27 Mart 2013 Çarşamba

TÜRK TİYATROSUNA ARMAĞAN OLSUN



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, kentin kültür hayatına damgasını vuran 100 duayenin yaşam öyküsünü ‘İstanbul’un 100 Sahne Sanatçısı’ adlı kitapta bir araya getirdi. Eser, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde, “tiyatro sevdalılarına armağan, sanatçılara saygı duruşu, araştırmacılara ışık olma’’ amacıyla yayımlandı. Çalışmada, yer verilen 70 tiyatro ile 30 opera ve bale sanatçısının bazıları şu satırlarla dile getiriliyor:

-Güllü Agop (1840-1902): Osmanlı döneminin tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Güllü Agop, Türk tiyatrosunun kurucularından sayılıyor. Güllü Agop, Gedikpaşa Tiyatrosu’nda Ahmet Fehim, Ahmet Necip, Muhterem Efendi, Mehmet Vamık gibi ilk Türk tiyatro oyuncularını ve Kel Hamit, Kavuklu Hamdi, İsmail Hakkı Dümbüllü gibi ünlü tuluatçıları yetiştirdi.
-Kavuklu Hamdi (1841-1911): Ramazanda oynanan orta oyununu kapalı yerde ve sahnede de oynayabilmek için oyunların metinlerini sahneye uyarlayarak, ‘perdeli orta oyunu’ denilen türü ortaya çıkaran Kavuklu Hamdi, son dönemini Eyüp’te kahvecilik yaparak geçirdi ve yoksulluk içinde hayata veda etti.
-Naşit Özcan (1889-1943): ‘Komik-i Şehir’ lakabıyla tanınan Türk  tiyatrosunun ünlü tuluat ustası Naşit Efendi, ‘Sultan Hamid’i bile güldüren adam’ olarak da anıldı. Özcan, Türkiye’de ilk kez tiyatro temsillerinde sessiz film kullandı.
-Muhsin Ertuğrul (1892-1979): Türk tiyatrosunun Batılı anlamda kurucusu kabul edilen Muhsin Ertuğrul, 82 yaşında ŞT Genel Sanat Yönetmenliği’ne atandı. Semt Tiyatrosu, Öğle Tiyatrosu ve Gezici Tiyatro gibi çeşitli uygulamalarla tiyatro seferberliği başlattı.
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, Beşiktaş Belediyesi’nin “Ustalara Saygı” toplantıları kapsamında kutlanacak. Faruk Şüyün’un hazırladığı gecede, tiyatromuzun kaybettiği büyük ustaları, kendileri gibi tiyatrocu olan aile üyeleri anlatacak. Etkinlik bu akşam saat 20:00’den itibaren Akatlar Kültür Merkezi’nde izlenebilecek. Geceye katılacak isimlerden biri olan Aslı Öngören babası Vasıf Öngören’i, Ayşe Erbulak babası Altan Erbulak’ı,  Cem Karakaya babası Feridun Karakaya’yı anlatacak.
'Dünya Tiyatro Günü' bildirisini bu yıl sanatçı Göksel Kortay hazırladı. Kortay bildiride, bilim, ilim, teknolojinin hızla ilerlediği yaşamda, gelişimini tamamlamış ülkelerde kültür ve sanatın da aynı paralelde değiştiğini vurguladı. Osmanlı’da tiyatro geleneğinin ortaoyunu, meddahı, karagözü-hacivatı ile çok dilli, çok kültürlü dokusunu koruduğunu, saraydan halka, halktan saraya bir köprü olduğunu vurgulayan Kortay sanatın, ülkenin çatısına destek veren temel dayanaklardan birisi olduğunu kaydetti. ' Sorunların şiddetle değil, anlatarak, anlaşarak çözülebileceğini ifade eden Kortay, 'Aydın insan şiddete başvurmayan insandır’ dedi.
15. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali bu akşamki açılış töreniyle başlıyor. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’ne denk getirilen açılış, İtalyan topluluk  Studio Festi'nin Seyhan Nehri’nde sergileyeceği 'Su ve Ateş' adlı gösteriyle yapılacak. Festival bir ay boyunca Türkiye'den 16, yurt dışından 7 tiyatro topluluğunun sergileyeceği 23 farklı oyunla sanatseverleri tiyatroyla buluşturacak. Hindistan'ın Taj Ekspres Topluluğu ve William Shakespeare tarafından kurulan, İngiltere'nin en köklü tiyatrolarından Globe Tiyatrosu da Türkiye'de ilk kez bu festivalde sahneye çıkacak.

0 yorum:

Yorum Gönder