20 Kasım 2013 Çarşamba

OBEZİTE'YE AŞILI ÇÖZÜM



Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, aşılanma yöntemiyle obeziteye çözüm üretildiğini bildirdi. Şanlıdağ, düzenlediği basın toplantısında, araştırmalarda "adenovirüsleri"nin hücrelerde yağ birikimine neden olduğu ve çocuklarda obeziteyle ilişkisi olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Aşılanma yöntemi kullanılarak obeziteye neden olan "Adeno 36 virüsleri"ne karşı çözüm üretildiğini kaydeden Şanlıdağ, 2012 yılında dünyada yapılan birçok araştırmada bu virüsünün obeziteyle ilişkisi olduğunun tespit edildiğini fakat çözüm üretilemediğini vurguladı. Şanlıdağ, şunları kaydetti: "2000'li yılların ortalarından sonra da bazı mikropların obeziteyle ilişkisi olduğuna ilişkin çalışmalar dünya litaratüründe ortaya çıkmıştır.
Türkiye'de yaklaşık 5 yıldır konuyla ilgili çalışıyoruz. Özellikle adeno virüsünün obeziteyle ilişkili olduğuna dair 2009 yılında başlattığımız iki araştırmamız vardı. Adenovirüs 36'nın yağ biriktirdiğini bir de çocuk obezitesinde rolleri olduğu üzerine olan iki araştırmamız 3 yıl sürmüştü. Araştırmalar neticesinde 2011 yılında 1. Ulusal Klinik Mikrobiyolojik Kongresinde her iki araştırmayı da sunmuştuk. Türkiye'de bu bir ilkti. Araştırmanın bir kısmı dünyada da ilkti. Kongre çok ilgi uyandırdı ve o kongrede biz birincilik ödülünü aldık. Sonrasında Sağlık Bakanlığının obeziteyle mücadele yılı vardı. Basınında konuyla ilgili çalışmalar gerçekleştirmesi nedeniyle araştırmalarımızı bu yöne doğru geliştirdik."

0 yorum:

Yorum Gönder