Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi
Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Gazi, kalp krizi
riskinin azaltılması, kalp ve damar hastalıklarında risk faktörünün en aza
indirilmesi için haftada en az iki gün balık tüketilmesini önerdi.
Gazi, yaptığı açıklamada, diyet ve egzersizin bir arada
yürütülerek kalp ve damar sağlığının korunmasının mümkün olabileceğini söyledi.
Bilimsel araştırmaların, özellikle doymamış yağ asitleriyle
zengin beslenmenin, kalp krizi riskini azalttığını, kan yağlarını düşürdüğünü,
kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerde aktivasyonu azaltarak kalp krizi
oluşumunda önleyici rol oynadığını gösterdiğine işaret eden Gazi,
"Özellikle kuzey denizlerde yaşayan Eskimolarda kalp krizinin ve
kalp-damar hastalıklarının çok az olması bu konuda uyarıcı bir etki olmuş.
'Neden bu insanlarda kalp krizi daha az görülüyor?' diye araştırıldığında bu
bölgedeki balık tüketiminin çok fazla olduğu ve balığın koruyucu rolü olduğunu
göstermiştir" dedi.
Gazi, özellikle soğuk denizlerde yaşayan balıklarda
"omega 3" olarak adlandırılan koruyucu yağ asitleri bakımından zengin
besinler bulunduğunu vurguladı.
Türkiye'de yetişen balıklarda da omega 3 yağ asitleri
bulunduğu bilgisini veren Gazi, şöyle konuştu:
"Özellikle hamsi, lüfer ve uskumruda bol miktarda omega
3 var. Omega 3'ün en büyük katkısı, kandaki yağları düşürmek, damar sertliği ve
kalp krizine öncülük eden lezyonların oluşumunu geciktirmektir. Doğrudan kalp
krizini önleyici değil ama dolaylı yollardan koruyucu bir rolü bulunmaktadır.
Kalp krizi riskinin azaltılması için haftada en az iki gün balık tüketilmesini
öneriyoruz. Mümkünse mevsimin taze balıklarını tüketmek gerekiyor. Izgara ya da
buğulama dediğimiz pişirme yöntemleriyle balıkları tüketmek yararlıdır.
Balıklar kızartıldığında besin değerleri ölmektedir."
Kabuklu deniz mahsullerinden ziyade balıkların tercih
edilmesi gerektiğini dile getiren Gazi, diğer hayvansal gıdalarda omega 3
bulunmadığını, insan vücudunun da bunu üretemediğini, bu yağ asitlerinin
alınabileceği yegane kaynağın balık olduğunu sözlerine ekledi.
0 yorum:
Yorum Gönder