Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden olan şeftalinin 100
gramı 39 kalori içeriyor. Üstelik sağlığa zararlı ve yaşlanmayı hızlandırıcı
serbest radikallerin bedenden atılmasında önemli rol oynuyor.
Bir orta boy şeftalinin yaklaşık 70 kalori içerdiğini,
diyette 1 adet şeftalinin 1 porsiyon meyve yerine geçtiğini belirten Diyetisyen
Gizem Şeber, şeftalinin antioksidan açısından da önemli bir kaynak olduğunu
söylüyor. Şeber, “Gün boyunca hava, su ve diğer çevresel faktörler nedeniyle ve
yediklerimiz/içtiklerimiz sebebi ile vücudumuzda oluşan sağlığımız açısından
zararlı ve yaşlanmayı hızlandırıcı serbest radikallerin bedenimizden atılmasına
yardımcıdır. Besinlerin antioksidan içeriklerine göre verilmiş puanlama olan
ORAC değeri yarım şeftali için 1814’tür. Zeaksantin, lutein ve
beta-kriptoksantin isimli antioksidanları içerir” diyor.
Şeftali, bağışıklık sistemini güçlendiren, kas yapımına
yardım eden, deri hücrelerinin yenilenmesinde rol oynayan C vitamininden de
zengin bir meyve. Diyetisyen Şeber, günde 1 adet şeftali tüketerek günlük C
vitamini ihtiyacının %12’sinin karşılandığını belirtiyor ve şeftalinin diğer
yararları hakkında şunları söylüyor:
“Şeftali, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karotenlerden
zengindir. A vitamini; görme fonksiyonlarımız ve solunum sistemimiz açısından
önemlidir. Yeterli A vitamini alanların akciğer kanserine yakalanma risklerinin
daha düşük olduğu bilinmektedir. Yüksek kan basıncını düşürmek için tuzu
azaltmanın yanı sıra, yüksek potasyumlu beslenmek gerekir. Bir adet şeftali
ortalama 300 mg potasyum içerir ve bu içeriği ile zengin potasyum kaynağıdır.”
0 yorum:
Yorum Gönder