemal, 10 yıldır beklenen son romanını tamamladı. 'Bir Ada Hikayesi'nin dördüncü cildi olan 'Çıplak Deniz Çıplak Ada' Yapı Kredi Yayınları tarafından sonbaharda yayımlanacak.
24 Temmuz 2012 Salı
BEYİNDEKİ KÖK HÜCRELER, TÜMÖRE KARŞI KORUYOR
Çocuklarda beyin tümörü hücrelerini öldüren, kök hücrelerin yaydığı sinyal maddeleriyle yetişkinlerde glioblastomanın tedavi edilmesi ihtimali ortaya çıktı.
ÇİNİ VE MUSİKİ İZNİK'TE BULUŞTU
İznik Vakfı'nın bu yıl 7'ncisini düzenlediği "Uluslararası Viyola Kampı" yerli yabancı 20 genç yeteneği biraraya getirdi. Kampta usta viyola sanatçılarından eğitim alan gençler, viyola yapımını öğrendi.
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN BEYAZ PANTER 3 YAVRU DOĞURDU
Macaristan'ın Szeged kentindeki hayvanat bahçesinde, dünya genelinde sayıları hızla azalan bir beyaz pantere (Uncia uncia) ait 3 yavrunun dünyaya geldiği açıklandı.
Etiketler:
doğa,
hayvan,
hayvanat bahçesi,
Macaristan,
panter,
yavru
20 Temmuz 2012 Cuma
MİNİK GEZGİN YOLLARDA
Üç yaşındaki Minik Gezgin Tibet Çınar, öğretmen anne ve babası İnci ve Soner Sarıhan ile birlikte Amsterdam’dan İstanbul’a bisikletle 60 günde ve 11 ülkeyi kapsayan 4.400 km’lik yolculuğuna başladı.
OFİSİNİZ "YEŞİL" OLSUN
Yüzyılın en büyük tehdidi olan iklim değişikliği konusunda ofisler de mücadeleye katılıyor. WWF’nin başlattığı Yeşil Ofis Programı ofislerin atıklarını ve masraflarını azaltarak sürdürülebilir çevre politikaları geliştirmelerine ve etkin bir çevre yönetim sistemi oluşturmalarına destek oluyor.
RESSAMLAR İÇİN ÖZEL SOSYAL AĞ
Resim sanatıyla ilgilenen yerli ve yabancı, amatör ve profesyonel tüm kullanıcıları bünyesine katmayı hedefleyen ressam.com, 1 Temmuz’da test sürümüyle kapılarını açtı.
19 Temmuz 2012 Perşembe
İDO TEK FİYATA DÖNÜYOR
Son dakika biletlerine uygulanan yüksek fiyat ve internet satışında yaşanan sorunlarla büyük tepki çeken İDO, tek fiyat uygulamasına döneceğinin sinyalini verdi. İDO’nun yüzde 30 ortağı Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Benim de bilet alamadığım oldu, hata yaptık. Tüm yolculardan özür diliyorum” dedi.
BABYLON'DA YENİ SEZON GÖRÜNDÜ
25 Eylül’de Jukebox partisiyle yeni sezon için kapılarını açmaya hazırlanan Babylon, 2012-2013 sezonunda yine birçok farklı müzik türünün en başarılı temsilcilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
AFONİ HASTALARI SESE KAVUŞACAK
Boğaz veya gırtlak hastalıkları, konuşma kaslarını kontrol eden sinirlerin hastalanması veya ses tellerinde yaşanan bozulmalara bağlı sesini kaybeden afoni hastalarının sesleri yeniden duyulacak. Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ümit Güz ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan tarafından sürdürülen çalışmayla sesini kaybeden hastalar eski seslerine kavuşacak.
ARTIK HER YERDE TANINACAKLAR
Sabancı Vakfı'nın hayata geçirdiği "Fark Yaratanlar" programı, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan "sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini" anlatmaya devam ediyor. Programın yeni Fark Yaratan'ı, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği ve İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Konservatuarı işbirliğiyle hayata geçirilen Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi oldu. Sulukuleli çocuk ve gençleri birarada tutmak ve yok olma tehdidi altındaki Roman kültürünü canlandırmak amacıyla kurulan Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi, 2010 yılından bu yana gençlere müzik eğitimi veriyor.
EVİN SANAT GALERİSİ YAZ KARMA SERGİSİ
Resim ve heykel sanatının ustalarına açtığı sergilerin yanı sıra genç sanatçılara desteği ile de onaltı yıldır Türk Plastik Sanatı’nın vazgeçilmez merkezi olan Evin Sanat Galerisi 12 Temmuz- 28 Eylül 2012 tarihleri arasında farklı kuşaklardan sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.
Etiketler:
Evin Sanat,
galeri,
güzel sanatlar,
heykel,
kültür,
resim,
sanat,
sergi
18 Temmuz 2012 Çarşamba
SUYLA GELEN HAYAT
Kuraklık nedeniyle suyu çekilen ve kuşların da terk ettiği Nallıhan Kuş Ceneti, son 2 yılda eski günlerine yavaş yavaş dönmeye başladı.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)