28 Mart 2013 Perşembe

OKYANUSLARI KURTARACAK PROJE



Dünyada her yıl yüz milyonlarca ton tüketilen plastik, okyanuslarda büyük bir kirliliğe neden oluyor. 19 yaşındaki genç bir girişimci, temellerini attığı projeyle okyanuslardaki mlyonlarca ton plastik atığı temizlemeyi amaçlıyor.

Plastik atıklar, okyanuslardaki ekolojik dengeyi en çok tehdit eden faktörler arasında yer alıyor. Deniz canlılarını tehdit eden kirlilik, bu canlıları tüketen insanlar için de giderek daha büyük bir tehdit haline geliyor.
Plastik maddeler, içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle canlıların zehirlenmesine neden olurken, doğada çözülmemeleri toplanmalarını zorunlu kılıyor.
Hollanda’nın Delft Üniversitesi’nde uzay-havacılık mühendisliği öğrencisi olan 19 yaşındaki Boyan Slat, su üzerinde ilerleyerek milyonlarca küçük plastik parçayı toplayacak ‘Ocean Array’ adli bir proje geiliştirdi.
Slat, Ocean Array ile okyanusların yüzeyinde bulunan yaklaşık 7 milyon ton plastiği temizlemek istiyor. Bu sayı, 1000 Eyfel Kulesi’nin ağırlığına eşit.
Ocean Array, vatoz balığı şeklindeki platformların zig zag oluşturacak bir desenler birbirine eklenmesiyle oluşuyor. Okyanus akımları, plastik kütlelerini platformlara itecek, güneş ışınları ve dalga hareketiyle enerji alacak platformlar, plastiği sudan ayrıştıracak.
Slat, platformlar içinde plastikten arındırılacak olan suyun, gıda zinciri için önem taşıyan zooplankton ve mikroskobik canlılara zarar vermeyeceğini belirtti.
Mashable sitesinin haberine gör,projesini TEDxDelft 2012 kongresinde açıklayan Slat, geliştirdiği yöntemle deniz canlılarının ve gıda zincirinin korunacağını, sanayinin ise milyonlarca geri dönüşüm sayesinde dolar tasarruf edeceğini öne sürdü.
Plastik çöp akıntılarından zarar gören gemiler ve denizleri gittikçe kirlendiği için turist ve para kaybeden ülkelerin göreceği fayda da bu projenin artılarından.

0 yorum:

Yorum Gönder