19 Mayıs 2011 Perşembe

ÖRÜMCEK AĞINDAN İPLİK

Nevzat Karaalp Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 2 öğrenci, örümcek ağından iplik üretti. Öğrenciler patent almak için başvuruda bulunurken, proje TÜBİTAK tarafından da onaylandı.

Nevzat Karaalp Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 10’uncu sınıf öğrencileri Fethi Saruhan ve Perihan Dermenci, Mesleki ve Teknik Fuarı’nda sergilemek için ilginç bir projeye imza attı. Öğrenciler, televizyonda izledikleri bir belgeselde örümcek ağlarının çelik telden 5 kat daha fazla dayanıklı olduğunu öğrenince örümcek ağından iplik yapmak için harekete geçti. Saruhan ve Dermenci, boş bir akvaryuma ağ yapması için Agelena türü örümcek koydu. Yaklaşık 2 hafta bekleyen öğrenciler, akvaryumda örümceğin yaptığı ağları alarak iplik haline getirdi. 2 öğrenci deney yaparak pamuk ipliğin 100, örümcek ağından yaptıkları ipliğin 200 gram kaldırdığını belirledi.

Proje ortağı Perihan Dermenci, ipek böceklerinin yetiştirildiği gibi örümceklerin de yetiştirilebileceğini söyledi. Dermenci, "Örümcek kale filelerinde, balık ağlarında, çorap yapımında ve en önemlisi de ameliyat ipi ve çelik yelek yapımında ve ameliyatlardan sonra dikiş ipliği olarak kullanılabilir. Projemiz TÜBİTAK tarafından onaylandı" diye konuştu.

Dermenci ve Saruhan, geliştirdikleri ipliğe patent almak için başvuruda bulundukları da söyledi. Bu arada, iplik üretimi yapan bazı tekstil firmalarının öğrencilerle görüşmek istedikleri de öğrenildi.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder