29 Mart 2010 Pazartesi

ÇATIDAKİ KIZARTMA YAĞLARI

Bilimciler kullanılmış kızartma yağlarını değerlendirmenin yeni bir yolunu buldular...
Atık yağdan artık çatı izolasyonu yapıyorlar... Bu sayede yaz ve kış aylarında bina ısısını koruyabiliyor.
New York'taki United Environment-Energy LLC kuruluşunda görev yapan araştırmacılar, kullanılmış kızartma yağlarındaki toksinleri bertaraf etmenin yolunu bularak ondan kokmayan, yanmayan bir ürün elde edebildiler. 


Ortaya çıkan bu ürün farklı iklimlerde de kullanılabilecek nitelikte. Bilimciler bu ürünün 3 yılda satışa sunulabileceğini düşünüyorlar.

24 Mart 2010 Çarşamba

KALP AMELİYATINDA DEVRİM

ANKARA - Türk doktorlar kalp ameliyatında devrim niteliğinde bir ilki gerçekleştirdi.
Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Erdoğan İlkay ve ekibi, kalbin iki karıncığı arasındaki bölmedeki oldukça büyük bir kalp deliğini hastanın göğüs kafesini açmadan kapatmayı başardı.
21 yaşında ve Bodrum’da yaşayan hasta, kalbindeki delik nedeniyle ilk ameliyatını 12 yaşındayken geçirdi. 21 yaşına geldiğinde ise yeniden ve çok daha büyük bir kalp deliği rahatsızlığı ortaya çıktı. Hastaya ikinci kez açık kalp ameliyatı önerildi. 
Profesör Erdoğan İlkay, ikinci bir açık ameliyat önerilmesine karşın kapalı ameliyat yapmayı tercih etti. İlkay vakanın, ventiküler bölümde çift cihazla kapatılan Türkiye'deki ilk vaka olduğunu belirtiyor. İlkay’a göre  vakanın kapalı kalp ameliyatı ile tedavisinin yapılması ise dünyada da nadir vakalardan biri.
İlkay ameliyatın ilginç yönünü şu sözlerle anlattı: "Hasta bundan yıllar önce ameliyat edilmiş ama ameliyattan sonra tekrar açılmış. Tekrar operasyon önerilmiş. Bize geldiğinde kasıktan anjiyo gibi kapatılmasının mümkün olduğunu gördük. Ancak ölçütlerine bakıldığında tek bir cihazın yetmeyeceğini anladık. Zaten vakanın ilginçliği buradan başlıyor."
İlkay, kalp deliği rahatsızlıkları için hastaların yurtdışındaki merkezlere başvurmasına gerek olmadığını da belirtti.
İlkay, "Kalp delikleri dediğimiz hastalıkların tedavisi Türkiye'nin birçok merkezinde Elazığ'da, İzmir'de başarıyla uygulanabilmekte. Uluslararası standartların üstünde daha iyi standartta uygulanabilmekte.Artık yurtdışındaki tedavi seçeneklerini aramasına gerek yok" diye konuştu.



KAPALI KALP AMELİYATININ AVANTAJLARI
Kapalı kalp ameliyatının avantajlarını "Hastalarımızın göğüslerinin boşu boşuna açılmasının önüne geçilmekte, çok hızlı iyileşme süreci var. Bugün ameliyat yaptığımız hasta ertesi gün evine gidebilmekte" sözleriyle anlattı.
Kapalı ameliyatın tedavi açsıından etkinliğinin de açık ameliyattan farklı olmadığı belirtiliyor.

NTVMSNBC

KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN MADDE

WASHINGTON - İsveç'in Karo Bio laboratuvarında geliştirilen eprotirom maddesinin, ilaç tedavisinin yeterli olmadığı kişilerde kötü kolesterolün düşmesini sağladığı belirtildi.

İsveç ve Norveç'de yapılan araştırmalarda bu madde, daha önce kolesterol ilacı kullanmış kişilerin kötü kolesterolünü yüzde 32'ye kadar düşürdü, ayrıca maddenin zararlı yan etkisine rastlanmadı.

Klinik deneyde kolesterol seviyesini düşürmek üzere gönüllülere 4 hafta rejim yaptırıldı. Daha sonra katılımcıların yarısına 3 ay boyunca kolesterol ilaçlarıyla beraber 25, 50 ve 100 miligram eprotirom, diğer gruptakilere sahte ilaç (plasebo) verildi.

Kandaki iyi ve kötü kolesterol ile diğer yağların seviyesini ölçen araştırmacılar, 25 miligram eprotirom alanların kötü kolesterolünün yüzde 22, 50 miligram alanlarınkinin yüzde 29, 100 miligram alanlarınkinin yüzde 32 düştüğünü belirledi. Diğer gruptakilerin kötü kolesterolü ise yüzde 6,5 azaldı. Ayrıca, eprotiromun iyi kolesterolü sadece yüzde 3 düşürdüğü görüldü.      

Bilim adamları, bu sonuçların, "eprotiromun kolesterol ilaçlarının yerini alabileceğini göstermediğine dikkati çekerek, maddenin kolesterol ilaçlarıyla birlikte tamamlayıcı tedavi sunabileceğini ya da ilaçların yan etkilerini kaldıramayanlara verilebileceğini" vurguladı.

Araştırma, "New England Journal of Medicine" dergisinde yayımlandı.

ntvmsnbc

KEMAL SUNAL'IN EVİ MÜZE OLACAK

MALATYA - Türk sinemasının efsane isimlerinden Kemal Sunal'ın Malatya'nın Doğanyol ilçesine bağlı Gökçe beldesindeki doğduğu ev, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce restore edilerek müzeye dönüştürülecek.
Kemal Sunal'ın doğduğu evin yıkılmaya yüz tuttuğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahattin Kabahasanoğlu, görüşmelerde bulundukları akrabalarının bu durumdan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
Müze girişine Kemal Sunal'ın en çok bilinen yüzüyle heykellerini yaptıracaklarını ifade eden Kabahasanoğlu, şöyle konuştu: ''Bu evi hiç para harcamadan gönüllülerle yapmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki yıl nisan ayında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Henüz Sunal'ın eşi ve çocuklarıyla görüşmedik. Eşi ve çocuklarına yapacağımız taslak projeyle gitmeyi istedik. 10 gün içerisinde taslak projemizi yapıp kendileriyle görüşeceğiz. Kemal Sunal sadece eşinin, çocuklarının ve akrabalarının değil tüm Türkiye'nin kahramanıydı.'' 

ADINA OKUL YAPILSAYDI DAHA İYİ OLURDU
Kemal Sunal'ın annesi Saime Sunal da oğlunun en büyük arzusunun tüm çocukların okuması olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Bu çalışma elbette bizi sevindirdi. Ancak oğlumun adına bir okul yapılması bizi daha da mutlu ederdi. O tüm çocuklara örnek olabilmek adına 50 yaşından sonra diploma aldı. Türkiye'ye mal olmuş böyle kahramanların isimlerinin bir yerlere verilerek hayatta kalması önemli. Çünkü onların yerine başkaları kolay kolay gelemiyor.''

ntvmsnbc


21 Mart 2010 Pazar

ÇOK FAYDALI BİR GUINNESS DENEMESİ

Çok faydalı bir Guinness denemesi!
Guinness için bu kez çok faydalı bir rekor kırılmaya çalışılacak. Sürece dayalı yazma eğitimi sonrası kaleme kâğıda sarılan 1423 çocuk yazar 1 Nisan’da toplu halde kitaplarını imzalayacak. Alsancak Garı’ndaki imza töreninin rekorlar kitabına girmesi için gereken başvuru yapıldı.

TIPTA DEVRİM: ÇOCUĞA SOLUK BORUSU NAKLEDİLDİ

İngiltere'de 10 yaşındaki bir erkek çocuğuna, devrim niteliği taşıyan soluk borusu nakli ameliyatı yapıldı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberinde, ölen bir kişinin soluk borusunun iskelesine, çocuğun boğazına yerleştirilmeden önce çocuktan alınan kök hücrelerin enjekte edildiği, böylece organ nakli ameliyatlarında karşılaşılan bir sorun olan, nakledilen organın vücut tarafından kabul edilmemesi olasılığının sıfıra indirildiği bildirildi.

NEW YORK'TA GERÇEK BİR MÜZİK ADAMI

Müzisyen Erkan Oğur, New York'ta konser verecek. Oğur'un, müzisyenler İsmail Hakkı Demircioğlu, Hüseyin ve Ali Rıza Albayrak, Cihan Çelik ile vereceği konser, 3 Nisan'da "The Kaye PlayHouse" salonunda düzenlenecek.

ANKARA'NIN ÖDÜLÜ BOĞAZİÇİ'NE

21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ödüller dün açıklandı. En İyi Film ödülüne Aslı Özge’nin ‘Köprüdekiler’ filmi layık görüldü. Halkbank sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalin ödül töreni bu gece CSO salonunrda yapılacak. Ertan Yılmaz, Mahir Günşıray, Tayfun Pirselimoğlu, Fırat Yücel ve Hasan Ali Toptaş’tan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Seçiciler Kurulu, en iyi film ödülünü Aslı Özge’nin ‘Köprüdekiler’ filmine verdi. Film, Boğaziçi Köprüsü üzerinde çalışan üç gerçek kişinin hayatlarından birer kesit aktarıyor. Film, geçen yıl da İstanbul Film Festivali’nde, Altın Lale’yi almıştı.

VODFONE'DAN AVANTAJLI TARİFE

Vodafone, ''Cep Avantaj Faturalı Tarifeleri'' ile her yöne dakika paketlerini yurt dışına aramalar için de kullanma olanağı sunuyor.

PORTEKİZ'DE BAHAR TEMİZLİĞİ

Portekiz'de onbinlerce vatandaş, kaçak çöplerle mücadelede kolları sıvadı. Geniş kesimlerden destek gören eylem çerçevesinde ülke çapında 10 bin kaçak çöplük temizlendi.

Onbinlerce Portekizli, kaçak çöp yığınlarıyla savaşta kolları sıvadı. Özel bir girişimle başlatılan ve geniş kitlelerin desteğini alan ‘Temiz Portekiz Eylemi' çerçevesinde ülke çapında kaçak çöplüklerdeki atıklar toplanıp arıtma ve ayrıştırma tesislerine gönderildi.
 Cumhurbaşkanı, Çevre Bakanlığı, devlet radyo ve televizyon kurumu RTP'nin yanı sıra çok sayıda belediye ve şirket tarafından desteklenen temizlik eylemine ordu da bin asker ve yüz taşıtla katıldı.


Eylemin organizatörleri Cuma gününe kadar internet üzerinden 60 bin gönüllünün kayıt yaptırdığını, bu sayının 100 bini bulmasını umduklarını belirttiler. Cumartesi günü ülke çapında 10 bin kaçak çöplük boşaltıldı. Gönüllüler buradaki moloz, elektronik aletler, mobilya, plastik parçalar, eski otomobil lastikleri ve diğer atıkları topladı.


Başlangıçta temizlik eyleminin sadece ormanlar ve doğal alanlardaki çöplerle sınırlandırılması öngörülüyordu. Kampanyaya gelen büyük destek üzerine organizatörler eylemi şehir alanına genişletti.


DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE

20 Mart 2010 Cumartesi

VİZE DUVARI ÇATLADI

Danimarka Türkiye'den hizmet sunmak amacıyla ülkeye gelecek olan Türk vatandaşlarına vizeyi kaldırdı. 19 Şubat 2009 tarihinde Avrupa Adalet Divanı'nın kararının ardından Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği'nin girişimleri sonuç verdi. Danimarka Uyum Bakanlığı'nın sitesinde Danca ve Türkçe olarak yapılan açıklamaya göre ilk etapta vize muafiyetinden yararlanacak sektörlerin listesi de sunuldu.

YAYALAR 'ÇEK ARABANI' KAMPANYASI BAŞLATTI

Kentlerde 'doğal habitat'larını yitiren, kaldırımlar işgal altında olduğu için yollarda yürürken ezilme tehlikesi geçiren yayalar önce dernek kurdu. Şimdi kaldırıma park eden araçlara 'Çek arabanı' pusulası bırakmaya başladılar

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1.200 LİRA OLUYOR

Anayasa Mahkemesi, maaş farkının giderilmesi için dava açan İMED Başkanı Hamdi Öz'ün lehine karar verirse, 4 milyon emeklinin maaşı katlanacak İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMED) Başkanı Hamdi Öz'ün, maaşının düşük olduğu, eski ile yeni emekli arasındaki maaş farkının Anayasa'nın 10'ncu Maddesi'ne aykırı olduğu savıyla açtığı dava, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Ankara 5'inci İş Mahkemesi'nde açılan davada, bilirkişiden gelen rapor emeklinin lehine oldu.

TOKİ’NİN ERKEN ÖDEME İNDİRİMİ BAŞLIYOR

Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ), daha önce duyurusunu yaptığı ‘erken ödeme indirimi’ 22 Mart Pazartesi günü başlıyor.

"SOKRATES'İN SON GECESİ" ANKARA'DA

Stefan Tsanev'in yazdığı, İsmail Bekir Ağlagül'ün Türkçeye çevirdiği, Metin Belgin'in yönettiği İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı "Sokrates'in Son Gecesi", 23-27 Mart tarihleri arasında Küçük Tiyatro'da Ankaralı sanatseverler ile buluşacak.

BOB DYLAN VE İSTANBUL, NİHAYET...

Modern zamanların tartışmasız en büyük müzisyeni Bob Dylan, tek bir konser için İstanbul’u ziyaret ediyor. Radyo Eksen’in medya sponsorluğu ile 31 Mayıs akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek konserde, Bob Dylan, eski ve yeni klasikleriyle müzikseverler için unutulmayacak bir gece yaşatacak.

ÜNLÜLER NÜKLEERE KARŞI

Hükümetin nükleer planlarından rahatsız olan üç ünlü sanatçı Hande Yener, Şevval Sam ve Bedük  Greenpeace’in kampanyası için kameraların karşısına geçti.

Greenpeace Akdeniz bu konuda şu açıklamayı yaptı:
Tehlikeli, pahalı ve kirli olduğu kanıtlanan nükleer enerjinin ülkemizde faaliyete geçmemesi için Greenpeace Akdeniz’in başlattığı kampanya, sanatçılardan gelen destekle renkleniyor. Oyuncu ve ses sanatçısı Şevval Sam, şarkı sözü yazarı ve solist Bedük ve pop sanatçısı Hande Yener nükleer enerjiyle yaşamanın bedelini anlatan kısa videolarda oynadı.

30 YIL SONRA TEKRAR ÇİTALAR GÖRÜNDÜ

Afrika ülkesi Angola'nın güneyinde 30 yıldan sonra ilk defa çita görüldüğü bildirildi.

Çita Koruma Fonu (CCF), 27 yıl (1975-2002) süren iç savaş yüzünden Angola'yı terk eden çitaların ülkeye döndüğünü duyurdu.

AB'DE ATIKLARIN YÜZDE 40'I DEĞERLENDİRİLİYOR

Avrupa Birliği'nde kentsel atıkların yüzde 40'ının geri dönüşümle ya da organik gübre yapılarak değerlendirildiği bildirildi. AB istatistik kurumu Eurostat'ın yaptığı araştırmaya göre, atıkların yüzde 23'ü dönüştürülüyor, yüzde 17'si de organik gübre haline getiriliyor.

Atıkların yüzde 70'ini değerlendiren Avusturya ve Hollanda, dünyada atıkların en iyi değerlendirildiği ülkeler olarak biliniyor. Bu ülkeleri, yüzde 65 ile Almanya, yüzde 59 ile Belçika izliyor.

TNN – AA

19 Mart 2010 Cuma

ADRENALİN TUTKUNLARINA 'DAĞ FİLMLERİ FESTİVALİ'


Dağ kültürü derneği tarafından 30 Mart-4 Nisan arasında düzenlenecek festival kapsamında gösterilecek filmler, izleyicilere keşif, macera, heyecan ve adrenalin dolu saatler yaşatacak

Dağ Kültürü Derneği tarafından düzenlenen ve izleyicilere keşif, macera, heyecan ve adrenalin dolu saatler yaşatacak "5. Dağ Filmleri Festivali", 30 Martta başlayacak.

DAĞLARIN KADIN JOKEYLERİ

Varto ilçesine bağlı Teknedüzü köyünde Varto Kaymakamlığı ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, kadınlar arasında at yarışı düzenledi.

ELVAN, AVRUPA'DA AYIN ATLETİ SEÇİLDİ

Milli atlet Elvan Abeylegesse, Avrupa Atletizm Birliği (EAA) tarafından düzenlenen ankette, Şubat ayının bayan atleti seçildi.

BİYOGÜVENLİK KANUN TASARISI KABUL EDİLDİ

Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması, onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, GDO'lu bitki ve hayvanların üretimi yasaklanacak.

GDO'lu ürünün ilk ithalatı için Tarım, Orman ve Köyişleri Bakanlığına başvuru yapılacak. GDO ve ürünlerinin; insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmesi durumlarında başvuru reddedilecek.

DÜNYA ONLINE

1.6 MİLYON KİŞİYE KEY MÜJDESİ

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri 8 Aralık 2009 tarihli 5939 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik gereğince 1.6 milyon hak sahibine Ziraat Bankası kanalıyla 22 Mart-2 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılacak.

DAHİ PİYANİST YENİDEN TÜRKİYE'DE

Hayatı Oscar ödüllü ''Shine'' filmine konu olan şizofreni hastası piyanist David Helfgott, 3 Nisan'da KKTC'de, 6 Nisan'da psikiyatristlere konser verecek.

18 Mart 2010 Perşembe

KOT TAŞLAMA YASAKLANDI

Kot taşlama işçilerinde görülen ölümcül akciğer hastalığı Silikozis’in önlenmesi için sonunda devlet harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, bir genelge yayımlayarak, kot taşlamak için kullanılan maddeleri yasakladı. Genelgede “Püskürtme işleminde kullanılan kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılması yasaklanmıştır” denildi. Kot taşlama, kot kumlama, kotu kumla yıkama olarak adlandırılan işlem nedeniyle şu ana kadar 40 işçi hayatını kaybetti. Kot’u beyazlatmak için kullanılan maddeler, dünyada henüz tedavisi olmayan ölümcül akciğer hastalığı Silikozis’e yol açıyor.

YÜZMEDE 6 TÜRKİYE REKORU

Speedo Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda, akşam yapılan finallerde 6 Türkiye rekoru kırıldı.

21. MÜNİH TÜRK FİLM GÜNLERİ 20 MART'TA BAŞLIYOR

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenecek olan 21. Münih Türk Film Günleri, 20 Mart Cumartesi günü "İstanbul ve Metropol Yaşamları" sloganıyla başlayacak.

TARİHÇİ DEDE’DEN DERSİMİZ ATATÜRK

Senaryosunu “Şu Çılgın Türkler” ve “Diriliş” kitaplarıyla fırtınalar estiren Turgut Özakman’ın kaleme aldığı “Dersimiz Atatürk” isimli sinema filmi 19 Mart’ta vizyona giriyor. Yapımcılığını Birol Güven ve Serkan Balbal’ın üstlendiği, yönetmenliğini Hamdi Alkan’ın yaptığı filmin başrollerini, Halit Ergenç, Çetin Tekindor ve Batuhan Karacakaya paylaşıyor.

CRR, AŞIK VEYSEL'İ KONSERLE ANIYOR

Aşık geleneğinin en büyük temsilcilerinden biri olarak görülen, büyük halk ozanı Aşık Veysel, 21 Mart Pazar akşamı, CRR'de düzenlenecek bir konserle anılacak.

CRR'den yapılan açıklamada Aşık Veysel'i anma konserinin ücretsiz olduğu belirterek, tüm İstanbulluların konsere davetli olduğu kaydedildi.

İLK YERLİ CEP TELEFONU TANITILDI


General Mobile'ın ''DST 500'' model cep telefonunun üretimine, GençCell İletişim ile Anel Grup ortaklığında Türkiye'de başlandı.

Basın açıklamasına göre Türkiye'de 3 yılda 3 milyon adet üretilmesi planlanan ''DST 500'' model cep telefonunun, yurt içinde olduğu gibi Çin mallarını tercih etmeyen pek çok ülkeye de ihraç edilmesi hedefleniyor. Ümraniye'de üretimi yapılan cihazın, yüzde 25 olan yerli katkı oranının gelecek yıl yüzde 50'ye çıkarılması amaçlanıyor.

TÜMÖRÜ DONDURARAK ÖLDÜREN YENİ YÖNTEM

Tümörü "dondurarak öldüren" yeni bir yöntemin, meme kanserinde ameliyatı gereksiz kılabileceği bildirildi.

Daily Telegraph'ın haberine göre, bilim adamları, prostat kanserini tedavi için geliştirilen bir yöntemi, 13 hastada deneyerek meme kanseri tümörlerini yok etmeyi başardı.

SEBZE SAPLARINDAN SUNTA ÜRETİLDİ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi'nde domates, biber ve patlıcanın saplarından yonga levha (sunta) üretildi.

KALIN BAĞIRSAK KANSERİNE KARŞI B6 VİTAMİNİ

B6 vitamininin, kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltabileceği bildirildi.

HEMINGWAY'İN FLORİDA'DAKİ EVİ EDEBİ ANIT OLDU

Amerikalı yazar Ernest Hemingway'in ABD'nin Florida eyaletinin Key West bölgesindeki evi edebi anıt kapsamına alındı.

"ARAŞTIRMACI" TANIMI GENİŞLETİLDİ

Yükseköğretim kurumlarında bilimsel araştırma projelerini, proje ekibinde gösterilen, öğretim elemanları ile konuyla ilgili lisans veya lisansüstü öğrenim görmekte olan öğrenciler ve mezunları yürütebilecek.

17 Mart 2010 Çarşamba

"KEREM GİBİ, NAZIM HİKMETLE 35 YIL"

Genco Erkal, 35 yıldır Nazım Hikmet'in eşsiz şiirlerini, fikirlerini ve benzersiz mücadelesini tiyatro seyirciyle paylaştı. Nazım Hikmet'le Genco Erkal birbiriyle tanınır anılır oldu. İşte, "Kerem Gibi, Nazım Hikmetle 35" adlı oyunda bu benzersiz serüven canlandırılıyor.

GİZLİ YETENEKLER KEŞFEDİLDİ

Antik Aryalar Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. Yarışmanın birincisi kontra tenor Kaan Buldular oldu.

MISIR'DA 3400 YILLIK 2 HEYKEL BULUNDU

Mısır Kültür Bakanlığından yapılan açıklamada, bulunan heykellerden birinin 4 metre boyunda ve Bilgelik Tanrısı Thoth’un heykeli olduğu bildirildi. Diğer heykelin, Firavun Amenhotep III’ün heykelinin üst kısmı olduğu belirtildi.

TÜRKİYE’NİN SANATÇILARI TÜRKİYE’NİN ÇOCUKLARI İÇİN BULUŞTU.

Engelli çocuklar yararına hazırlanan ‘Esirgeme’den albümünün gecesinde birçok ünlü isim engelli çocuklarla sahneye çıktı.

10 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

45’inci yaşını kutlayan şirketin 2009 yılı finansal sonuçları ile yeni logosunun açıklandığı toplantıda konuşan Socar- Turcas Enerji CEO’su Kenan Yavuz, 2015 yılına kadar Aliağa’daki Petkim Yarımadası’na 5 milyar doların üzerinde yatırım yapacaklarını söyledi.

Yeni yatırımlarla dünya liginde sınıf atlayacaklarını ifade eden Yavuz, sadece yapmayı planladıkları rafinerinin yatırım büyüklüğünün 4 milyar dolar olduğunu açıkladı.

DİLİYLE GÖRÜYOR!

Irak’ta görev yaparken bir bombalı saldırıda yaralanarak kör olan İngiliz Onbaşı Craig Lundberg, ABD’de geliştirilen bir cihaz sayesinde “diliyle görebiliyor.”

BERLİN LALESİ TÜRKİYEMSPOR'A

Almanya'nın başkenti Berlin'de bu yıl dördüncü kez verilen Berlin Lalesi (Berliner Tulpe) ödülünü Türkiyemspor ile Almanca ve Türkçe iki dilli eğitim veren Aziz Nesin İlkokulu paylaştı. İki kurum toplam 10 bin Euro'luk para ödülünü paylaştı.

BİR ÜLKE DAHA VİZE KALDIRDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Kamerun'da, Cumhurbaşkanı Paul Biya ile bir araya geldi. Türkiye ile Kamerun arasında resmi pasaportlara karşılıklı vize muafiyeti getiren anlaşma imzalandı.

16 Mart 2010 Salı

FESTİVAL BİLETLERİ SATIŞA ÇIKIYOR

"29. Uluslararası İstanbul Film Festivali"nin biletleri 20 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor.

Son iki yıldır bilet fiyatlarına artışa gitmeyen, İstanbul Film Festivali'nde biletler tam 10 TL; öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 TL olacak. Gala filmlerinin biletleri ise 15 TL'den satışa sunulacak. Festival boyunca, hafta içi gündüz seansları ise (11.00-13.30 ve 16.00) 3,50 TL olacak.

ANKARA FİLM FESTİVALİ'NDE KAZANAN BELGESELLER BELLİ OLDU

"21. Ankara Uluslararası Film Festivali-Ulusal Belgesel Film Yarışması"nda, Amatör Belgesel kategoride Emre Karadaş ve Deniz Oğuzsoy'un yönettiği "Duvar" adlı film, Profesyonel kategoride ise Çayan Demirel'in yönettiği "5 No'lu Cezaevi 1980-1984" adlı film birincilik ödülüne değer görüldü.

"ERDAL ÖZ EDEBİYAT ÖDÜLÜ" NURDAN GÜRBİLEK'E

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Erdal Öz Edebiyat Ödülü"ne eleştirmen Nurdan Gürbilek layık görüldü.

DÜNYANIN EN İYİ 'SAKLANAN' SIRRI

İnsanoğlunun mağaralarda vahşi bir hayat sürdüğü sanılan yıllarda Harran'da yaşayanlar muhteşem bir tapınak inşa etti.

Göbeklitepe’de küçük bir arazisi olan Şavah amca, 1986 senesinde arazisini sürmeye başladığında, arkeoloji tarihinde bilinen her şeyi alt üst edeceğini bilmiyordu. O gün küçük bir heykel buldu. Bir süre elinde tutuktan sonra, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ne götürdü. Heykelin milattan önce 6-7 binlere ait olduğu belirlendi.

AVRUPA'DA TUVALET AÇILIMI

İdrar ile dışkıyı ayrı toplayan klozetler kirlenme sorununu önemli ölçüde azalttığı gibi su ve besin maddelerinden yeniden yararlanmaya olanak sağlıyor. İsviçreli iki araştırmacının yedi Avrupa ülkesinde yürüttüğü araştırma, ekoloji dostu bu klozetlere talebin yüksek olduğunu gösteriyor.

RÜZGAR GÜLLÜ GÖKDELEN

Londra'da ilk kez bir gökdelenin içinde rüzgar tribünleri konuldu..

148 metre uzunluğundaki bina bu sayede ihtiyacı olan elektriğin yüzde sekizini kendi üretebiliyor.

ŞEHİT AİLELERİNE ÜCRETSİZ DİŞ TEDAVİSİ

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Alkan, şehit ailelerine ücretsiz tedavi imkanı sunacaklarını belirtti.

İSTANBUL'A 75 ADET YENİ AMBULANS

75 adet tam donanımlı acil yardım ambulansı, 112 servisinin hizmetine alındı. İstanbul Valisi Muammer Güler, sağlık hizmetlerinin önemine işaret ederek, ''Ambulanslar, hiç lazım olmasın ama lazım olduğunda da Hızır gibi yetişsin'' dedi.

MASLAK’A GECE YARISINA KADAR METRO SEFERİ

İstanbul’da 4. Levent-Atatürk Oto Sanayi Sitesi arasındaki metro sefer saatleri, yarından itibaren gece yarısına kadar uzatıldı.

TÜRK TURİZMCİLER BERLİN'DEN MEMNUN AYRILDI

Türkiye’nin konuk ülke olduğu 44'üncü Uluslararası Turizm Fuarı (ITB) pazar günü sona erdi. Türk katılımcılar Berlin'de düzenlenen fuardan memnun ayrıldı. Tanıtımlar sayesinde bu yıl turist sayısında artış bekleniyor.

15 Mart 2010 Pazartesi

OSMANLI'DAN KALMA ESERLER RESTORE EDİLECEK

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika'dan Balkanlara uzanan coğrafyada başlattığı projeyle Osmanlı zamanında yapılan vakıf eserlerine sahip çıkacak

Eserlerin tespit ve teciline başlayan Genel Müdürlük, vakıf akarlarından elde edilen gelirlerle ecdat yadigarlarını restore ederek, ihtişamlı günlerine kavuşturacak.

GDO'LU ÜRÜNLER MECLİS GÜNDEMİNDE

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta, kamuoyunda Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) ve ürünlerine ilişkin tartışmalara neden olan Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı ele alınacak.

ALICE SARA OTT, İSTANBUL'A GELİYOR

Genç kuşağın önemli virtüözlerinden Japon asıllı Alman piyanist Alice Sara Ott, 17 Mart'ta İstanbul'da konser verecek.

İSTANBUL’U ALMANYA’YA DİNLETTİ

Fazıl Say, Avrupa’nın Kültür Başkenti İstanbul’un senfonisinin dünya prömiyerini, Almanya’nın Dortmund kentinde yaptı.

İstanbul’un yedi tepesinden esinlenip yedi bölümden oluşan senfoniyi, 2 bine yakın izleyici tam 16 dakika ayakta alkışlandı. Say 5 kez sahneye çağırıldı.

RAKİBİNİN CANINI KURTARDI

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Vakfı ve Garanti Bankası işbirliğiyle organize edilen Garanti Bilim Olimpiyatları etkinlikleri kapsamında, CÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) tarafından üniversitenin yarı olimpik yüzme havuzunda öğrenciler arasında yapılan yüzme yarışı yapıldı.

100 metre serbest erkekler kategorisi yarışında, yüzücü Ayhan Tuzlalı, bacağına kramp giren arkadaşı Osman Yaraş'ın boğulma tehlikesi geçirdiğini görünce yarışı bırakarak yan kulvardaki rakibini kurtardı.

KANSEROJEN MADDEYE KARŞI ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eser Bayramoğlu üzüm çekirdeği ve çay tozundan yararlanarak deri sanayinde kanserojen etkiyi yok edecek ürünler geliştirdi. Doç. Dr. Bayramoğlu bu çalışmasıyla EBİLTEM'den bir de ödül aldı.

KALP KAPAĞI SORUNUNA AMELİYATSIZ TEDAVİ

Endovascular Valve Edge-to-Edge Repair Study(EVEREST II) adlı araştırma, kalpte bulunan 4 kapaktan biri olan mitral kapağındaki bir rahatsızlığın MitraClip adı verilen pens sayesinde tedavi edilebildiğini gösteriyor.

ABD ve Kanada'da 279 hasta üzerinde denenen ve ABD'nin Georgia eyaletindeki Atlanta kentinde Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin 59'uncu yıllık konferansında açıklanan klinik deneyin neticelerine göre, çamaşır mandalına benzeyen MitraClip, kateterle, bacakları besleyen femoral damara sokuluyor ve tam kapanmayan Mitral kapağını yerinde tutuyor.

14 Mart 2010 Pazar

11’E 10 KALA'YA NÜRNBERG'DEN ÖDÜL

Bu yıl on beşincisi düzenlenen Nürnberg Türkiye/Almanya Film Festivali’nde yönetmenliğini Pelin Esmer’in yaptığı 11’e 10 Kala, En İyi Film Ödülü’nü aldı. Film aynı zamanda Sinema Yazarları Ödülü’nün de sahibi oldu.

MUCİZE DOKTOR HERKESİ 'AYAĞA' KALDIRDI

Vakıf Gureba Hastanesi doktorlarından Yusuf Kalko, 3 yıldır kullandığı özel teknikle "bacağı kesilecek" denilen hastaları yürütmeyi başardı. Tüm dünyadan hasta başvuruları alıyor.

ODTÜ'DE BİLİM ŞENLİK YAPIYOR!

ODTÜ'nün, her yaştan meraklıya bilimi yakından tanıma fırsatı sunduğu Bilim Şenliği'nin beşincisi başladı

MUCİZE BULUŞA BÜYÜK DESTEK

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nin (UNAM), iyileşemeyen yara ve yanıkların tedavisi için geliştirdiği nanoteknoloji tabanlı yeni malzemeye tıp dünyasından destek geldi.

Kapanmayan yaraların tedavisinin hekimlerin önemli bir handikapı olduğunu belirten Op. Dr. Şefik Erşan, “Bunlar, oldukça başarılı yöntemler. Geliştirilen yeni yöntemin, özellikle diyabet ile kangren yaralarında ve kapanmayan yaraların tedavisinde başarılı olacağına inanıyorum” dedi.

MARDİN TAŞI AMERİKA YOLCUSU


Yasemin Künteci, 30 yıl önce banka müdürü olan babasının tayininin çıkması üzerine Mardin'den ayrılarak İstanbul'a yerleşti ancak memleketine vefa borcunu ödemek için geçen yıl kurduğu fabrikada Mardin taşı üretmeye başladı.