3 Ocak 2011 Pazartesi

AVRUPA'NIN 'PARTİ BAŞKENTİ' İSTANBUL!

İngiltere’de pazar günleri yayımlanan Observer Gazetesi İstanbul’un Avrupa’nın yeni parti başkenti olduğunu yazdı.

Andrew Finkel’in kaleme aldığı yazıda “Dünyanın en dinamik kenti ufuk çizgisini ve sanatçılarını dönüştürürken Altın Boynuz’dan uğultular yükseliyor. Öğrenciler de bu uğultuya katkı sağlıyor” denildi. Boğaz Köprüsü’nden, Beyoğlu’ndaki butik otellerin, kafe ve kulüp sayısındaki artıştan ve 550. yılını kutlayan Kapalıçarşı’dan bahsedilen yazıda Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “İstanbul bir kent değil, bir ülke” sözlerine yer verildi. 1980’lerde yoksulluk çeken kentin 30 yılda küresel ekonomiye ve büyük bir değişime yelken açtığı vurgulandı.

 “Türkiye genç bir ülke, yaş ortalaması 29, İstanbul daha da genç” denilen yazıda, 2010’da İstanbul’un “en dinamik kent” unvanını alırken Pekin ve Şanghay’ı solladığına da dikkat çekildi.

Yazıya göre sanat dünyasının yolunun da buradan geçtiği ifade edilerek, “İstanbul Bienali, New York’taki galeriler ile Sotheby’s’in şube açması bunun göstergesi. Ancak, zenginle yoksulun bir arada yaşadığı kentteki baş döndürücü büyüme herkesçe onaylanmıyor. Dinci tabanı olan hükümeti destekleyenler bardağın yarısını dolu görüyor, Türkiye’nin ‘şimdi statülerini kaybeden laikleri’ ise gelecek hakkında daha olumsuz görüşe sahip. Bazı İstanbullular kendini, dindarlar ve Batı yanlısı elit tabaka arasında sıkışmış görse de kimileri için bu kenti böyle dinamik kılan da bu yüksek tansiyon” görüşlerine yer verildi.

HABERTÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder