SunExpress, geliştirdiği yenilikçi uygulamalarla operasyonel verimliliğini arttırırken çevrenin korunmasına yönelik önemli adımlar da atıyor. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasına sahip olan firma, uçak motorlarının temizlenmesi esnasında kirli suyun aprona dökülmesini engelleyen yeni bir sistemi hayata geçirirken gövde temizliğinde yıkama yerine dış silme yöntemini geliştirerek, yılda yaklaşık bin 500 ton su tasarrufu sağlıyor.
SunExpress'in İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndaki hat bakım departmanı, tamamen kendi imkanlarıyla uçak motorlarlarının temizliği esnasında egzost ve VBV portlarından çıkan kirli suyun aprona dökülmesini önleyen bir motor yıkama aparatı geliştirdi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)'nin onayından sonra Türkiye'de ilk kez SunExpress tarafından kullanılmaya başlanan kapalı devre motor yıkama sistemiyle atık sular, çevre kuralları dahilinde tasfiye edilerek çevrenin korunması yönünde önemli bir katkı sağlandı.
SunExpress ayrıca yine hat bakım departmanının geliştirdiği bir yöntemle filosundaki uçaklarının periyodik gövde temizliğini, yıkama yerine silerek yapmaya başladı. "Dış silme2 adı verilen işlem sayesinde uçakların gövde temizliği için gerekli su miktarında ciddi oranda tasarruf elde edilirken temizlik için yerde geçirilecek süre, başka havalimanına uçma gereksinimi, malzeme ve işgücü açısından da önemli kazanımlar sağlıyor. Bir uçağın yıkanması için yaklaşık 2,5 ton su harcanırken yeni geliştirilen yöntemle 100-150 litre yetiyor. SunExpress tarafından her hafta 10-11 uçağın dış temizliğinin yapıldığı dikkate alındığında yeni yöntem, yılda yaklaşık bin 500 ton su tasarrufu sağlıyor ve atık suların toprağa karışmasını da engelliyor. Bu işlem, daha önce temizliği yapılamayan kanat üzerindeki flap, slat ve spoilerların da temizliğine imkan tanıyor. SunExpress Kalite Departmanı tarafından onaylanan dış silme işlemi, halen şirketin her üç merkezinde de (İstanbul, İzmir, Antalya) kullanılıyor.
STAR
0 yorum:
Yorum Gönder