20 Kasım 2013 Çarşamba

POLONYA'DA ALPTEKİN SERGİSİ



Polonya’nın Lodz kentinde yer alan Muzeum Stuzki, 2007’in son gecesi ‘zamansız’ bir şekilde hayata veda eden çağdaş sanatın önemli ismi Hüseyin Bahri Alptekin’in kapsamlı bir retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor.

Küratörlüğünü Joanna Sokolowska ve Magdalena Ziolkowska’nın yaptığı ‘Gerçek-ler, Olay-lar, Koşul-lar, Kaza-lar, Durum-lar’ isimli sergi, Alptekin’in çeşitli dönemlerinden otuzu aşkın yapıtını ve sanatçının kişisel arşivinden pek çok objeyi bir araya getiriyor. 16 Şubat 2014 tarihine kadar sürecek sergiye detaylı bir katalog da eşlik ediyor.
Muzeum Sztuki’deki sergi, Alptekin’in, küresellikle ilişkili vizyonu ve küreselleşmenin eşitsizlik üreten mekanizmalarına alternatif yollar olarak önerdiği – çeviri , taklit, çoğaltım, kendine mal etme, yeniden bağlamlaştırma– üstüne odaklanıyor. Sergide, Alptekin’in 90’lı yılların başında ürettiği ‘Heterotopia’ yerleştirmesi ve kolajları, 1995 İstanbul Bienali’nde sergilenen plastik toplarla dolu Rus kamyonu ‘Turk-Truck’, ‘ Otel ’ tabelaları, payetlerden üretilmiş olan ‘Heimat-Toprak’, 36 adet fotoğraftan oluşan ‘Capacity’ gibi, Alptekin’in kariyerinde önemli yere sahip işlerin yanı sıra sanatçının 2007’de katıldığı Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda sergilenen videoları da yer alıyor.
Sergide, Alptekin’in 1991–2007 yılları arasında ürettiği işlerin yanı sıra, sanatçının arşivinden nesneler de sunuluyor. Sanatçının seyahatleri sırasında biriktirdiği broşürler, kartpostallar, otellerden toplanmış kalemler, sigara paketleri ve çeşitli kutular bulunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder