Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta, kamuoyunda Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) ve ürünlerine ilişkin tartışmalara neden olan Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı ele alınacak.
Meclis Genel Kurulu, 16 Mart Salı günü sözlü soruların görüşülmesinin ardından Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) ve ürünlerine ilişkin düzenlemeleri de içeren Biyogüvenlik Yasa Tasarısı ele alınacak. Tasarıya göre, GDO ve ürünleriyle ilgili Biyogüvenlik Kurulu oluşturulacak. Kurul, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca dört, Çevre ve Orman Bakanlığınca iki, Sağlık Bakanlığınca bir, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca bir ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca bir üye olmak üzere, üç yıllık süre için, ilgili Bakanlar tarafından belirlenen toplam dokuz üyeden oluşacak. GDO ve ürünlerinin; insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmesi, çevrenin ekolojik dengesinin ve ekosistemin bozulmasına neden olması, GDO ve ürünlerinin çevreye yayılma riski olması durumlarında başvurular reddedilecek. GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, Biyogüvenlik Kurulu kararlarına aykırı olarak kullanılması veya kullandırılması, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretimi, GDO ve ürünlerinin kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı yasaklanacak.
Her bir GDO ve ürününe ayırt edici kimlik verilerek kayıt altına alınacak. Kayıt altına alınan GDO ve ürünlerine ilişkin belgelerin 10 yıl süreyle saklanması zorunlu olacak. GDO ve ürünlerini, yasaya aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakanlar, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Meclis Genel Kurulu, 16 Mart Salı günü 15.00-20.00, 17 Mart Çarşamba ve 18 Mart Perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.
CUMHURİYET - AA
0 yorum:
Yorum Gönder