Yapılan bir araştırma, özellikle yaban mersini, elma ve üzüm
yemenin tip 2 diyabetin gelişmesi riskini azalttığını ortaya koyuyor.
ABD'deki 187 bin kişi üzerinde yapılan araştırma sonucunda
uzmanlar tip 2 diyabetin gelişmesi riskinin meyve tüketimiyle
azaltılabileceğini belirtiyor.
Diyabet hastalarında vücuttaki insülin hormonundan
kaynaklanan problem nedeniyle kan şekeri düzeyi kontrol edilemiyor.
Çalışmaya 187 bin denek katıldı. Deneklerin yüzde 6,5'inde
tip 2 diyabetin geliştiği tespit edildi.
Çalışma kapsamında bir porsiyon şeftali, muz, kavun, elma,
kuru üzüm, erik, yaban mersini ve çilek yedirilen hastalar dört saatte bir
kontrol edildi.
Analiz sonucunda haftada üç porsiyon yaban mersini, üzüm,
kuru üzüm, elma ve şeftali yemenin diğer meyvelere nazaran farklı bir etkisi
olduğu ve tip 2 diyabet riskini düşürdüğü görüldü.
Araştırmacılar meyve suyu ile aynı testleri yaptıklarında
ise tip 2 diyabet riskinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaştı. Meyve suyu
içmenin meyve yemekle aynı etkiyi göstermediği tespit edildi.
Harvard Üniversitesi'nden Qi Sun, meyvelerin meyve suyu
haline gelirken besin değerlerini kaybettiğini bu yüzden diyabet riskine aynı
etkiyi göstermediğini ifade etti.
Qi Sun: "Tip 2 diyabet riskini azaltmak için meyve suyu
içmek yerine mümkün olduğunca çeşitli meyveler yenmeli" dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder