Günlük hayatta alışverişte çok sık ve yaygın olarak kullanılan polietilen alışveriş poşetleri çevreye ve toplum sağlığına olumsuz etki ediyor. İstanbul’da günde 10 bin tona yakın çöp çıkarken, bunun yüzde 10’unu naylon poşetler oluşturuyor. Plastik naylon poşetler, petrol artıklarından yapıldıkları için doğada bozulmaya başladıklarında, çevreye zararlı kimyasal maddeler yayarak, toprak ve su vasıtasıyla besin zincirimizi yavaş yavaş kirletiyor. Denizleri, gölleri, nehirleri kirleten naylon poşetler aynı zamanda nesli tehlikede olan türlerin de yok olmasına neden oluyor.
Doğayı yokeden karbondioksit salımının da en önemli kaynaklarından biri olan plastik poşetlerin yol açtığı kirlilikten kurtulmanın tek yolu; file, kese kagıdı ve bez torba gibi tekrar kullanılabilir ve doğaya zarar vermeyen taşıma ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılması hatta zorunlu hale getirilmesi.
Proje kapsamında Adalar Belediyesi, 31 Aralık 2011 tarihinden itibaren doğada %100 çözünebilen poşet, kese kağıdı, bez, file torba kullanımının teşvik edilmesi ve plastik poşet kullanılmasının yasaklanması kararı aldı.
0 yorum:
Yorum Gönder