17 Mart 2010 Çarşamba

"KEREM GİBİ, NAZIM HİKMETLE 35 YIL"

Genco Erkal, 35 yıldır Nazım Hikmet'in eşsiz şiirlerini, fikirlerini ve benzersiz mücadelesini tiyatro seyirciyle paylaştı. Nazım Hikmet'le Genco Erkal birbiriyle tanınır anılır oldu. İşte, "Kerem Gibi, Nazım Hikmetle 35" adlı oyunda bu benzersiz serüven canlandırılıyor.

Muammer Karaca Tiyatrosu'nda, 5 Mart’ta başlayan oyunun dün akşam galası vardı. Galaya Fazıl Say, Yıldız Kenter, Deniz Gökçer, Yücel Ertan, Barış Dinçer, Esin Eden, Emin Fındıkoğlu, Bilgesu Erenus, Zeynep Altıok, Nedim Saban, Şebnem Özinal gibi pek çok sanatçı ve çok sayıda gazeteci de geldi. Erkal ayakta dakikalarca alkışlandı.

200. kez sahnelenen Sivas ’93 belgesel oyunu ile Madımak Otel’de yaşananları hatırlatan, Marx’ın Dönüşü oyunu ile kapitalist sistemi kriz dönemini sorgulayan Genco Erkal, "KEREM GİBİ: Nâzım Hikmet’le 35 Yıl" oyununda ise, Nazım’la yürek yüreğe yazılan bir manifesto ortaya koyuyor. Nazımla birlikte, kendi duruşlarını sergileyerek, hayattan örnekler vererek insanlığa sesleniyorlar; “uyanın, insanlığınızı besleyip, yaşatmak elinizde”

Genco Erkal’ın yönetip, oynadığı, Fazıl Say’ın müziğini yaptığı Nâzım Hikmet’in şiirlerinden oluşan tek kişilik belgesel-tiyatro ve şiiri buluşturan oyunda, Nâzım Hikmet’in gençlik yılları, mahkumiyeti, hapishane yılları, açlık grevi, zorunlu sürgünlüğü, vatan hasreti, tüm dünyayı kucaklayan insan sevgisi, dünya barışı için mücadelesi, Kurtuluş Savaşı izlenimleri, XX. yüzyılın dünya ölçüsünde en büyük ozanlarından birinin yaşamı belgesel bir filmle bütünleşerek şiirsel bir destana dönüşüyor.

Oyun aynı zamanda 1975 yılında, ülkemizde ilk şiir-tiyatro deneyimini gerçekleştiren Genco Erkal’ın Nâzım Hikmet’le 35 yıllık yolculuğuna da tanıklık ediyor.

"Kerem Gibi: Nâzım Hikmet’le 35 Yıl" ise, baştan sona belgesel bir film eşliğinde oynanıyor. Nâzım Hikmet’in hayat hikayesi, fotoğrafları ve film görüntüleriyle sahneye taşınıyor. Selanik’ten Moskova’ya uzanan yaşamı ve memleket özlemi Nâzım’ın kendi dizeleriyle canlanıyor.

CUMHURİYET

0 yorum:

Yorum Gönder