3 Mart 2010 Çarşamba

"NUTUK" TİYATRO SAHNESİNDE

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün özellikle bugünlerin çocuklarına verdiği öğütler, dersler, Nutuk'tan alıntılanarak tiyatro sahnesine taşındı.

Ankara'daki özel tiyatro Mavi Sahne'de 5 Martta prömiyer yapacak ''Bugüne Sesleniş-Nutuk'' adlı oyunu izlemeye gelenlere ''Nutuk'' hediye edilecek.

Mavi Sahne'de düzenlenen basın toplantısında konuşan, eseri tiyatroya aktaran ve yöneten Sedat Demirsoy, tek kişilik olan oyunda ''Nutuk''un kurgusunu bozmadıklarını söyledi.

Atatürk'ün Meclis'ten sunduğu biçimiyle ''Nutuk''un ilk kez sahnelendiğini ifade eden Demirsoy, Nutuk'ta gelecek kuşaklara katkı ve örnek olması için sürekli söylenen bölümler olduğunu kaydetti.

Demirsoy, ''Tarihi yapan insanların ağzından dinliyoruz. Bu kurguya çok dokunmak istemedik, kronolojik sırayı akıttık. Özellikle benim oyunlaştırırken seçtiğim bölümler bugüne seslenilen bölümler ve Atatürk bunu sık sık yapıyor'' dedi.

''Nutuk''u oyunlaştırmak için okuduğunda bambaşka duygular yaşadığını dile getiren Demirsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Nutuk'u anlamak ve okuyabilmek gibi bir sürü kitap var dolayısıyla çok kolay bir metin değil. En büyük kaygım acaba yapabilecek miyiz? oldu. Çok riskli ve bıçak sırtı bir konu. Amatörlüğü kabul etmeyecek profesyonel olmayı gerektirecek bir işti. Nutuk'ta Atatürk'ün yaşanmadığı halde 'bunlar olabilir' dediği konular da var. Özellikle bu bölümleri sahneye taşıdım. Oyunun adı onun için 'Bugüne Sesleniş.''

Oyunun 5 Martta prömiyer yapacağını kaydeden Demirsoy, ''Oyunu izlemeye gelen her seyirciye biletle birlikte bir de 'Nutuk' hediye etmeyi düşünüyoruz. Bugün Türkiye çok karışık bir dönemden geçiyor. Bunları yıllar önce Atatürk görmüş ve bir yol çizmiş. İnsanların bu yolu görmesini sağlamaya çalışıyoruz'' diye konuştu.
   
HABER X – AA

0 yorum:

Yorum Gönder