19 Temmuz 2012 Perşembe

AFONİ HASTALARI SESE KAVUŞACAK

Boğaz veya gırtlak hastalıkları, konuşma kaslarını kontrol eden sinirlerin hastalanması veya ses tellerinde yaşanan bozulmalara bağlı sesini kaybeden afoni hastalarının sesleri yeniden duyulacak. Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ümit Güz ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürkan tarafından sürdürülen çalışmayla sesini kaybeden hastalar eski seslerine kavuşacak.

Proje, gazeteci Savaş Ay’ın yaşadığı rahatsızlıktan hareketle başladı. Başta gırtlak kanseri olmak üzere, ses üretim mekanizmalarında meydana gelen bozukluklar nedeniyle sesini tamamen ya da kısmen kaybedenlerin seslerini kaydeden bir yazılım modeli geliştiren akademisyenler, bu sesleri bilgisayar ortamına aktararak seslerin yeniden üretilmesini başardı.

Hastaların ses birimlerini kullanışını kaydeden yazılım, kişiye özel bir model oluşturarak hastanın ses işaretlerini inceliyor ve özellikleri çıkarıp kişiye özgü bir modelle sesi yeniden kazandırıyor. İnsanların sosyal yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olan ses tonu, aksan, diyalekt gibi özellikleri oluşturan model sayesinde hastanın doğal sesine yakın bir sese ulaşılıyor.

Bilgisayar ortamında elde edilen sesin yazılım sürecinin cihaz olarak da hastalara sunulabilecek aşamaya geldiğini ifade eden araştırmacılar Güz ve Gürkan, hasta olsun olmasın herkesin kök hücre örneğinde olduğu gibi ses kayıtlarının saklaması gerektiğini belirtiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder