15 Ocak 2013 Salı

KÜBALILAR ÖZGÜRCE SEYAHAT EDEBİLECEK



Kübalıların yurtdışı seyahatine gitmeden önce çıkış vizesi ya da yurtdışı davet belgesi almasını gerektiren kanun, pazartesi günü itibariyle yürürlükten kalktı.
Göç kanunundaki bu değişiklikle Kübalılar uzun ve pahalı bir süreçten kurtuluyor. Küba lideri Raul Castro’nun 2006’dan beri kaldırdığı sınırlamalara eklenen bu değişiklik, Kübalıların sürgünde yaşayan tanıdıklarına kavuşmasını sağlayacak. Fakat uygulama, ABD için tehlike çanlarını çaldırabilir. Soğuk Savaş dönemine uzanan yasalara göre, Amerikan toprağına ulaşan her Kübalı’ya ikâmet izni veriliyor. Binlerce Kübalı’nın istilası halinde, ABD’nin ne yapacağı tartışılıyor.
Seyahat özgürlüğünü engellediği iddia edilen kanunun yürürlükten kalkacağı ekim ayında açıklanmıştı. Bir Kübalı’nın yurtdışında kalmasına 11 ay izin veriliyorken yeni değişiklikle izin 24 aya çıktı. Ülkeden çıkışı zorlaştıran eski kanunlara rağmen birçok Kübalı ülkeyi terk edip yurtdışında yaşamaya başlamıştı. Her altı Kübalı’dan biri yurtdışında yaşıyor.
Küba hükümeti, yabancı konsoloslukları olası bir göç dalgası konusunda önceden uyardı. Latin Amerika ya da ABD’ye yarı dönemli çalışmak için gitmek isteyen Kübalıların sayısında artış olacağı tahmin ediliyor. Ülkeyi terk etmek kolaylaşsa da ABD, Avrupa ya da Latin Amerika ülkelerine giriş yapabilmek için vize sahibi olmak gerekiyor. Kübalıların vize gerektirmeyen ülkelerin listesini yaptığı söyleniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder