17 Mart 2010 Çarşamba

DİLİYLE GÖRÜYOR!

Irak’ta görev yaparken bir bombalı saldırıda yaralanarak kör olan İngiliz Onbaşı Craig Lundberg, ABD’de geliştirilen bir cihaz sayesinde “diliyle görebiliyor.”

2007’de Basra’da yaralanan 24 yaşındaki Onbaşı Lundberg, “Brainport” (beyin kapısı) adlı cihazı İngiltere’de ilk deneyen kişi oldu. Emekli ABD’li Tümgeneral Gale Pollock liderliğindeki bir ekibin geliştirdiği cihaz, bir gözlüğe iliştirilmiş kamera ile dile yerleştirilen uzantısından oluşuyor. Gözlüğün üzerindeki kamera görüntüyü elektrik akımına dönüştürerek dile yerleştirilen kabloya iletiyor. Kameranın yakaladığı görüntü, renklerin piksellerine göre farklı seviyede akımlarla dile ulaştırılıyor. Yoğun bir eğitim programından geçirilen kullanıcı, bu akımlar arasındaki farklılıklar sayesinde kameranın yakaladığı görüntüyü algılayabiliyor.

Onbaşı Lundberg, “beyin kapısı” cihazı sayesinde okuyabildiğini, cisimlerin şeklini anlayabildiğini ve yardıma ihtiyaç duymadan yürüyebildiğini söyledi. Lundberg, “9 voltluk bir pili yalıyor ya da patlayan şeker yiyor gibi hissediyorsunuz. Kameranın dilinize gönderdiği sinyallerin ne anlama geldiğini ayırt edip bunları şekle dönüştürebiliyorsunuz” dedi.

Halen deneme aşamasındaki “beyin kapısı”nın görme engelliler için yeni bir umut olabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, cihazı daha küçük hale getirip kullanıcının ağzının içinde kalıcı olarak monte ederek daha rahat kullanım sağlamayı amaçlıyor.

MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder