26 Ağustos 2010 Perşembe

MAHALLE KURULUYOR

Hürriyet’in Pakistan için başlattığı “Kardeşlik Mahallesi” kampanyası devam ederken, bağışlar yoluyla alınan Mevlana Evleri’nin 195’i, dün TIR’larla Pakistan’a doğru yola çıktı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kampanya dolayısıyla Hürriyet’e teşekkür ederek, “Umarım herkese örnek olur” dedi. Çiçek, törende yaptığı konuşmada, bu tür çabaların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Böylesine her türlü takdirin üzerinde insani bir çabayı ortaya koyan bu işe katkı veren bütün yardımsever vatandaşlarımıza, ama öncelikle bu kampanyaları kamuoyuna duyurmakta öncü rolü oynayan ve hakikaten her türlü takdirin üzerinde örnek bir tavır sergileyen Hürriyet Gazetesi’ne, çalışanlarına, yöneticilerine, Türk Kızılayı’na, Afet İşleri Başkanlığımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Umut ediyorum bu çabalar vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, siyasi partilerimiz ve hepimiz için örnek teşkil eder.

Bugün yola çıkacak olan 55 araçtan oluşan konvoyumuzun, sağlıkla bir an evvel Pakistan’a ulaşmasını temenni ediyorum. Bu üzücü olay 2 Ağustos’ta meydana geldiğinde hükümet olarak ilk olarak 10 milyon dolarlık bir katkı vermeye çalıştık. Sonra 10 kargo uçağı ile acil ihtiyaç maddelerini gönderdik iki sahra hastanesi 42 kişilik sağlık ekibiyle birlikte faaliyete geçti. Cuma günü bir sahra hastanesi daha gönderiyoruz. Sivil toplum örgütleri ayrı kampanya yürütüyor. Bu yardımları kalıcı eserlere dönüştürmeyi istiyoruz.

Bu bizim tarihi borcumuz ve sorumluluğumuzdur. Çünkü Pakistan halkı bizim kadim dostumuzdur. O nedenle herkesi bu kampanyaya katılmaya davet ediyorum.”

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Hürriyet Gazetesi’nin organize ettiği Türkiye’de ciddi ses getiren bir kampanyanın karayoluyla ilk ayağını başlattıklarını söyledi. Küçükali, “Kardeşlik Mahallesi kuruluyor, sokak araları temizleniyor, bugün ev sahiplerini yerleştiriyoruz. TIR’ların içinde 195’i Hürriyet’in Mevlana evi olmak üzere 651 ev var. Çeşitli gıda malzemeleri var. ” dedi.

SEL felaketi yüzünden milyonlarca kişinin evsiz kaldığı Pakistan’da yaralar dünyanın her yerinden gönderilen yardımlarla sarılıyor. Hürriyet’in Pakistan için başlattığı Kardeşlik Mahallesi kampanyası da sürüyor. Kampanya kapsamında toplanan paralarla alınan ilk 30 ev, Pakistan’a ulaştı ve evler Nowshera Eyaleti’ne bağlı Pirsaba Kenti’ne kuruldu. Bu evlere, sel felaketinde evsiz kalan 120 Pakistanlı yerleştirildi. Pakistan Başbakan Danışmanı Muhammed Sanjrani çalışmaları yerinde inceledi ve Kızılay yetkililerinden bilgi aldı.

2007’de inşa edilen bu evlere, 2007, UNESCO tarafından Mevlana yılı olarak adlandırıldığından, aynı ad verildi. Afetzedelerin 6 ay ila 5 yıl arasında (orta vadeli) kalması öngörülen Mevlana Evleri, doğa koşullarından etkilenmeyen polipropilen yüzde 100 dönüşümlü, doğa dostu pet sandviç panelden üretiliyor. Mevlana Evleri, çelik afet evlerine göre daha ekonomik ve çok daha kısa sürede kuruluyor. 4 kişinin 4 dakika kurabildiği bu evlerde, 4 kişi barınabiliyor.

HÜRRİYET

0 yorum:

Yorum Gönder