Ekodosd, geçen yaz aylarında Pamucak sahilinde yaptığı araştırmada, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’ndan sonra en yoğun Kum Zambağı (Pancratium maritimum) kolonisini tespit etti ve korunmaları için girişim başlattı. Yerleri belirlenen 50’ye yakın kum zambağı için ilgili resmi kurumlara birer yazıyla başvuran Ekodosd’un bu girişimi, kurumlar arasında hızlı bir işbirliği oluşturdu.
Ekodosd Başkanı Bahattin sürücü, Pamucak sahilindeki kum zambaklarının, plajdaki faaliyetler nedeniyle yoğun insan baskısı altında bulunması, kumların taranması, sökülerek götürülmesi ve çevre kirliliği gibi etkenlerle tehlike altında olduğunu belirlediklerini kaydetti. Sahilde tek bir bölgede yetişen 50’ye yakın kum zambağının, dikenli bitkilerin arasında olması nedeniyle bugüne kadar korunduğunu ifede eden Sürücü, şunları söyledi:
"Denize girenlerin bilinçsizce açtıkları yollar, piknikçilerin çevreye attıkları çöplerin tırmıkla toplanması ve bilinçsiz bazı kişilerce zambakların sökülmesi gibi tehditlerle, kum zambaklarının geleceğinin tehlike altına girdiği görülmüştür. Ülkemiz kıyılarında nadir olarak yetişen bu değerli bitkinin tahribat görmemesi için etrafının koruma bandıyla çevrilmesi, halkın bilinçlenmesi için uyarı ve bilgilendirme panolarının dikilmesi konusunda İzmir Valiliği’ne bir rapor ve fotoğrafları gösteren bir CD’yle başvurmuştuk. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Selçuk Belediye Başkanlığı konuya ilgi gösterdi. Kum zambağını tanıtan, koruma altında ve koparılıp taşımanın suç olduğunu belirten tanıtım ve uyarıcı levhaların hazırlanıp Pamucak sahil alanına yerleştirileceği, bölgede yerleşik ve geçici olarak bulunan şahısların bilgilendirildiği, bitkinin gelişme ve çiçeklenme döneminde takibinin yapılarak daha geniş çaplı bilgilendirme çalışmalarının yapılacağı tarafımıza bildirildi. Konuya duyarlılık gösteren tüm kurumlara teşekkür ederiz."
0 yorum:
Yorum Gönder