2 Temmuz 2013 Salı

VERİ TRANSFERİNDE ‘OPTİK VORTEKS’ TEKNOLOJİSİ



Bilim insanları, ışığın şeklinden yararlanarak ışık demetleri üzerinde büyük miktarda veri taşınabileceğini savunuyor. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, araştırmacılar hayata geçirmek istedikleri yöntemi ilk kez fiber optikte ortaya koydu.

RedOrbit sitesinin haberine göre, geliştirilen teknoloji akıllı telefon ve yeni internet hizmetleri nedeniyle tüketicilerin talebini karşılamakta zorlanan internet servis sağlayıcıların yardımına koşabilir.
Haberde, ‘çörek şeklindeki lazer ışın hüzmelerine benzeyen optik vorteksler’ kullanan yeni teknoloji, aynı zamanda yörüngesel açısal momentum (OAM) adını taşıyor.
ABD’nin Boston ve Güney California Üniversiteleri araştırmacıları tarafından yapılan deneyde, bir kilometreden uzun optik fiber üzerinde saniyede 1.6 terabit (Tb/s) transfer hızına ulaşıldı. Bu hız, geçtiğimiz yıl aynı araştırmacılar tarafından elde edilen 2,5 Tb/s hızın altında kalsa da, veri merkezlerinde kullanılabilecek etkin bir yöntem haline gelebileceği ifade edildi.
Dahası, araştırmacılar farklı şekillerdeki ışın hüzmelerini rekor kabul edilen 1.1 kilometrelik mesafede ayrı tutmayı başardı.
Bilim insanları, deneylerinde bir kilometreden uzun cam bir kablo kullandı. Kablo, farklı ışık kırılma indeksine sahip çarpraz kesit sayesinde hem düz hem de kıvrık ışınlar göndermeyi başardı.
Scientific American’da verilen bilgiye göre, kabloda giren ve çıkan ışın miktari birbirini dengelerken, karmaşık ışın demetlerinin birbirine girmediği, etkin bir transfer yapıldığı belirtildi. Ayrıca, değişen ışık kırılma indeksi farklı ıınm şekillerinin farklı hızlarda iletilmesine olanak tanıdı.
Sonuç olarak, deneyde saat yönünde ve saatin ters yönünde, 10 farklı ışın demeti şekli birbirlerine karışmadan fiber optik üzerinde iletildi.

0 yorum:

Yorum Gönder