19 Temmuz 2013 Cuma

BURSA'DA ZAMAN TÜNELİ



Bursa’nın çevresi apartmanlarla sıralı eski bir semtinde, içinde üç yüz yıllık koca bir çınarın dimdik durduğu bir yerdeyiz. Doğayla tarihin bir arada olduğu, 17 dönümlük ‘kurtarılmış bir bölge’ sanki… 15. yüzyıldan kalma Umurbey Hamamı’nın restore edilmesiyle kurulan Tofaş Sanat Galerisi, ziyaretçilerin kendilerini zaman tünelinde hissedebileceği bir sergiye ev sahipliği yapıyor şu sıralar…

Küratörlüğünü Naim Arnas’ın üstlendiği ‘Zaman Makineleri Sergisi’, zaman kavramına dair çok kıymetli parçaları gün ışığına çıkarıyor. Arnas’ın 30 yıllık koleksiyonuna ait bin 400’e yakın saat, icadından bu yana insanoğlunun olmazsa olmazı haline gelen saatlerin zaman içindeki evrimini yansıtıyor.
İçeriye girdiğimizde dikkati ilk çeken duvara sıra sıra asılı, Art Nouveau tarzındaki ahşap kasalı duvar saatleri oluyor. Kimi 20. yüzyılda yapılmış, kimi daha eski bir zaman diliminde… Yanında kolon, istasyon, guguklu duvar saatleri; seyahat, sanayi, kule ve cam fanuslu masa saatleri yer alıyor. Hatta bir modelini anneannemin eski evinden anımsıyor gibiyim. Tik-tak tıkırtıları arasında, arada bir gong sesini duyar gibi oluyoruz. Bazen de bir guguk kuşunun ötüşü kulağımıza çalınıyor.
Sergilenenler arasında daha çok 100-150 yıllık saatler ağırlıkta, ancak 17. yüzyıldan günümüze ulaşmış objeler ve efermeralar da yok değil. Saatlerin yanında onların bakımını üstlenen tamircilerin kullandığı tornalar, matkaplar, temizleme aletleri de dikkat çekiyor. Ancak koleksiyonun en nadide parçalarından birisi ise Atatürk ’ün 1937’de bir çocuğa hediye ettiği, hemen arkasında imzası bulunan 100 bin liralık saati. O da vitrinde, yanında hikâyesinin de anlatıldığı bir gazete kupürüyle birlikte kendine yer bulmuş.
Koleksiyon, ziyaretçileri bir ‘zaman tüneli’ne sokuyor, geçmişe götürüp geri getiriyor. Her yaşa hitap eden ve açıldığı günden bu yana 14 bin kişinin ziyaret ettiği bu tünel, 1 yıl daha misafir ağırlamaya devam edecek.

0 yorum:

Yorum Gönder