20 Ağustos 2013 Salı

BALIK KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR



Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Gazi, kalp krizi riskinin azaltılması, kalp ve damar hastalıklarında risk faktörünün en aza indirilmesi için haftada en az iki gün balık tüketilmesini önerdi.

Gazi, yaptığı açıklamada, diyet ve egzersizin bir arada yürütülerek kalp ve damar sağlığının korunmasının mümkün olabileceğini söyledi.
Bilimsel araştırmaların, özellikle doymamış yağ asitleriyle zengin beslenmenin, kalp krizi riskini azalttığını, kan yağlarını düşürdüğünü, kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerde aktivasyonu azaltarak kalp krizi oluşumunda önleyici rol oynadığını gösterdiğine işaret eden Gazi, "Özellikle kuzey denizlerde yaşayan Eskimolarda kalp krizinin ve kalp-damar hastalıklarının çok az olması bu konuda uyarıcı bir etki olmuş. 'Neden bu insanlarda kalp krizi daha az görülüyor?' diye araştırıldığında bu bölgedeki balık tüketiminin çok fazla olduğu ve balığın koruyucu rolü olduğunu göstermiştir" dedi.
Gazi, özellikle soğuk denizlerde yaşayan balıklarda "omega 3" olarak adlandırılan koruyucu yağ asitleri bakımından zengin besinler bulunduğunu vurguladı.
Türkiye'de yetişen balıklarda da omega 3 yağ asitleri bulunduğu bilgisini veren Gazi, şöyle konuştu:
"Özellikle hamsi, lüfer ve uskumruda bol miktarda omega 3 var. Omega 3'ün en büyük katkısı, kandaki yağları düşürmek, damar sertliği ve kalp krizine öncülük eden lezyonların oluşumunu geciktirmektir. Doğrudan kalp krizini önleyici değil ama dolaylı yollardan koruyucu bir rolü bulunmaktadır. Kalp krizi riskinin azaltılması için haftada en az iki gün balık tüketilmesini öneriyoruz. Mümkünse mevsimin taze balıklarını tüketmek gerekiyor. Izgara ya da buğulama dediğimiz pişirme yöntemleriyle balıkları tüketmek yararlıdır. Balıklar kızartıldığında besin değerleri ölmektedir."
Kabuklu deniz mahsullerinden ziyade balıkların tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Gazi, diğer hayvansal gıdalarda omega 3 bulunmadığını, insan vücudunun da bunu üretemediğini, bu yağ asitlerinin alınabileceği yegane kaynağın balık olduğunu sözlerine ekledi.

0 yorum:

Yorum Gönder