5 Nisan 2010 Pazartesi

SUUDİ ARABİSTAN'DAN MEKKE'Yİ KORUMA VE GELİŞTİRME ATILIMI

Suudi Arabistan Mekke'deki tarihi yerlerin korunması ve geliştirilmesi için girişimler başlatıyor. Suudi Arabistan Turizm ve Antik Çağlar Kurumu, Mekke belediye başkanıyla birlikte, ortaklaşa, kentteki tarihi alanların korunması konusunda yeni bir plan hazırlayacak. Bununla Suudi Arabistan içinde Mekke turizminin teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Daha önce, Suudi Arabistan yetkilileri, Arap mirasının izlerini silmekle eleştirilmişti. Suudi yetkililer Mekke'deki tarihi alanların yüzde 95'ini imha etmekle suçlanıyordu.

Mekke'nin dünya Müslümanları açısından en kutsal yerlerden biri olmasına rağmen, muhafazakâr Vahhabi mezhebine bağlı olan Suudiler, eski yapıları yıkıp yerlerine modern binalar inşa etme yanlısı. Vahhabi mezhebi, kutsal yerlerin yüceltilmesini yasaklıyor; bu eğilimin bir bakıma putperest veya çoktanrıcı eğilimlere yol açabileceğinden kaygı duyuyor.

Suudi Arabistan, milyarlarca dolar harcayarak Mekke'deki Peygamber Camii'ni (Mescid-i Nebevî) yeniden inşa etmiş olmaktan ve her yıl Hac'ca giden milyonlarca Müslüman’a hizmet vermekten büyük gurur duyuyor.

Ancak Suudiler, İslam tarihinin doğduğu yerdeki tarihi kalıntıların birçoğunu imha ettiler. Suudi Arabistan'ın diğer birçok yerinde de benzer bir durum gözleniyor. Arap arkeolojik mirasının pek az bir kısmı ayakta kalabildi.

Bununla birlikte son dönemlerde yıkmaktan çok, korumayı hedefleyen girişimler gözleniyor. Bu girişimlere öncülük eden Suudi Arabistan Turizm ve Antik Çağlar Kurumu Başkanı Prens Sultan Bin Salman, şimdi Mekke kentindeki İslami mirasın korunması, onarılması ve değerlendirilmesi için yeni bir strateji geliştirmeyi umuyor.

BBC TÜRKÇE

0 yorum:

Yorum Gönder