30 Temmuz 2012 Pazartesi

SUYLA GELEN KARPUZ BEREKETİ

GAP çiftçisi, topraklarından yıllarca kazanamadığı parayı, sulamadan sonra almaya başladı. Yıllarca suya hasret kalmış ovaların suya kavuşmasıyla; tarla, bahçe ve sebze çeşitleri rekolte rekorlarını kırıyor. En çarpıcı örnek karpuzda yaşanıyor. Daha önce Çukurova'da yetiştirilip tüketiciye sunulan karpuzun yerini, GAP karpuzu aldı. GAP’ın suya açılan bölgelerinde ekolojik olarak yetişen GAP karpuzu Ortadoğu pazarlarına gönderilmeye başlandı.

"Pazarlarda Adana-Ceyhan karpuzu yerine tat, aroma ve damak zevki bakımından özel bir tadı olan GAP karpuzu aldı" diyen ziraat mühendisi Mehmet Tekçe, GAP’ın sulamaya açılan alanlarında yetiştirilen GAP karpuzundan yüksek rekoltede ürün elde edildiğini söyledi. Her biri 15-20 kilo arası gelen GAP karpuzunun bölgede alternatif ürün olarak yetiştirildiğini anlatan Tekçe, şöyle konuştu: “Tüketiciler, Şanlıurfa`nın Bozova ilçesine bağlı Yaslıca ve Yaylak beldelerinde yetiştirilen GAP karpuzunun piyasaya çıkmasını dört gözle bekliyor. Tamamen doğal olarak yetiştirilen GAP karpuzu TIR'la Orta Doğu ve Arap pazarlarına gönderiliyor. Bölgenin ekolojik şartları, suyu, havası ve güneşi bakımından karpuz Mezopotamya coğrafyasında çok iyi yetişiyor."

Şanlıurfa’nın Tektek bölgesinde karpuz ektiğini söyleyen Mehmet Ölmez de,”normalde dönüme 4-6 ton arası karpuz alınırken bizim bereketli topraklarımızda 8 ton karpuz alıyoruz. Karpuzumuz Türkiye’nin her tarafına ve Irak’a gidiyor. Karpuzumuz Adana karpuzu gibi kabak aşılı değildir. Tadı bakımından karpuzumuzun üstüne karpuz yok” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder