6 Mart 2010 Cumartesi

ALMANYA’DA OSMANLI İHTİŞAMI

Dresden kentinde Osmanlı eserlerinden oluşan daimi sergi 7 Mart’ta ziyarete açılacak. Türk Odası (Türckische Cammer) olarak adlandırılan sergi, Türkiye dışındaki en kapsamlı Osmanlı eserleri koleksiyonu niteliği taşıyor.

Almanya’nın Dresden kentindeki sergide 16’ncı ile 19’uncu yüzyıl arasında Saksonya prenslerine hediye edilen ve onların satın aldığı Osmanlı eserleri ile savaş ganimetleri yer alıyor. Türk Odası, cumartesi günü Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Guido Westerwelle’nin katılacağı törenle açılacak.

Dresden Sarayı’nda açılacak olan Türk Odası, 16'ncı yüzyılda Saksonya Prensliği'ni etkisi altına almaya başlayan Osmanlı kültürünü gözler önüne seriyor. Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları bünyesinde yer alan ve Silah Müzesi’nin bir parçası olan Türk Odası yaklaşık 600 eserden oluşuyor. 750 metrekarelik alanda sergilenen eserler arasında taşlarla süslü silahlar, kaftanlar, at koşum takımları bulunuyor. Silah Müzesi Direktörü Dirk Syndram, serginin en önemli parçalarından birinin Osmanlı sultan çadırı olduğuna dikkati çekiyor.

Deri ve ipek kumaştan yapılan Osmanlı çadırının restorasyonu aralıklarla 14 yıl sürdü. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana gözlerden uzak kalan koleksiyondaki eserler yaklaşık 18 yılda restore edildi. Restorasyon çalışmaları 5 milyon eurodan fazlaya, serginin düzenlenmesi ise yaklaşık 5 milyon 600 bin euroya mal oldu. Silah Müzesi Direktörü Syndram, bu koleksiyonun savaş ganimetlerinin yanı sıra prense sunulan hediyeler ve satın alınan parçalardan oluştuğunu belirtiyor.

DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE

0 yorum:

Yorum Gönder