3 Ocak 2012 Salı

22 YAŞINDA İLK KEZ YÜRÜDÜ

Antalya'da yaşayan 22 yaşındaki Cansu Öngel, doğuştan serebral palsi (beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği) hastalığı nedeniyle hiç yürüyemedi. Tekerlekli sandalye üzerinde eğitimine devam eden genç kız, üniversiteye gidip Halkla İlişkiler bölümünden mezun oldu. Tedavisi için 3 şehir 7 hastane dolaşan, 10 doktor tarafından kontrol edilip, 2 kez ameliyat olan genç kız; en son 6 ay önce Samsun'a gelerek özel bir fizik tedavi hastanesinde tedaviye başladı. Cansu Öngel, 6 aylık tedavinin ardından 22 yıllık hayatında ilk adımlarını attı.


Antalya'da yaşayan 60 yaşındaki Saliha Öngel ile aynı yaştaki eşi Ömer Öngel çiftinin, 2 çocuğundan biri olan 22 yaşındaki Cansu Öngel, doğuştan serebral palsi hastalığı nedeniyle hiç yürüyemedi. Tekerlekli sandalye üzerinde eğitimine devam eden genç kız Akdeniz Üniversitesi Halklar İlişkiler Bölümünü bitirdi. Bir taraftanda ailesiyle birlikte 3 şehirde toplam 7 hastaneye giden genç kız, son olarak 6 ay önce Samsun'a gelerek Özel Romatem Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi'nde tedavi görmeye başladı. Genç kız, buradaki tedavisinde 6 ay sonra ilk adımlarını atmayı başardı.

22 yıl sonra ilk adımlarını atan ve destekli olarak yürüyen genç kız, "Tedavi olabilmek için çok mücadele ettik. 3 şehir, 7 hastane dolaştım. 10 doktor tarafından kontrol edildim. 2 kez ameliyat oldum. En büyük hayalim yürümekti. 22 yıldır mücadale ediyorum. Doğum esnasında oksijensiz bırakılmam sonucu yürüme yeteneğimi kaybetmişim. Artık ayakta durabiliyorum. Destekle de olsa yürüyorum. Çok mutluyum" diye konuştu.

Cansu Öngel'in doktoru ve aynı zamanda hastanenin başhekimi olan Fizik Tedavi Uzmanı Rabia Cerrah Karanfil, genç kızın 6 aylık sürede çok büyük yol aldığını dile getirdi. Dr. Karanfil, "Cansu'nun rahatsızlığı serebral palsi, bu tür hastaların hem zihinsel hem de fiziksel gelişimde problem olur. Cansu'nun zihinsel yönden problemi yok. Sadece yürüyemiyordu. Çok büyük gayret ve azim gösterdi. 6 ay sonra da destekli olarak yürümeye başladı. Tedavisi sürmez ise yine eski haline dönebilir. Bunun için gayret ve azmi sürmeli" diyerek sözlerini tamamladı.

0 yorum:

Yorum Gönder