6 Mart 2010 Cumartesi

AMERİKA'NIN MARKETLERİNE KADAR GİRDİ

Türkiye'de üretilen her 3 bisküviden birinin imal edildiği Karaman, son yıllarda bulgur ihracatında da söz sahibi olmaya başladı. ABD'de marketlerin gıda reyonlarında Karaman bulguru satılmaya başlandı. 

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, Karamanoğlu Mehmet Bey'in tarafından ilk kez Türkçe'nin resmi dil ilan edildiği Karaman'ın bugün sosyal ve kültürel alanda olduğu gibi ekonomik alanda da her geçen gün geliştiğini ifade etti.       

Özellikle bisküvi ve çikolata üzerine faaliyet gösteren onlarca fabrikanın bulunduğunu Karaman'da gıda sanayisinin çok geliştiğini anlatan Toktay, kentin sanayisinin önemli bir bölümünün gıda üzerine olduğunu belirtti.       

Toktay, bu nedenle ''Gıda kenti'' olarak nitelendirilen Karaman'da Türkiye'de üretilen her 3 bisküviden birinin imal edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:       

''Bu haliyle Karaman adeta bisküvi ve çikolata merkezi durumunda. Üretilen bisküvi ve çikolataların büyük bölümü de ihracata gönderilerek ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlanıyor. Bugün Karaman'da üretilen bisküvi ve çikolatalar, Kuzey Afrika ülkelerinden Avrupa ve Orta Doğu'ya kadar dünyanın birçok bölgesine gönderiliyor. Aynı zamanda yatırım teşviki kapsamına alınan Karaman, bu sayede her geçen gün sektörde kendini daha da geliştiriyor. Önemli bir büyüme ivmesi yakalayan şehrimiz, teşvik sayesinde üretim ve ihracatını daha da artıracaktır.''
       
Karaman'ın bisküvi ve çikolatanın yanı sıra makine, ambalaj ve pvc gibi sanayi ürünleri ile elma, nohut ve fasulye gibi bakliyat ve meyve ihracatını gerçekleştiren geniş bir üretim potansiyeline sahip olduğunu anlatan Toktay, 2009 yılında ihracatın 140 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, dolaylı olarak Mersin üzerinden yapılan ihracatla birlikte bu rakamın 300 milyon doları bulduğunu bildirdi.

Toktay, Karaman'ın bulgur üretiminde de adından sıkça söz ettirmeyi başardığını belirterek, Türkiye'de üretilen bulgurların yüzde 20'sinin Karaman'da imal edildiğini bildirdi.       

NTVMSNBC – AA

0 yorum:

Yorum Gönder